Home  |  Βουλή   |  Καθολικά αποδεκτή η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για εκσυγχρονισμό του κακουργήματος του βιασμού

Καθολικά αποδεκτή η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για εκσυγχρονισμό του κακουργήματος του βιασμού

Δήλωση Άριστου Δαμιανού μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών

Ποινικός Κώδικας

Θέλω να εκφράσω την ικανοποίηση μας για το γεγονός ότι η πρόταση νόμου που είχαμε καταθέσει αναφορικά με τον εκσυγχρονισμό του κακουργήματος του βιασμού έχει γίνει ενδεχομένως καθολικά αποδεκτή. Τις τελευταίες μέρες είχαμε εμπλακεί σε ένα πολύ γόνιμο διάλογο με αρμόδιες αρχές και ιδιαίτερα με τη Νομική Υπηρεσία η οποία πρέπει να πω ότι συνέδραμε την προσπάθεια εμπλουτίζοντας την πρόταση που καταθέσαμε ακριβώς με στόχο να καλύψουμε όλα τα πιθανά ενδεχόμενα τα οποία σήμερα δυστυχώς δεν καλύπτονται από τον υφιστάμενο ορισμό του κακουργήματος του βιασμού.

 Η αναδιατυπωμένη νέα πρόταση αναφορικά με τον ορισμό του βιασμού αναφέρει επί λέξη «όποιος έρχεται σε παράνομη συνουσία δια κολπικής, πρωκτικής ή εκ του στόματος διείσδυσης του πέους στο σώμα άλλου προσώπου, χωρίς τη συναίνεση του ή με συναίνεση η οποία δόθηκε υπό το κράτος βίας, απειλής ή φόβου είναι ένοχος κακουργήματος το οποίο καλείται βιασμός». Την ίδια ώρα δημιουργείται μια σειρά άλλων αδικημάτων που επίσης αφορούν παράνομη διείσδυση και οι οποίες δεν εμπίπτουν στον υφιστάμενο  ορισμό του βιασμού. Να σημειώσουμε ότι η αναφορά σε «πρόσωπο» περιλαμβάνει γυναίκα, άντρα και το σύνολο της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Σε μια εποχή που αυτό το ειδεχθές έγκλημα ανά το παγκόσμιο αποκτά τεράστιες διαστάσεις, σε μια εποχή που τα θύματα βιασμού ή άλλων ανάλογων πράξεων πληγώνονται ανεξίτηλα ψυχοσωματικά, θεωρούμε καθήκον μας και να επικαιροποιήσουμε τον ορισμό και να διευκολύνουμε τις ποινικές διώξεις, πάντα με σεβασμό στο τεκμήριο της αθωότητας ακριβώς σε μια προσπάθεια αυτό το ειδεχθές έγκλημα να βρει την αναγκαία νομοθετική απάντηση.

Έχουμε συμφωνήσει ότι η πρόταση νόμου μας θα οδηγηθεί στην ολομέλεια στις 9 Οκτωβρίου και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα εξασφαλίσει την αναγκαία πλειοψηφία και θα τεθεί σε άμεση ισχύ τον επόμενο μήνα.

Περί Δικηγόρων

Είχαμε σήμερα μια τελευταία συζήτηση στην Επιτροπή Νομικών αναφορικά με την τροποποίηση του περί Δικηγόρων νόμου. Οι αλλαγές αφορούν πρώτον τη δυνατότητα διεξαγωγής των εκλογών για τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο κατά επαρχία αντί μόνο στη Λευκωσία όπως περιλαμβάνει ο απηρχαιωμένος νόμος που υφίσταται τώρα και δεύτερον τη διεύρυνση και τον τρόπο καταρτισμού του Πειθαρχικού Συμβουλίου. Πρέπει να πω ότι εμάς μας προβλημάτισε ότι σε μια εποχή που εφαρμόζονται πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση μιας πανδημίας, χωρίς την τροποποίηση του νόμου, θα κληθούν τον επόμενο μήνα 4,500 χιλιάδες μέλη του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου να προσέλθουν στη Λευκωσία σε ένα συγκεκριμένο χώρο για να ψηφίσουν. Αυτό είναι από μόνο του αρκούντως σοβαρό για να μας κάνει να προβληματιστούμε θετικά για τροποποίηση της νομοθεσίας. Από κει και πέρα η διεύρυνση της συμμετοχής με δικαίωμα ψήφου στις επαρχίες αντιλαμβάνεστε ότι συνιστά και διεύρυνση της Δημοκρατίας.

30/09/2020

PREV

Χρειάζεται πολιτική βούληση για αναβάθμιση του ΑΞΙΚ

NEXT

Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για εξαίρεση σχολών μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, από τη καταβολή ΦΠΑ