Home  |  Βουλή   |  Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την τροποποίηση του ορισμού «βιασμός»

Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την τροποποίηση του ορισμού «βιασμός»

Η Κυπριακή Δημοκρατία, ως αποτέλεσμα της εφαρμογής της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, η οποία αφορά κατά κύριο λόγο την καταπολέμηση της έμφυλης βίας, και τέθηκε σε ισχύ από το 2011 προχώρησε το 2015 να την υπογράψει και το 2017 την έχει κυρώσει με νομοθετική ρύθμιση. Αυτή η Σύμβαση περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό εκσυγχρονιστικών προνοιών ιδιαίτερα σε ό, τι αφορά ποινικά αδικήματα πρωτίστως σε βάρος γυναικών.

Την ίδια ώρα, είναι γενική η διαπίστωση ότι ο Ποινικός μας Κώδικας πάσχει σε μια σειρά από άρθρα, περιλαμβανομένου και του άρθρου 144 για τον ορισμό του τί συνιστά «βιασμό». Είναι μία πρόνοια κληροδότημα της αποικιοκρατίας. Στο ίδιο το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν επέλθει τροποποιήσεις εκσυγχρονιστικές για αυτόν τον ορισμό. Στην Κυπριακή Δημοκρατία έχουμε ορισμό ο οποίος χρονολογείται και έχει ηλικία πολύ πέραν των 60 χρόνων χωρίς να έχει υπάρξει καμία τροποποίηση.

Επειδή η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης καθορίζει τα πλαίσια μέσα στα οποία πρέπει να κινηθεί η Δημοκρατία και να υπάρξει εφαρμοστικός νόμος, ένεκα κωλυσιεργίας που υπήρξε -και το σημειώνουμε με λύπη μας- στην προώθηση στο Κοινοβούλιο εφαρμοστικών νομοθεσιών και για τον βιασμό αλλά και πολλά άλλα αδικήματα βίας και σεξουαλικής κακοποίησης, έχουμε αναλάβει ως Κοινοβουλευτική Ομάδα πρωτοβουλία.

Σήμερα συζητήσαμε μια πρόταση νόμου ειδικά για τον ορισμό του βιασμού και τις επόμενες βδομάδες θα έχουμε ενώπιον μας αριθμό προτάσεων νόμου που κατέθεσε η συνάδελφος Σκεύη Κουκουμά εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, που αφορούν παρόμοια ζητήματα.

Σε σχέση με τον βιασμό εισάγονται νέα στοιχεία τα οποία είναι τα εξής: Διευρύνεται ο ορισμός του βιασμού με επίκεντρο το στοιχείο της έλλειψης συναίνεσης και περιλαμβάνει, πέραν της παραδοσιακής αντίληψης για το βιασμό, την αναφορά ότι η έλλειψη συναίνεσης σχετίζεται με οποιαδήποτε κολπική, πρωκτική ή εκ του στόματος διείσδυση στο σώμα. Αυτή η αναφορά διευρύνει σαφώς το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο και άρα τις μορφές των κολάσιμων ποινικά πράξεων. Εισάγεται το στοιχείο του άλλου ατόμου παράλληλα με τη διατήρηση της αναφοράς σε γυναίκα για να περιλάβει και μορφές βιασμού και σε βάρος ανδρών και την ίδια ώρα προσπαθεί να εκσυγχρονίσει και μια άλλη πρόνοια, η οποία είναι απηρχαιωμένη και αναφέρεται στο ενδεχόμενο πλαστοπροσωπίας συζύγου σε βάρος παντρεμένης γυναίκας.

Γίνεται λοιπόν μια προσπάθεια υιοθέτησης της φιλοσοφίας και του γράμματος της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης που διευρύνει τις ποινικές πράξεις, πέραν της παραδοσιακής μορφής βιασμού που είναι συνυφασμένη μόνο με την κολπική διείσδυση

Πρέπει να πω με ικανοποίηση ότι όλοι οι προσκεκλημένοι χαιρέτισαν την πρωτοβουλία, αναγνωρίζοντας την ανάγκη να υπάρξει εκσυγχρονισμός του Ποινικού μας Κώδικα και σε σχέση με αυτό το άρθρο και έχει δοθεί περιθώριο 2 βδομάδων στο Υπουργείο Δικαιοσύνης να καταθέσει επίσημα τις απόψεις του όπως και σε άλλους φορείς, που περιλαμβάνουν την Επίτροπο Νομοθεσίας, τις γυναικείες οργανώσεις, την Accept – ΛΟΑΤΙ Κύπρου, σε μια προσπάθεια να καταλήξουμε το συντομότερο σε μια συναινετική πρόταση με στόχο να ψηφιστεί πριν την ολοκλήρωση αυτής της Συνόδου του Κοινοβουλίου στα τέλη Ιουλίου.

17/06/2020

PREV

Μη αποδεκτή επιπλέον καθυστέρηση για τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από την Λάρνακα

NEXT

Δήλωση Ευανθίας Σάββα για τα θέματα της Μεταναστευτικής Πολιτικής