Home  |  Βουλή   |  Προ των πυλών η κατάρρευση των δημόσιων νοσηλευτηρίων

Προ των πυλών η κατάρρευση των δημόσιων νοσηλευτηρίων

Δήλωση Γιώργου Τ. Γεωργίου μετά τη συνεδρία της Κοιν. Επιτροπής Υγείας

Συζητήθηκε αυτεπάγγελτο θέμα το οποίο εγγράψαμε στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, με θέμα τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν τα δημόσια νοσηλευτήρια.

Κυρίαρχα χαρακτηριστικά είναι τα τεράστια και πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλα τα δημόσια νοσηλευτήρια. Η υποστελέχωση σε ιατρικό παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, η απουσία σύγχρονου εξοπλισμού που θα αντικαταστήσει τον πεπαλαιωμένο, που κάθε λίγο και λιγάκι χρειάζεται επιδιόρθωση, καθώς και η ανάγκη επέκτασης πολλών κτιριακών εγκαταστάσεων όπως του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, αποτελούν κρίσιμα προβλήματα.

Αιμορραγούν τα δημόσια νοσηλευτήρια και δυστυχώς η κατάρρευση είναι προ των πυλών. Και ερωτούμε: τι έγιναν τα 100 εκ. για τον covid-19; Που επενδύθηκαν;

Όλα τα νοσοκομεία βρίσκονται σε κρίσιμη θέση και δεν μπορούν να αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓΕΣΥ). Οι ασθενείς εκπέμπουν κραυγή απόγνωσης και αγωνίας. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι παρατηρείται το φαινόμενο να παραπέμπονται συνεχώς στον ιδιωτικό τομέα ασθενείς για εξέταση αλλά και για αναλύσεις, αφού δεν προμηθεύουν τα κλινικά εργαστήρια με τα απαραίτητα αντιδραστήρια. Για παράδειγμα στο κλινικό εργαστήριο του Γ.Ν. Λεμεσού, έχουν τερματίσει τις αναλύσεις για ορμόνες και προστάτη και τις παραπέμπουν στον ιδιωτικό τομέα. Από 64.000 αναλύσεις που έγιναν πέρσι, φέτος μέχρι τώρα έγιναν μόνο 26.000. Είναι φυσιολογικό μετά από όλα αυτά, να μειώνεται η επισκεψιμότητα στα δημόσια νοσηλευτήρια, με συνεπακόλουθο την απώλεια εσόδων.

Κυρίως, ελλοχεύει ο κίνδυνος άσκησης μόνιμης ιδιωτικής ιατρικής στο πλαίσιο του ΓΕΣΥ. Να ξεκαθαρίσουμε ότι είναι άλλο να μιλάμε για συνεργασία και συνέργεια δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και είναι άλλο να γίνεται έντεχνα η αποδόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων προς όφελος των ιδιωτικών.

Το ίδιο γίνεται σε σχέση με τις επεκτάσεις των δημοσίων νοσηλευτηρίων. Τμήμα εντατικής, αιμοκάθαρσης, νέες χειρουργικές αίθουσες. Ειδικά για τη Λεμεσό μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση. Διεξάγεται ιατρική σε κοντέινερ και στους διαδρόμους.

Καλούμε την κυβέρνηση Ν. Αναστασιάδη και το ΔΗΣΥ, να αναλάβουν τις πολιτικές τους ευθύνες. Το ίδιο πρέπει να γίνει και από τον ΟΚΥΠΥ ως ιδιοκτήτη των δημοσίων νοσηλευτηρίων στα πλαίσια της αυτονόμησης.

Τονίζουμε ότι δεν θα αποδεχτούμε και θα αντισταθούμε σε οποιεσδήποτε πολιτικές, πρακτικές ή λογικές που αποσκοπούν στη διάλυση των δημοσίων νοσηλευτηρίων και του ξεπουλήματος τους στον ιδιωτικό τομέα, είτε τον ντόπιο είτε του εξωτερικού.

24/09/2020

PREV

Προωθείται η πρόταση του ΑΚΕΛ για εκσυγχρονισμό του ορισμού του βιασμού

NEXT

Δήλωση Ελένης Μαύρου για τη συζήτηση στην Επιτροπή Εσωτερικών των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων