Home  |  Βουλή   |  Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για διαφοροποίηση ασφαλιστικών προϋποθέσεων για χορήγηση σύνταξης ανικανότητας

Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για διαφοροποίηση ασφαλιστικών προϋποθέσεων για χορήγηση σύνταξης ανικανότητας

Δήλωση Ανδρέα Φακοντή, Προέδρου Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας

Το ΑΚΕΛ με σχετική πρόταση νόμου επιχειρεί να διορθώσει μια σοβαρή αδικία σε βάρος των ασφαλισμένων στο ΤΚΑ, οι οποίοι ενώ κρίνονται ως ανίκανοι για εργασία (από το Ιατροσυμβούλιο), εντούτοις δεν είναι δικαιούχοι σε σύνταξη ανικανότητας λόγω του ότι τα τελευταία δύο χρόνια δεν εργάζονταν και έτσι δεν πληρούν τις ασφαλιστικές προϋποθέσεις που τίθενται μέσα από την υφιστάμενη νομοθεσία.

Ειδικότερα, η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ αποσκοπεί: Πρώτον, στην επέκταση των δύο χρόνων που ισχύει σήμερα στα τέσσερα χρόνια προς εξασφάλιση των απαιτούμενων ασφαλιστέων αποδοχών. Δεύτερο, στην παροχή ως εναλλακτικής ασφαλιστικής προϋπόθεσης ο ασφαλισμένος να έχει πραγματική βασική ασφάλιση 15 τουλάχιστον  χρόνων όπως ισχύει για τη χορήγηση σύνταξης γήρατος.

Με τις τροποποιήσεις που προτείνει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ θα καταστεί δυνατή η χορήγηση σύνταξης ανικανότητας σε ασφαλισμένους που εργάστηκαν για πολλά χρόνια και οι οποίοι λόγω της οικονομικής κρίσης και της συνεπακόλουθης αύξησης της ανεργίας, τα τελευταία χρόνια παρέμειναν άνεργοι, με αποτέλεσμα η αίτησης τους για σύνταξη ανικανότητας να απορρίπτεται και να μένουν εκτεθειμένοι και χωρίς πόρους διαβίωσης.

Το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, προτάσσοντας για άλλη μια φορά το κόστος που θα επωμιστεί το Ταμείο, απορρίπτει την πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ.

Καλούμε τους κυβερνώντες, έστω και την υστάτη, να παραδεχθούν τα υπαρκτά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα που κρίνονται ως ανίκανα για εργασία και να υιοθετήσουν την πρόταση νόμου.

07 Νοεμβρίου 2017

PREV

Δηλώσεις Κώστα Κώστα μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου

NEXT

Δήλωση Άριστου Δαμιανού μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών