Home  |  Βουλή   |  Προωθείται η πρόταση του ΑΚΕΛ για εκσυγχρονισμό του ορισμού του βιασμού

Προωθείται η πρόταση του ΑΚΕΛ για εκσυγχρονισμό του ορισμού του βιασμού

Δήλωση Άριστου Δαμιανού μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών

Εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, μαζί με τη συνάδελφο Σκεύη Κουκουμά, έχουμε επεξεργαστεί αριθμό προτάσεων για τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα. Η ευρύτερη πρόταση της συναδέλφου αφορά τροποποιήσεις και εκσυγχρονισμό του ποινικού δικαίου αναφορικά με αδικήματα κατά των ηθών και μια σειρά προνοιών που αφορούν ιδιαίτερα σεξουαλικά και άλλα αδικήματα κατά των παιδιών.

Σήμερα, πρέπει να πω με ικανοποίηση ότι στην Επιτροπή Νομικών έχει επιτευχθεί ευρεία συναίνεση σε κοινή πρόταση νόμου που έχουμε καταθέσει αναφορικά με τον εκσυγχρονισμό του ορισμού του αδικήματος του βιασμού. Έχουμε προτείνει μια εκσυγχρονιστική διάταξη η οποία λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες μια σύγχρονης κοινωνίας, λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη τις υποχρεώσεις μας όπως προκύπτουν από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Την ίδια ώρα, επειδή γνωρίζουμε πως αριθμός συνανθρώπων μας πέφτουν θύματα βιασμού χωρίς οι πράξεις να εμπίπτουν στις υφιστάμενες πρόνοιες του βιασμού, με αποτέλεσμα ξεκάθαρες υποθέσεις βιασμών να μην οδηγούνται στα δικαστήρια, θεωρήσαμε καθήκον μας να διευρύνουμε τις πράξεις που συνιστούν βιασμό για να διώκονται ως τέτοιες.

Έχουμε αποφασίσει τη σύσταση μιας Ad Hoc Επιτροπής που θα εξετάσει συνολικά μαζί με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και τη Νομική Υπηρεσία τις προτάσεις της Σκεύης Κουκουμά αλλά ταυτόχρονα, την επόμενη Τετάρτη θα τεθεί για τοποθέτηση η ειδική πρόταση νόμου που αφορά τον ορισμό του βιασμού, με πρόθεση τις αμέσως επόμενες βδομάδες να οδηγηθεί για υπερψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.

23/09/2020

PREV

Απαράδεκτες οι οικονομίστικες προσεγγίσεις και οι πολιτικές «οροφής» για σχολικούς συνοδούς

NEXT

Προ των πυλών η κατάρρευση των δημόσιων νοσηλευτηρίων