Home  |  Βουλή   |  Πορεία υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Πορεία υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Δήλωση Αντρέα Φακοντή, Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας

Ο Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων (ΕΠΚΔ) υπογράφηκε από τα τρία θεσμικά όργανα της Ε.Ε στις 17/11/2017 και έχει ως στόχο την ενίσχυση του κοινωνικού κεκτημένου της Ε.Ε και την εξασφάλιση πιο ουσιαστικών δικαιωμάτων στους Ευρωπαίους πολίτες.

Ιδιαίτερα όσον αφορά την Κύπρο, το Έγγραφο Εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύτηκε το Μάρτη του 2018, στο πλαίσιο της διαδικασίας του Ευρωπαϊκού εξαμήνου 2018, αξιολογεί τις επιδόσεις της Κύπρου βάσει των προτεραιοτήτων του ΕΠΚΔ, αλλά δυστυχώς, σε αρκετούς και κρίσιμους τομείς η χώρα μας παίρνει απροβίβαστο.

Στην Κύπρο καταγράφεται η πιο δραματική διεύρυνση της κοινωνικής ανισότητας τα τελευταία χρόνια στην Ε.Ε. Η αγορά εργασίας έχει απορρυθμιστεί αφού καταγράφεται ιστορικά υψηλή μείωση της αγοραστικής δύναμης των μέσων  μισθών, ενώ αντίθετα, το εισοδηματικό μερίδιο του κεφαλαίου έχει αυξηθεί σημαντικά.

Ένας στους τέσσερις νέους μας είναι άνεργος, ενώ η μακροχρόνια ανεργία είναι κατά πολύ ψηλότερη του μέσου όρου στην ΕΕ.  Το ποσοστό των νέων που είναι εκτός εκπαίδευσης, απασχόλησης ή κατάρτισης αυξάνεται και έχει καταστεί από τα υψηλότερα στην ΕΕ. Το 2016 αυξήθηκε στο 16% από 15,3% που ήταν το 2015 (είναι πολύ πιο πάνω από το μέσο όρο στην ΕΕ (11.6%)).

Καταγράφεται αύξηση της μερικής απασχόλησης και της απασχόλησης με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (παρά τη μείωση του ποσοστού των προσωρινά εργαζόμενων, αυτό εξακολουθεί να είναι κατά 23,1%  πάνω από το ποσοστό που ήταν πριν από την κρίση και πάνω από το μέσο όρο στην ΕΕ). Το 93% των προσωρινά απασχολούμενων εργάζεται με τα συμβόλαια αυτά γιατί δεν μπορεί να εξασφαλίσει μόνιμη εργασία. Δημιουργήθηκε μια νέα ομάδα εργαζομένων, οι εργαζόμενοι φτωχοί.

Εντάθηκε η υπόσκαψη της σταθερής μισθωτής απασχόλησης και η προώθηση της φθηνής, ευέλικτης και απροστάτευτης εργασίας, ενώ έχουν καταστεί σύνηθες φαινόμενο οι παραβιάσεις των συλλογικών συμβάσεων.

Η κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ αρχίζει και τελειώνει  με το ΕΕΕ. Το κοινωνικό κράτος συρρικνώνεται λόγω των αυστηρών πολιτικών λιτότητας που εφαρμόζονται, ενώ οι κοινωνικές παροχές και δαπάνες στον τομέα της υγείας στην Κύπρο είναι στατιστικά οι χαμηλότερες στην Ευρώπη.

Σοβαρά κενά και ελλείψεις παρουσιάζονται και στον τομέα της δημιουργίας κρατικών δομών.

Οι σημαντικότερες οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει τόσο η Κύπρος, όσο και η Ευρώπη αφορούν στη δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας, με προτεραιότητα στους νέους, τη μείωση της ανεργίας, ιδιαίτερα στους νέους, τη διασφάλιση ευκαιριών πρόσβασης στην αγορά εργασίας για τα άτομα με αναπηρίες, την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, τη δημιουργία συνθηκών κοινωνικής δικαιοσύνης και κοινωνικής συνοχής ως βασικό συστατικό για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Για να αντιμετωπιστούν οι σημερινές ανισότητες χρειάζεται αλλαγή πλεύσης στην οικονομική και κοινωνική πολιτική της Ε.Ε. Χρειάζεται να τερματιστεί η φιλοσοφία της αιματηρής λιτότητας. Ειδικότερα, για την Κύπρο, το μοντέλο της κοινωνικής πολιτικής χρειάζεται ένα προοδευτικό εκσυγχρονισμό.

08/05/2018

PREV

Δηλώσεις Κώστα Κώστα μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου

NEXT

Οσμή σκανδάλων πλανάται επί των δημόσιων πανεπιστημίων