Home  |  Βουλή   |  Δηλώσεις Κώστα Κώστα μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου

Δηλώσεις Κώστα Κώστα μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου

(α) Η καθυστέρηση που παρατηρείται στην άρση της διάκρισης που δημιουργήθηκε από τη μη ένταξη όλων των πελατών της ΑΗΚ που πάσχουν με πολλαπλή σκλήρυνση  και των αιμοκαθαρόμενων νεφροπαθών με περιτονιακή κάθαρση, στην ειδική διατίμηση 08

Τελικά το Υπουργείο Ενέργειας αποφάσισε ότι επιμένει στα κριτήρια  ένταξης όλων των κατηγοριών ασθενών στην ειδική διατίμηση 08 της ΑΗΚ, τα οποία είχε αναφέρει στην προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, δηλαδή :

  • Μεικτό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι €26 χιλ., εξαιρουμένων των διαφόρων επιδομάτων,
  • Πιστοποίηση της αναπηρίας του αιτητή από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες ως σοβαρή ή ολική,
  • Η  επιδότηση ανά διμηνία της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος θα καλύπτει τις πρώτες 1100 κιλοβατόρες,
  • Εξαίρεση από τα κριτήρια των πολυτέκνων και των ληπτών ΕΕΕ.

Κατά τη συζήτηση στην επιτροπή σήμερα, το Υπουργείο τελικά αποδέχτηκε την πρόταση μας για αύξηση του ετήσιου ο οικογενειακού εισοδήματος, στις €31 χιλ. στο όριο δηλαδή της έκδοσης κάρτας νοσηλείας.

Επαναλάβαμε βέβαια, τη δική μας διαφωνία σχετικά με το ότι μόνο η σοβαρή ή ολική αναπηρία θα εντάσσεται στην ειδική διατίμηση και ζητήσαμε να ενταχθεί και η μέτρια αναπηρία. Θεωρούμε ότι ο καθορισμός κριτηρίων ένταξης στην ειδική διατίμηση, είναι κάτι πάρα πολύ σοβαρό και χρειάζεται μελέτη αλλά και χρόνος για τη λήψη της πιο σωστής απόφασης και όχι βεβιασμένες κινήσεις.

Για αυτό και ως ΑΚΕΛ, για μια ακόμα φορά, τονίσαμε ότι πρέπει άμεσα να αρθεί η αδικία και η ανισότητα την οποία προκάλεσε το ίδιο το Υπουργείο με το δικό του λάθος και να ενταχθούν όλοι οι ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση και όλοι οι αιμοκαθαιρόμενοι νεφροπαθείς με περιτονιακή κάθαρση στην ειδική διατίμηση 08.

(β) Πλαίσιο εξουσιών, αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεων της Εφόρου Ασφαλίσεων σε σχέση με τους ασφαλιστικούς πράκτορες και τις ασφαλιστικές εταιρείες και εξέταση των καταγγελιών για τη μη τήρηση και κατάχρηση του εν λόγω πλαισίου από μέρους της Εφόρου

Ως ΑΚΕΛ, με την έναρξη της σημερινής συνεδρίας εκφράσαμε την έντονη δυσαρέσκειά  μας, γιατί για μια ακόμα φορά, η Έφορος Ασφαλίσεων, Βικτώρια Νάταρ αγνόησε την πρόσκληση της Βουλής.

Επειδή οι δικαιολογίες που μας έδωσε η Βοηθός Έφορος για τη σημερινή απουσία της Εφόρου, η οποία ούτε στην περασμένη συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίου που κλήθηκε δεν παρουσιάσθηκε, δεν ήταν ούτε πειστικές ούτε ικανοποιητικές και επειδή την επίμαχη οδηγία εξέδωσε η Έφορος και άρα η ίδια πρέπει να μας δώσει εξηγήσεις, δηλώσαμε στην Επιτροπή ότι η συνεδρία της θα έπρεπε να διακοπεί.

Ζητήσαμε επίσης να σταλεί επιστολή από μέρους της Βουλής προς τον Υπουργό Οικονομικών, ο οποίος είναι ο πολιτικός προϊστάμενος της Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφαλιστικών Εταιρειών, με την οποία να εκφράζουμε την απογοήτευση του Κοινοβουλίου αλλά και να υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τους Κανονισμούς της Βουλής, οποιοσδήποτε καλείται σε συνεδρία Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, είναι υποχρεωμένος να δίνει το παρών του και να απαντά στις ερωτήσεις των βουλευτών.

07 Νοεμβρίου 2017

PREV

Δηλώσεις Κώστα Κώστα για τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Άμυνας

NEXT

Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για διαφοροποίηση ασφαλιστικών προϋποθέσεων για χορήγηση σύνταξης ανικανότητας