Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Οι κυβερνώντες να εξεύρουν άμεσα τρόπους επίλυσης του προβλήματος της ρευστότητας των γεωργών μας

Οι κυβερνώντες να εξεύρουν άμεσα τρόπους επίλυσης του προβλήματος της ρευστότητας των γεωργών μας

Γραπτή δήλωση Βουλευτή ΑΚΕΛ, Γιαννάκη Γαβριήλ

Ενώ όλοι οι εμπλεκόμενοι εδώ και ενάμισι χρόνο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα συσσωρεμένα προβλήματα της αγροτικής οικονομίας ζητώντας άμεση λήψη μέτρων στήριξης του τομέα,  χθες προς έκπληξη όλων, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι περίπου όλα βαίνουν καλώς και σκιαγράφησε με τα φωτεινότερα χρώματα την κατάσταση και τις προοπτικές της αγροτικής οικονομίας.

Όταν ο γιατρός δεν διαγνώσει σωστά την ασθένεια  τότε ο ασθενής καταλήγει. Και στην περίπτωση αυτή διαπιστώνουμε ότι εφόσον ο Υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι η Αγροτική οικονομία είναι καλή άρα δεν χρειάζεται στήριξη , τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό προς τα πού οδεύει η αγροτική οικονομία.

Η ασυνεννοησία και το αλαλούμ που επικρατεί στην κυβέρνηση επιβεβαιώνεται με τον πιο δραματικό τρόπο οδηγώντας τον αγροτικό κόσμο στην απόγνωση και την καταστροφή.

Ο αγροτικός κόσμος δεν είναι σε θέση να αντλήσει ούτε την ελάχιστη ρευστότητα για να συνεχίσει τις δραστηριότητες του και αυτό τα λέει όλα για το που οδεύει ο τομέας και ποιες είναι οι προοπτικές του για το επόμενο διάστημα. Την ίδια ώρα που η αγροτική οικονομία απώλεσε το 12% των εξαγωγών της εξαιτίας των αποφάσεων της κυβέρνησης στο θέμα των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, η κυβέρνηση περικόπτει 50 εκ. ευρώ εθνικών πόρων από το Σχέδιο Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ με την καθυστέρηση της επιστροφής του ΦΠΑ στην ουσία δανείζεται από τους μη έχοντες γεωργούς.

Ως ΑΚΕΛ διαπιστώνουμε ότι οι εξαγγελίες του Υπουργού Γεωργίας παραμένουν εξαγγελίες, αφού σχεδόν καμιά δεν έχει υλοποιηθεί. Αν δεν στηριχθεί άμεσα ο αγροτικός κόσμος τότε θα θρηνήσουμε επί ερειπίων .

Καλούμε τους κυβερνώντες  όπως αφού συνεννοηθούν μεταξύ τους, να εξεύρουν άμεσα τρόπους επίλυσης του προβλήματος της ρευστότητας των γεωργών μας, να καταβάλουν άμεσα τις εκταρικές και κεφαλικές επιδοτήσεις, να επιστραφεί στους δικαιούχους το ΦΠΑ, να καταβληθούν οι αποζημιώσεις για ζημιές του 2010, να εξαιρεθεί η αγροτική γη από το χαράτσι του Φόρου Ακίνητης Ιδιοκτησίας και να υλοποιηθούν οι εξαγγελίες για επέκταση της χρήσης του αγροτικού πετρελαίου και μείωσης του ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι κυβερνώντες οφείλουν επιτέλους να αντιληφθούν ότι εδώ και δύο σχεδόν χρόνια κυβερνούν και να αναλάβουν τις ευθύνες τους, στηρίζοντας τον πρωτογενή  τομέα.

21 Νοεμβρίου 2014

PREV

Τα στημένα επικοινωνιακά τεχνάσματα υποβιβάζουν το επίπεδο της πολιτικής ζωής του τόπου

NEXT

Ατυχής η προσπάθεια των κυβερνώντων να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο