Home  |  Βουλή   |  Μη αποδεκτή επιπλέον καθυστέρηση για τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από την Λάρνακα

Μη αποδεκτή επιπλέον καθυστέρηση για τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από την Λάρνακα

Κοινή δήλωση Βουλευτών Λάρνακας, Ευανθίας Σάββα και Ανδρέα Πασιουρτίδη, μετά την συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίου

Συζητήσαμε σήμερα στην Επιτροπή Εμπορίου το θέμα της μετακίνησης των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από την Λάρνακα στο Βασιλικό και συγκεκριμένα την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, τις εκκρεμότητες και τα προβλήματα που προκύπτουν.

Με βάση τα όσα ακούσαμε σήμερα προκύπτει διαφωνία μεταξύ της Αρχής Λιμένων και της κοινοπραξίας των εταιρειών υγραερίου αναφορικά  με τον χώρο και τον τρόπο εκφόρτωσης των καυσίμων στο λιμάνι του Βασιλικού. Περαιτέρω, προκύπτουν και κάποια άλλα θέματα αναφορικά με την έκδοση κάποιων αδειών οικοδομής, καθώς και διάφορα άλλα διαδικαστικά ζητήματα.

Η διαφωνία αυτή ενδεχομένως να επιφέρει ανατροπή στους σχεδιασμούς και στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων μετακίνησης, όπως αυτά συμφωνήθηκαν μετά από πολλές πιέσεις και πολλούς αγώνες του κόσμου της Λάρνακας και τα οποία έχουν ως καταληκτική ημερομηνία το τέλος του τρέχοντος έτους.

Εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκεια μας για την απουσία της Αρχής Λιμένων από τη σημερινή Συνεδρία, παρά το γεγονός ότι προσκλήθηκε. Γεγονός απαράδεκτο.

Στη σημερινή Συνεδρία ενημερωθήκαμε επίσης, από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Ενέργειας Εμπορίου και Βιομηχανίας ότι την ερχόμενη Δευτέρα 22/06/2020 καθορίστηκε συνάντηση μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων για να συζητηθεί το όλο ζήτημα και να εξευρεθεί λύση.

Χωρίς να υπεισέλθουμε σε τεχνικά και εξειδικευμένα ζητήματα, καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να καταλήξουν άμεσα σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, ούτως ώστε η μετακίνηση των εγκαταστάσεων να ολοκληρωθεί εντός των συμφωνηθέντων χρονικών πλαισίων.

Η συζήτηση για τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου θα συνεχιστεί στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου στις 7/07/2020, ελπίζοντας ότι μέχρι τότε το θέμα θα έχει επιλυθεί.

Καμία επιπλέον καθυστέρηση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Η ανάπτυξη και αξιοποίηση του συγκεκριμένου παραλιακού μετώπου, το οποίο παραμένει εγκλωβισμένο για δεκαετίες, είναι αδιαπραγμάτευτη για την πόλη και την επαρχία της Λάρνακας.

16/06/2020

PREV

Δήλωση Κώστα Κώστα για τη συνάντηση της Επιτροπής Εμπορίου με τον Υφυπουργό Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής

NEXT

Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την τροποποίηση του ορισμού «βιασμός»