Home  |  Βουλή   |  Δήλωση Άριστου Δαμιανού μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών

Δήλωση Άριστου Δαμιανού μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών

Ως ΑΚΕΛ θέλουμε να  καταγγείλουμε  μια σκόπιμη ενέργεια του Υπουργείου Εμπορίου και Ενέργειας, όπου για τρία σχεδόν χρόνια, εσκεμμένα έχουν αφήσει ακέφαλη την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, ακριβώς γιατί θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο μπορούν να προχωρήσουν πιο εύκολα τους σχεδιασμούς τους, που σε ένα βαθμό έχουν να κάνουν με ιδιωτικοποίηση – έστω και μερική- της ΑΗΚ . Ενός Οργανισμού για τον οποίο κατά τα άλλα ο κ. Αναστασιάδης δεσμεύτηκε με υπογραφή ότι δεν θα προχωρήσει σε ιδιωτικοποίηση. Επειδή η Επιτροπή Νομικών έχει αντιληφθεί αυτή τη σκοπιμότητα, τάχιστα το έχουμε θέσει στην ημερήσια διάταξη για εξέταση και τάχιστα θα προωθηθεί στην ολομέλεια για ψήφιση. Θεωρούμε ότι είναι αναγκαία η ολοκλήρωση της δομής του Οργανισμού και βεβαίως η θέση του Γενικού Διευθυντή  πρέπει να πληρωθεί το συντομότερο δυνατό.

Σε ότι αφορά προβλήματα που εντοπίστηκαν στη διαδικασία πρόσληψης στην Αστυνομία, θέλω να υπενθυμίσω ότι το ΑΚΕΛ στην Επιτροπή Νομικών είχε  προειδοποιήσει έγκαιρα, ότι κάποια κριτήρια που τέθηκαν ιδιαίτερα  σε ότι αφορά κριτήρια και βαθμολογίες  στις αθλητικές δοκιμασίες ήταν πολύ αυστηρά ενδεχομένως για τα πραγματικά δεδομένα των Κυπρίων σήμερα. Δυστυχώς η πράξη έχει επιβεβαιώσει ότι πάρα πολλοί υποψήφιοι έχουν κοπεί σε ένα ή περισσότερα αθλήματα ακριβώς λόγω της αυστηρότητας αυτών των κριτηρίων. Χαιρόμαστε επειδή η Αστυνομία  και η επιστημονική ομάδα που διεκπεραιώνει αυτή τη διαδικασία έχει αναγνωρίσει ότι πρέπει να ετοιμαστεί νέα αξιολόγηση της νέας διαδικασίας προσλήψεων και ενδεχομένως να υπάρξει και αναθεώρηση διότι ακριβώς ένας πολύ μεγάλος αριθμός ικανών ανθρώπων έχει κοπεί λόγω των υπέρμετρα αυστηρών κριτηρίων. Ασφαλώς σε αυτή τη διαδικασία δυστυχώς  δεν μπορεί να γίνει τίποτε άλλο από τη συζήτηση για αναθεώρηση.

Συνάμα συζητήσαμε την πρόταση νόμου που έχει καταθέσει η Ειρήνη Χαραλαμπίδου εκ μέρους της Ομάδας του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις αλλά και το νομοσχέδιο που έχει καταθέσει το Υπουργείο αναφορικά με πράξεις διαφθοράς. Αυτό που έχει να κάνει με τους πληροφοριοδότες και την προστασία τους από την οποιαδήποτε ποινική ή πειθαρχική δίωξη. Είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα. Άπτεται του μεγάλου θέματος της αποτροπής της διαφθοράς και της διαπλοκής και με τη δέουσα σοβαρότητα θα προχωρήσουμε σε κατ άρθρο συζήτηση στην Επιτροπή. Είχαμε καταθέσει την πρόταση νόμου, έχει έρθει και κυβερνητικό νομοσχέδιο, οπότε θα γίνει μια συζήτηση για να καταλήξουμε το συντομότερο δυνατό σε ένα ενιαίο κείμενο  για να σταλεί ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής.

08 Νοεμβρίου 2017

PREV

Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για διαφοροποίηση ασφαλιστικών προϋποθέσεων για χορήγηση σύνταξης ανικανότητας

NEXT

Εγκληματική αμέλεια-εξυπηρέτηση προεκλογικών σκοπιμοτήτων