Home  |  Βουλή   |  Τελευταία στη λίστα προτεραιοτήτων της Κυβέρνησης τα θέματα φυλακών και απεξάρτησης

Τελευταία στη λίστα προτεραιοτήτων της Κυβέρνησης τα θέματα φυλακών και απεξάρτησης

Γραπτή δήλωση Σκεύης Κουκουμά, βουλευτού ΑΚΕΛ, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Αντρών και Γυναικών

Συζητήσαμε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πρόταση νόμου της συναδέλφου Αννίτας Δημητρίου, στη βάση της οποίας η παρακολούθηση προγραμμάτων απεξάρτησης από φυλακισμένους θα συνυπολογίζεται στην έκτιση της ποινής τους.

Κατά την άποψη μας, η συγκεκριμένη πρόταση αποτελεί μια καλή βάση για συζήτηση. Ταυτόχρονα, έχουμε καταθέσει μια σειρά από προβληματισμούς σε σχέση με την ανάγκη να λειτουργήσει ως κίνητρο και ανταμοιβή σε όσους ουσιοεξαρτώμενους ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα, αντίστοιχα με την πρακτική άλλων χωρών.

Επίσης, θα πρέπει να υπάρχει αποτυπωμένη στο νόμο η επιφύλαξη για χρήστες ναρκωτικών, οι οποίοι όμως έχουν καταδικαστεί για άλλα αδικήματα, όπως σωματεμπορία, βιασμούς, παιδεραστία, δολοφονία, κακοποίηση ανηλίκων κ.ά.  Δεν θα πρέπει, δηλαδή, να δοθεί μια νόμιμη διέξοδος, ώστε κάποιοι εκ των σοβαρών εγκληματιών  που βρίσκονται στις φυλακές να εκτίσουν χαμηλότερες ποινές. Η εμπειρία με την πρόσφατη παραχώρηση Προεδρικής χάρης σε παιδεραστές πρέπει να αποτρέψει την Βουλή από το να νομιμοποιήσει και να θεσμοθετήσει μια τέτοια εναλλακτική για αυτά τα  εγκλήματα.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι από την συνεδρία φάνηκε ότι τα θέματα φυλακών και απεξάρτησης βρίσκονται τελευταία στη λίστα προτεραιοτήτων της Κυβέρνησης, εφόσον η πρόταση νόμου έχει ετοιμαστεί μετά από παραινέσεις κυβερνητικών τμημάτων και την βοήθεια κυβερνητικών λειτουργών. Θα πρέπει, επιτέλους, το κράτος να ακούει τους προβληματισμούς και τις εισηγήσεις των τεχνοκρατών και να προχωρεί με ταχύτητα στην ετοιμασία και κατάθεση νομοσχεδίων.

Επίσης, στην Επιτροπή έγινε διαβούλευση σε σχέση με την Πρόταση Νόμου που αφορά στην ποινικοποίηση του σεξισμού και την πτυχή που αφορά την πρόθεση στην απόδειξη του αδικήματος του σεξισμού, ώστε να μην θεωρείται περιορισμός στην ελευθερία έκφρασης.

Κύρια ανησυχία μας ως ΑΚΕΛ  είναι να μην ψηφιστεί νομοθεσία, στην οποία δεν θα μπορούν να στοιχειοθετηθούν τα αδικήματα. Όπως, όμως, έχουμε ενημερωθεί, εάν δεν περιλαμβάνεται η συγκεκριμένη πρόνοια, η Νομική Υπηρεσία και η Κυβέρνηση ενδεχομένως να αναπέμψουν τον νόμο, με κίνδυνο να ακυρωθεί εξ ολοκλήρου η νομοθεσία. Για το λόγο αυτό συναινέσαμε, μαζί με τα υπόλοιπα κόμματα, στην συμπερίληψη της ανάγκης να αποδειχθεί πρόθεση στο συγκεκριμένο αδίκημα.

09/11/2020

PREV

Να αρθούν οι αδικίες και να αντιμετωπιστούν τα χρονίζοντα προβλήματα στην Εθνική Φρουρά

NEXT

Παραπαίουν τα δημόσια νοσηλευτήρια-Η κυβέρνηση στερείται οράματος για τη δημόσια υγεία