Home  |  Βουλή   |  Ερώτηση Γ. Λουκαΐδη προς τον Υπ. Δικαιοσύνης για τη διαδικασία προαγωγών στην Αστυνομία

Ερώτηση Γ. Λουκαΐδη προς τον Υπ. Δικαιοσύνης για τη διαδικασία προαγωγών στην Αστυνομία

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις, Γιώργος Λουκαΐδης, απέστειλε σήμερα επιστολή προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, αναφορικά με την διαδικασία προαγωγών μελών του Αστυνομικού Σώματος.

Παρατίθεται η ερώτηση:

police_hq_cyprus«Παρακαλείται ο αρμόδιος υπουργός να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε σχέση με την διαδικασία προαγωγών μελών του Αστυνομικού Σώματος που πρόσφατα έχει ολοκληρωθεί και οι οποίες δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας ημερομηνίας 10/03/2015.

Συγκεκριμένα, ζητούνται τα ακόλουθα στοιχεία προς ενημέρωση της Βουλής:

  1. Μεταξύ των μελών του Σώματος που προήχθησαν κατά την εν λόγω διαδικασία, υπάρχουν ορισμένα τα οποία ούτε είχαν καταχωρήσει έφεση στο Δικαστήριο για να εφεσιβάλουν προηγούμενη απόφαση, ούτε περιλαμβάνονταν στον κατάλογο υποψηφίων μελών της Αστυνομίας για προαγωγή και επίσης δεν περιλαμβάνονταν στον κατάλογο ενδιαφερομένων. Κατά συνέπεια, επιθυμούμε να μας δοθούν, το συντομότερο δυνατό, όλα τα στοιχεία, αρχεία και εξηγήσεις για το πώς κατέληξαν τα συγκεκριμένα μέλη να προαχθούν, ορισμένα εκ των οποίων μάλιστα με δύο προαγωγές εντός ενός μηνός. Το ερώτημα και η ανάγκη προς διευκρίνιση προκύπτει αβίαστα διότι τα εν λόγω πρόσωπα ενώ δεν περιλαμβάνονταν στον κατάλογο υποψηφίων για προαγωγή, τελικά περιλαμβάνονται στους προαχθέντες την επίμαχη περίοδο.
  2. Σε σχέση με το σημείο υπ. αρ. 1 ζητείται να δοθούν οι σχετικές δικαστικές αποφάσεις, οι γνωματεύσεις της Γενικής Εισαγγελίας, καθώς και τα κριτήρια αξιολόγησης των ως ανωτέρω προαχθέντων αστυνομικών.
  3. Βάσει των υπό αναφορά αποφάσεων του Δικαστηρίου με τις οποίες κέρδισαν οι εφεσιβάλλοντες, σε ορισμένους από αυτούς δόθηκαν προαγωγές και άλλους όχι, παρόλο που πληρούσαν τα απαιτούμενα προσόντα σε υπερθετικό βαθμό. Κατά συνέπεια, προκύπτει ανάγκη να ενημερωθεί η Βουλή ποια κριτήρια ίσχυσαν ώστε σε ορισμένες περιπτώσεις να γίνουν προαγωγές και σε άλλες όχι.
  4. Να σταλούν όλα τα αρχεία, στοιχεία και γνωματεύσεις βάση των οποίων στηρίχτηκε ο αρμόδιος Υπουργός για να ασκήσει την αρμοδιότητα του για προαγωγή μέλους της Αστυνομίας, ενώ εναντίον του συγκεκριμένου προσώπου υπάρχει σε εξέλιξη δικαστική διαδικασία για ποινικά αδικήματα.
  5. Να ενημερωθεί η Βουλή κατά πόσο μεταξύ των πρόσφατα προαχθέντων μελών στο Σώμα υπάρχουν άτομα για τα οποία έχουν ληφθεί ή εκκρεμούν εναντίον τους ποινικές και πειθαρχικές υποθέσεις.
  6. Να ενημερωθεί η Βουλή εάν ανάμεσα στους προαχθέντες με διπλή προαγωγή σε ένα μήνα, περιλαμβάνεται αξιωματικός για τον οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη δικαστική διαδικασία για ποινικό αδίκημα, και ο οποίος τοποθετήθηκε επικεφαλής του προσώπου ο οποίος είναι μάρτυρας κατηγορίας εναντίον του».

23 Μαρτίου 2017

PREV

Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΑΚΕΛ με την Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

NEXT

Περαιτέρω καθυστέρηση για το δρόμο Σωτήρας-Δερύνειας