Home  |  Βουλή   |  Παραπαίουν τα δημόσια νοσηλευτήρια-Η κυβέρνηση στερείται οράματος για τη δημόσια υγεία

Παραπαίουν τα δημόσια νοσηλευτήρια-Η κυβέρνηση στερείται οράματος για τη δημόσια υγεία

Δήλωση Γιώργου Τ. Γεωργίου, Βουλευτή ΑΚΕΛ, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών για τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας

Συζητήθηκε σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών ο  Προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας, όπως κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων από την κυβέρνηση.

Κοινή διαπίστωση είναι ότι η κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ στερείται οράματος για τη δημόσια υγεία. Βρισκόμαστε σε τροχιά Γενικού Συστήματος Υγείας και βιώνουμε ήδη το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού. Πλήρης αδράνεια και ανικανότητα από την κυβέρνηση.

Πιο συγκεκριμένα, τα δημόσια νοσηλευτήρια βρίσκονται επί ξυρού ακμής, νοσούν και παραπαίουν. Οι κυβερνώντες δεσμεύονται από τη μια και αποδεσμεύονται από την άλλη. Δεν έπραξαν το καθήκον τους για ενίσχυση και στήριξη των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Τα άφησαν χωρίς στελέχωση, πλείστες κλινικές δεν λειτουργούν ή υπολειτουργούν, ο εξοπλισμός παραμένει πεπαλαιωμένος, ενώ η προμήθεια νέου και σύγχρονου εξοπλισμού κάθε φορά σκοντάφτει στις διαδικασίες και την γραφειοκρατία.

Τα δημόσια νοσηλευτήρια σε όλες τις επαρχίες δυστυχώς δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Παραμένουν ακόμα όρθια χάρη στην φιλοτιμία των γιατρών, των νοσηλευτών και όλων των εργαζομένων. Πρόσφατα ακούσαμε την κραυγή αγωνίας και απόγνωσης των γιατρών των Νοσοκομείων Αμμοχώστου και Λάρνακας. Το Νοσοκομείο Λεμεσού αντιμετωπίζει τεράστιες πιέσεις και προβλήματα, εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν προχώρησε η κυβέρνηση στη σχετική επέκταση, παρόλες τις πιέσεις που έγιναν. Ασκείται ιατρική στους διαδρόμους και στα κοντέινερς. Σοβαρά προβλήματα παρατηρούνται στην Καρδιοχειρουργική κλινική, όπως και στην Μονάδα Αιμοκάθαρσης, τόσο στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού όσο και σε αυτό της Πάφου. Στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας αναμένεται ακόμα η υλοποίηση της εξαγγελίας για μετατροπή του υπογείου του, σε χώρο αναφοράς για τον κορωνοϊό.

Μηδέν στο πηλίκο και σε ό,τι αφορά το Ψυχιατρείο Αθαλάσσας και τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας. Ασφυκτιούν εξαιτίας της έλλειψης χώρων και υπερπληθυσμού, αλλά και εξαιτίας των πεπαλαιωμένων και ακατάλληλων κτιριακών εγκαταστάσεων. Η αντιμετώπιση από το κράτος και την Πολιτεία των ψυχικά ασθενών, είναι βαρόμετρο για το επίπεδο πολιτισμού της χώρας.

Το ίδιο συμβαίνει και με το Γενικό Χημείο του Κράτους, ένα νευρολογικό κρατικό οργανισμό που ήταν περισσότερο προεκλογική εξαγγελία, παρά όραμα και έργο ζωής.

Ακόμα αναζητούμε ενημέρωση για το που δαπανήθηκαν τα €100 εκατ. στον τομέα της Υγείας, υπόσχεση η οποία έγινε μετά το τέλος της πρώτης πανδημίας.

Ούτε και τα εμβόλια για τη γρίπη μπόρεσαν έγκαιρα να τα προμηθευτούν, θέμα το οποίο εγείραμε από τον περασμένο Μάϊο, αλλά δυστυχώς η αμέλεια και η αδράνεια των κυβερνώντων, γίνεται κανόνας. Μάλλον θα έρθουν περπατητά!

Αναδείξαμε το θέμα που αντιμετωπίζουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι χρόνιοι ασθενείς που καλούνται να πληρώσουν τα φάρμακα, τα οποία πριν ήταν δωρεάν και τώρα δεν καλύπτονται από το ΓΕΣΥ.

Οι στιγμές για τη δημόσια υγεία είναι κρίσιμες, με αφορμή και το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Απαιτείται αναλογική, υψίστου βαθμού ευθύνη. Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ασήκωτες ευθύνες της.

Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την υγεία του λαού. Ενώνουμε δυνάμεις για να ενισχύσουμε τα δημόσια νοσηλευτήρια, τους ασθενείς μας και όλο το προσωπικό, γιατρούς, νοσηλευτές και εργαζόμενους.

09/11/2020

PREV

Τελευταία στη λίστα προτεραιοτήτων της Κυβέρνησης τα θέματα φυλακών και απεξάρτησης

NEXT

Το ΑΚΕΛ εγγράφει το θέμα του σφαγείου στη Βουλή