Home  |  Βουλή   |  Πρόταση νομού ΑΚΕΛ για την κατάργηση της Μονάδας Αποκρατικοποιήσεων

Πρόταση νομού ΑΚΕΛ για την κατάργηση της Μονάδας Αποκρατικοποιήσεων

Δηλώσεις βουλευτή ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου

Στην Επιτροπή Οικονομικών σήμερα συζητήσαμε δύο προτάσεις Νόμου για το ίδιο θέμα, για το μέλλον της Μονάδας Αποκρατικοποίησης. Η μια πρόταση Νόμου είναι αυτή που κατατέθηκε προ καιρού από το ΑΚΕΛ και αφορά στην κατάργηση της Μονάδας Αποκρατικοποίησης υπό το φως της εκπεφρασμένης θέσης ότι πρέπει να τερματιστεί η αποξένωση δημόσιας περιουσίας και το ξεπούλημα των ημικρατικών οργανισμών.

Η άλλη πρόταση Νόμου είναι αυτή του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ που επιχειρεί τη μετονομασία της Μονάδας Αποκρατικοποίησης σε Μονάδα Διαχείρισης Κρατικής Περιουσίας.  Κατά την άποψή μας αυτή η πρόταση Νόμου ανοίγει παράθυρο για να συντηρηθεί η διασπάθιση δημοσίου χρήματος που γίνεται από τη λειτουργία της Μονάδας Αποκρατικοποίησης. Μόνο ο μισθός του εφόρου αποκρατικοποίησης, έστω και αν τους τελευταίους μήνες έχει διοριστεί στο Δ.Σ της Κεντρικής Τράπεζας και είναι ακέφαλη η μονάδα, είναι €180000 το χρόνο.

Ως ΑΚΕΛ θεωρούμε ότι:

1)     Η συνέχιση της Μονάδας Αποκρατικοποίησης, έστω και με άλλο όνομα, αποτελεί συνέχιση της διασπάθισης του δημοσίου χρήματος.

2)    Αφού με βάση το Νόμο υπεύθυνο για τη διαχείριση της Δημόσιας Περιουσίας  είναι το Υπουργείο Οικονομικών, διερωτόμαστε γιατί η Μονάδα Αποκρατικοποίησης που πλέον δεν έχει αντικείμενο θα πρέπει να μετονομαστεί σε Μονάδα Διαχείρισης Κρατικής Περιουσίας;

3)    Εφόσον η πρόταση Νόμου ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ προβλέπει επικεφαλής της μονάδας να είναι δημόσιος υπάλληλος τότε ποιο είναι το πρόβλημα το Υπουργείο Οικονομικών να αναλάβει πλήρως αυτή την αρμοδιότητα αντί να φορτώνουμε επιπρόσθετο κόστος στους φορολογούμενος πολίτες;

Κατά τη συζήτηση προέκυψαν πολλά ζητήματα και ερωτήματα για τα οποία δεν πήραμε απαντήσεις από το Υπουργείο Οικονομικών. Για εμάς ως ΑΚΕΛ προκύπτει θέμα και οικονομικό και πολιτικό αλλά και θεσμικό, γιατί διερωτόμαστε πώς μια μονάδα η οποία δημιουργήθηκε με άλλες διαδικασίες, μπορεί τώρα να λειτουργεί με άλλο σκοπό και μάλιστα με προϊστάμενο δημόσιο υπάλληλο.

Η όλη συζήτηση σήμερα μάς έχει ενισχύσει την πεποίθηση ότι αυτή η μονάδα θα πρέπει να καταργηθεί.

19 Ιουνίου 2017

PREV

Το ΑΚΕΛ ενέγραψε θέμα για τη διοχέτευση των νερών του αποσκληρυντήρα στην ευρύτερη περιοχή των Πολεμιδιών

NEXT

Νέες διατιμήσεις ηλεκτρισμού