Home  |  Βουλή   |  Σημαντικά προβλήματα στην εμπορία και προώθηση των κυπριακών κρασιών

Σημαντικά προβλήματα στην εμπορία και προώθηση των κυπριακών κρασιών

Δήλωση Κώστα Κώστα, βουλευτή ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου και Βιομηχανίας για τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην εμπορία και προώθηση των κυπριακών κρασιών

Η εμπορία και η προώθηση των κυπριακών κρασιών αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Δυστυχώς είναι αυξητική η τάση εισαγωγής ξένων κρασιών σε πολύ χαμηλές τιμές στην εγχώρια αγορά, τις οποίες δε μπορούν να ανταγωνιστούν τα κυπριακά κρασιά. Θα πρέπει οι έλεγχοι, όσον αφορά την ποιότητα των ξένων κρασιών, να γίνονται κατά την εισαγωγή τους και να είναι αυστηροί. Να σημειωθεί ότι πέρσι, το Υπουργείο Γεωργίας προχώρησε σε 185 ελέγχους σε κυπριακά κι ξένα κρασιά, με ένα ποσοστό 19%, δηλαδή 35 περιπτώσεις, να αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Θεωρούμε ως κόμμα ότι ο αριθμός των ελέγχων που έγιναν είναι πάρα πολύ μικρός, οι έλεγχοι αυτοί θα πρέπει να αυξηθούν και να εντατικοποιηθούν. Παράλληλα, τονίσαμε στην επιτροπή, ότι θα πρέπει και τα κυπριακά οινοποιεία να μειώσουν, όσο μπορούν, τις τιμές των κρασιών τους.

Η εμπορία και η προώθηση του κυπριακού κρασιού στην ξένη αγορά, παρουσιάζει το πρόβλημα της μη αναγνωρισιμότητας της οινικής ιστορίας, με αποτέλεσμα την άγνοια των τοπικών κυπριακών προϊόντων.

Τα τοπικά οινοποιεία πρέπει να στηριχτούν από την κυβέρνηση με την επανεκκίνηση του προγράμματος στήριξης των εκθέσεων οίνου του εξωτερικού, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες και οι εμπορικοί ακόλουθοι της Κύπρου σε χώρες όπου θα γίνουν οι εκθέσεις πρέπει να έρθουν σε επαφή με μεγάλους διανομείς οίνου και ποτών.

Πρέπει επίσης η κυβέρνηση, σε συνεργασία με το σύνδεσμο Οινοποιών Κύπρου, να προωθήσουν τα τοπικά κρασιά και σε άλλους προορισμούς, όπως είναι η Κίνα, η Ιαπωνία, η Σιγκαπούρη και οι ΗΠΑ. Επίσης, τα κονδύλια στήριξης μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τα οινοποιεία πρέπει να αυξηθούν για να μπορέσουν να αλλάξουν εξοπλισμό, να δημιουργήσουν χώρους επισκεψιμότητας και να προωθήσουν καινοτόμες ιδέες.

Οι κυπριακές ποικιλίες σταφυλιών, παράγουν εξαιρετικά κρασιά, των οποίων η μοναδικότητα θα πρέπει να προωθηθεί στο εξωτερικό. Το κράτος επίσης πρέπει να στηρίξει τους νέους αμπελουργούς που θέλουν να φυτέψουν νέους αμπελώνες με κυπριακές ποικιλίες.

Τέλος, η κυβέρνηση θα πρέπει να στηρίξει τους αμπελοπαραγωγούς, οι οποίοι λόγω της πανδημίας αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρό πρόβλημα διάθεσης των σταφυλιών τους στην οινοβιομηχανία, καθώς επίσης θα πρέπει να βρεθεί η λύση στο πρόβλημα των μεγάλων αποθεμάτων των κρασιών των οινοβιομηχανιών και των οινοποιείων.

30/06/2020

PREV

Κρίσιμα και οριακά τα προβλήματα υποστελέχωσης των νοσοκομείων

NEXT

Η κυβέρνηση τρέχει ξοπίσω από τις εξελίξεις