Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 1821

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 25ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 1821

greek-flag[1]

Ο ελληνισμός τιμά αύριο την επέτειο του μεγάλου ξεσηκωμού που οδήγησε στην αποτίναξη του Οθωμανικού ζυγού και στη δημιουργία του ελεύθερου ελληνικού κράτους. Ο πόθος της ελευθερίας μαζί με την ωρίμανση των αντικειμενικών συνθηκών δημιούργησαν τις προϋποθέσεις μιας νικηφόρας επανάστασης. Μιας επανάστασης που στόχευε όχι μόνο στην εθνική απελευθέρωση αλλά και στη δημιουργία μιας αναγεννημένης δημοκρατικής Ελλάδας. Υπό αυτή την έννοια το ελληνικό 21 έχει εθνικοαπελευθερωτικό χαρακτήρα και συνάμα έντονο κοινωνικό και δημοκρατικό περιεχόμενο.

Ο κυπριακός λαός αγωνιζόμενος για τη δική του ελευθερία ενάντια στην κατοχή και για επανένωση της πατρίδας μας, εμπνέεται από τα ιδανικά του Εικοσιένα και αντλεί δύναμη από τις αξίες που ανάδειξε ο μεγάλος εκείνος ξεσηκωμός. Όπως τότε έτσι και σήμερα εμπνεόμαστε από τα ιδανικά της ελευθερίας, του αγνού πατριωτισμού και της δημοκρατίας. Όπως τότε έτσι και σήμερα η πίστη στις δυνάμεις του λαού μας αποτελεί το στέρεο θεμέλιο του δικού μας αντικατοχικού αγώνα. Το 1821 διδάσκει ότι ο αγώνας για την ελευθερία είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τον αγώνα για τη δημοκρατία και την πρόοδο. Η δημοκρατία και η κοινωνική πρόοδος δημιουργούν τις καλύτερες προϋποθέσεις για την επιτυχία ενός απελευθερωτικού αγώνα. Αντίθετα αν τα εγωιστικά συμφέροντα των λίγων τεθούν πάνω από το κοινό καλό, οι αγώνες για ελευθερία οδηγούνται σε περιπέτειες.

Βρισκόμαστε στην αρχή μιας καινούργιας προσπάθειας επίλυσης του Κυπριακού. Το ΑΚΕΛ στηρίζει αυτή την προσπάθεια γιατί η επίλυση του Κυπριακού στη βάση των διακηρυγμένων αρχών είναι αδήριτη ανάγκη και προϋπόθεση για ένα ευτυχισμένο μέλλον για όλους τους Κυπρίους. Το ΑΚΕΛ επαναλαμβάνει ότι αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αξιοποιήσει τα όσα είχαν επιτευχθεί κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων Χριστόφια-Ταλάτ, οι προοπτικές επιτυχίας της καινούργιας προσπάθειας θα είναι καλύτερες. Το ΑΚΕΛ καλεί την διεθνή κοινότητα και την ΕΕ να ασκήσουν την επιρροή τους στην Τουρκία για να καταστεί δυνατή η λύση του Κυπριακού.

Κύπρος και Ελλάδα τιμούν την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης βρισκόμενες κάτω από τον μνημονικό ζυγό. Η πορεία εντός του μνημονίου είναι αδιέξοδη και οδηγά σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης και αρνητικών επιπτώσεων σε βάρος του λαού και ιδιαίτερα των εργαζομένων. Μόνο η έξοδος από το μνημόνιο μπορεί να οδηγήσει ξανά στο δρόμο της ανάπτυξης της οικονομίας και του βιοτικού επιπέδου του λαού.

Με την ευκαιρία της επετείου της 25ης Μαρτίου το ΑΚΕΛ απευθύνει εγκάρδιο χαιρετισμό στον ελληνικό λαό και εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη του. Εκφράζουμε επίσης ευχαριστίες και ευγνωμοσύνη για τη συμπαράσταση και βοήθεια της κυβέρνησης, του πολιτικού κόσμου και ολόκληρου του ελληνικού λαού προς την αγωνιζόμενη για τη δικαίωση της Κύπρο.

 

24.3.2014

PREV

Παγκόσμια Μέρα για την εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων

NEXT

Κυβέρνηση μεγάλων συμφερόντων