Home  |  Βουλή   |  Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για εξαίρεση σχολών μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, από τη καταβολή ΦΠΑ

Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για εξαίρεση σχολών μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, από τη καταβολή ΦΠΑ

Δηλώσεις Κώστα Κώστα μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, για τη πρόταση νόμου η οποία εξαιρεί τις σχολές μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, από τη καταβολή Φ.Π.Α.

Συζητήσαμε σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών, την πρόταση νόμου που καταθέσαμε ως ΑΚΕΛ για τροποποίηση του Περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας Νόμου, με την οποία, στον κατάλογο των σχολών που προσφέρουν εκπαίδευση όλων των βαθμίδων, επαγγελματική εκπαίδευση, επιμόρφωση, επανακατάρτιση και οι οποίες εξαιρούνται από τη καταβολή Φ.Π.Α., να προστεθούν και οι σχολές μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Μέχρι σήμερα, εξαιρούνται από την καταβολή Φ.Π.Α. και σωστά εξαιρούνται, τα δημόσια εκπαιδευτήρια, τα ιδιωτικά σχολεία και τα φροντιστήρια, οι ιδιωτικές σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι σχολές μπαλέτου, τα ωδεία, οι μουσικές σχολές και τα εξεταστικά κέντρα και όχι οι σχολές μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως για παράδειγμα οι σχολές εκπαίδευσης στη μηχανική/συντήρηση και επιδιόρθωση αυτοκινήτων.

Στο Νόμο Περί Τεχνιτών Οχημάτων και συγκεκριμένα στα αναγκαία προσόντα για σκοπούς χορήγησης άδεια τεχνίτη οχημάτων στην ειδικότητα μηχανικού αυτοκινήτου, αναφέρονται τα απαιτούμενα ακαδημαϊκά προσόντα, η πείρα και η επιτυχία στις εξετάσεις, για να μπορέσεις να αποκτήσεις την άδεια.

Αναφέρονται οι απόφοιτοι σχετικών κλάδων πανεπιστημίου, κολλεγίου, αναγνωρισμένης σχολής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι εξαιρούνται από τη καταβολή Φ.Π.Α., αναφέρονται και οι απόφοιτοι σχολών μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι όμως, για κάποιο άγνωστο λόγο, δεν εξαιρούνται.

Αυτό αποτελεί διάκριση και  είναι μια κατάφωρη αδικία. Τα παιδιά που φοιτούν σε αυτές τις σχολές, συνήθως είναι παιδιά που δεν μπορούν να σπουδάσουν σε τριτοβάθμιες σχολές ή κολλέγια είτε λόγω οικονομικών προβλημάτων είτε γιατί θέλουν να μάθουν ένα πρακτικό επάγγελμα. Αντί λοιπόν να τους δίνουμε κίνητρα, πληρώνουν Φ.Π.Α, κάτι που όλοι οι άλλοι δεν πληρώνουν.

Αυτή την αδικία θέλουμε να σταματήσουμε, αυτή την ανισότητα θέλουμε να  εξαλείψουμε με τη πρόταση νόμου που έχουμε καταθέσει.

Σημειώνουμε με ικανοποίηση, το γεγονός ότι με την ουσία της πρότασής μας συμφωνούν η πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών. Η συζήτηση στην επιτροπή θα συνεχιστεί αφού προσθέσουμε τον ορισμό της «μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης» και ελπίζουμε ότι σύντομα η πρόταση θα οδηγηθεί στην ολομέλεια.

05/10/2020

PREV

Καθολικά αποδεκτή η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για εκσυγχρονισμό του κακουργήματος του βιασμού

NEXT

Επίσκεψη Βουλευτών στα Γραφεία Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων