Home  |  Βουλή   |  Δηλώσεις Κώστα Κώστα μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου

Δηλώσεις Κώστα Κώστα μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου

Α. Για την πρόταση νόμου η οποία καταργεί το ετήσιο τέλος ύψους 350 ευρώ που επιβάλλεται σε όλες τις εγγεγραμμένες εταιρείες:

Υπενθυμίζουμε ότι, ως ΑΚΕΛ το Σεπτέμβριο 2012, είχαμε εισηγηθεί την κλιμακωτή επιβολή του τέλους ύψους 350 ευρώ ετησίως για τις εταιρείες και στη βάση του κύκλου εργασιών της κάθε εταιρείας. Και αυτό γιατί θεωρούσαμε και εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι, δεν είναι δυνατόν μια μικρή εταιρεία με περιορισμένο κύκλο εργασιών, να καταβάλλει το ίδιο ετήσιο τέλος με μια μεγάλη εταιρεία, η οποία έχει τεράστια κέρδη. Δυστυχώς τότε η εισήγηση μας αυτή δεν έγινε αποδεκτή, με αποτέλεσμα το τέλος των 350 ευρώ να επιβάλλεται οριζόντια σε όλες τις εταιρείες, κάτι το οποίο σήμερα ο Έφορος Εταιρειών χαρακτήρισε ως άδικο.

Σημειώνουμε το γεγονός ότι στη σημερινής συνεδρία, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών, χαρακτήρισε τη φορολογία αυτή ως αναχρονιστική και μη ορθολογική και ότι το Υπουργείο μελετά είτε τη σταδιακή απόσυρσή του φόρου αυτού, είτε την κατάργησή του, είτε να επιβάλλεται στοχευμένα και ότι οι οριστικές προτάσεις του Υπουργείου θα κατατεθούν στη Βουλή μαζί με τον Προϋπολογισμό του 2019. Ανέφερε επίσης ότι μέχρι σήμερα το κράτος έχει εισπράξει περίπου 290εκ. ευρώ (το 2017 εισπράχθηκαν 48,5εκ ευρώ) και ότι για τον Προϋπολογισμό του 2018 έχει υπολογισθεί ποσό 45εκ. ευρώ και άρα το Υπουργείο δε συμφωνεί με την άμεση κατάργησή του.

Ως Κόμμα, δηλώσαμε σήμερα στην Επιτροπή Εμπορίου κατά τη συζήτηση της Πρότασης Νόμου για κατάργηση του ετήσιου τέλους ύψους 350 ευρώ σε όλες τις εταιρείες, ότι συμφωνούμε με την κατάργηση της επιβολής του σε όλες τις μικρές εταιρείες, σε εταιρείες με περιορισμένο κύκλο εργασιών. Προτείναμε επίσης κλιμακωτή επιβολή του τέλους για τις υπόλοιπες εταιρείες γιατί θεωρούμε ότι μια εταιρεία με σημαντικά ή μεγάλα κέρδη, θα πρέπει να καταβάλλει ένα πολύ μικρό τέλος, όπως αυτό των 350 ευρώ ετησίως, συνεισφέροντας στην προσπάθεια όλων μας για στήριξη των δημόσιων οικονομικών.

Β. Για το ρόλο, τις αρμοδιότητες και τις δράσεις των Εμπορικών Ακολούθων και την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς τους και την ενδεχόμενη ανάγκη για τοποθέτηση εμπορικών ακολούθων σε άλλες χώρες.

Ως ΑΚΕΛ, υπενθυμίζουμε ότι, ενώ γίνεται μια τιτάνια προσπάθεια αύξησης των εμπορικών μας δραστηριοτήτων στο εξωτερικό, δυστυχώς η κυβέρνηση πριν 4 χρόνια προχώρησε στην ανάκληση στην Κύπρο των μόνιμων εμπορικών μας ακολούθων σε 4 αντιπροσωπείες της Δημοκρατίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα σήμερα να έχουμε 13 εμπορικές αντιπροσωπείες με 27 υπαλλήλους, οι οποίοι καλύπτουν συνολικά 71 χώρες.

Όπως μας είχε λεχθεί στην Επιτροπή Εμπορίου από τα Υπουργεία Εμπορίου και Εξωτερικών στις 19/5/15, αυτό έγινε για εξοικονόμηση του συνολικού ποσού των €400χιλ. ετησίως, ποσό κατ’ εμάς πολύ μικρό και το οποίο θα μπορούσε να εξοικονομηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Έκτοτε, ως Κόμμα ζητούμε την επανατοποθέτηση εμπορικών ακολούθων σε σημαντικές για την οικονομία της Κύπρου χώρες αλλά και σε χώρες στις οποίες χρειάζεται ενδυνάμωση των εμπορικών μας σχέσεων, χωρίς ανταπόκριση από μέρους της κυβέρνησης. Αυτό ζητήσαμε και σήμερα.

Σημειώνουμε ότι στη σημερινή συνεδρία, ο εκπρόσωπος του Υπ. Εμπορίου ανέφερε ότι το Υπουργείο ζητά επιπρόσθετα κονδύλια από το Υπ. Οικονομικών για να ενισχύσει τις εμπορικές μας αντιπροσωπείες στο εξωτερικό, χωρίς όμως θετική ανταπόκριση.

08.05.2018

PREV

Η Κυβέρνηση στρεψοδικεί στο θέμα Υφυπουργείου Τουρισμού

NEXT

Πορεία υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής