Home  |  Βουλή   |  Δήλωση Γ. Λουκαΐδη, αναφορικά με την πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ για τον εορτασμό των σχολικών επετείων

Δήλωση Γ. Λουκαΐδη, αναφορικά με την πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ για τον εορτασμό των σχολικών επετείων

giorgos-loukaidis-ischyrotero-akel-gia-megalyteri-elpidaΑυτή η συζήτηση θα αποφευγόταν, αν εισακουόμασταν ως ΑΚΕΛ και απορριπτόταν η προβοκατόρικη τροπολογία αυτών που παραμένουν νοσταλγοί της ένωσης, νοσταλγοί του γριβισμού και του εοκαβητισμού. Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε, οπότε εδώ και ένα μήνα έχει προκληθεί τεράστια ζημιά στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Δεν πρόκειται να αναφερθώ στη σημερινή δήλωση για το πώς φτάσαμε ως εδώ και για ευθύνες που υπάρχουν για το γεγονός ότι έχουν διακοπεί οι διαπραγματεύσεις.

 Είμαστε ενώπιον μιας συγκεκριμένης πρότασης νόμου από πλευράς Δημοκρατικού Συναγερμού. Ως ΑΚΕΛ ανέκαθεν είχαμε και διατηρούμε επιφυλάξεις στην παραχώρηση στην εκάστοτε Κυβέρνηση δικαιωμάτων να αποφασίζει μέσα από διατάγματα για συγκεκριμένα ζητήματα. Και σε αυτή την περίπτωση διατηρούμε την ίδια ακριβώς επιφύλαξη. Οι ειδικές συνθήκες, όμως, που αφορούν το συγκεκριμένο θέμα, μας έχουν οδηγήσει στην απόφαση να στηρίξουμε την τροπολογία του ΔΗ.ΣΥ, ώστε να διευκολύνουμε την προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, οι οποίες έχουν διακοπεί. Για εμάς είναι πλήρως κατανοητό ότι χωρίς διαπραγματεύσεις δεν μπορεί να υπάρχει ούτε προοπτική, ούτε καν ελπίδα για λύση του Κυπριακού, για επανένωση της πατρίδας μας, για απελευθέρωση της Κύπρου.

 Ως εκ τούτου, με κανένα τρόπο εμείς δεν πρόκειται να συνεργήσουμε στην απόπειρα, ενδεχομένως, ορισμένων να οδηγήσουν σε οριστική διακοπή τις διαπραγματεύσεις. Από οπουδήποτε και αν προέρχονται αυτοί που -ενδεχομένως- επιδιώκουν κάτι τέτοιο. Αντίθετα, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια, όπως από την πρώτη στιγμή πράττουμε, ώστε η διαδικασία των διαπραγματεύσεων να ξαναμπεί στις ράγες. Και σε αυτό το πλαίσιο είναι που θα πρέπει να ιδωθεί η απόφαση του ΑΚΕΛ να στηρίξει την τροπολογία του Δημοκρατικού Συναγερμού.

 Και κάτι τελευταίο. Θα παρακολουθήσουμε την εφαρμογή αυτής της απόφασης, δεδομένου -βέβαια- ότι θα αποκτήσει πλειοψηφία από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Αν και εφ’ όσον παρατηρήσουμε ότι οι εκάστοτε Υπουργοί ή ο όποιος Υπουργός ενεργεί στο πλαίσιο της αυθαιρεσίας, η Βουλή έχει το δικαίωμα να αφαιρέσει το δικαίωμα από τον εκάστοτε Υπουργό να αποφασίζει με διατάγματα για αυτή την κατηγορία εορτασμών στα σχολεία.

22 Μαρτίου 2017

PREV

Δήλωση Άριστου Δαμιανού για το θέμα του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου

NEXT

Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΑΚΕΛ με την Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων