Home  |  Βουλή   |  Οι ευάλωτες ομάδες έχουν δικαίωμα στην αξιοπρεπή διαβίωση

Οι ευάλωτες ομάδες έχουν δικαίωμα στην αξιοπρεπή διαβίωση

Γραπτή Δήλωση Ανδρέα Φακοντή, Προέδρου Κ.Ε Εργασίας

fakontisΤσουνάμι οι φωνές διαμαρτυρίας για κουτσούρεμα στο επίδομα φροντίδας και σε άλλες παροχές ΕΕΕ. Δεκάδες άτομα με αναπηρία και υπερήλικες υποβάλλουν καθημερινά τα παράπονα τους για τις περικοπές που έγιναν στα επιδόματα τους. Ο τρόπος και οι μέθοδοι που ακολουθούνται στην αξιολόγηση που γίνεται στα άτομα αυτά, με σκοπό την παροχή υπηρεσιών φροντίδας, τους εξευτελίζουν, τους οδηγούν στον κοινωνικό αποκλεισμό και στην περιθωριοποίηση. Το περιβόητο εργαλείο αξιολόγησης έχει αποτύχει, καθώς οδηγεί στο κουτσούρεμα των επιδομάτων φροντίδας και ΕΕΕ.

Τα άτομα με αναπηρία και γενικότερα τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού έχουν δικαίωμα στην αξιοπρεπή διαβίωση και σε καμία περίπτωση δεν είναι επαίτες. Η εκ των υστέρων επαναφορά του δικαιώματος τους σε φροντίδα από την αρμόδια Υπουργό, μετά από ένσταση που υποβάλλουν, επιβεβαιώνει το λανθασμένο τρόπο αξιολόγησης για παροχή υπηρεσιών φροντίδας σε άτομα με αναπηρία και άλλους δικαιούχους.

Το ΑΚΕΛ κατ΄ επανάληψη υπέδειξε στο αρμόδιο Υπουργείο τα σοβαρά προβλήματα και τις στρεβλώσεις που παρουσιάζονται, χωρίς ωστόσο να εισακουστεί με αποτέλεσμα οι δικαιούχοι σε φροντίδα να οδηγούνται σε κατάσταση απελπισίας.

Η κυβέρνηση πρέπει να προβεί  άμεσα στις ανάλογες ρυθμίσεις ώστε να σταματήσει ο εξευτελισμός και η αχρείαστη ταλαιπωρία των ληπτών ΕΕΕ, ιδιαίτερα των ατόμων με αναπηρία και των ηλικιωμένων. Ο κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα σε αξιοπρεπή διαβίωση και σ’ ένα επαρκές βιοτικό επίπεδό, το οποίο η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει.

21/ Απριλίου 2017

PREV

Συνάντηση αντιπροσωπείας ΑΚΕΛ με την Ε.ΚΥ.ΣΥ

NEXT

Δηλώσεις Κώστα Κώστα, μετά τη συνεδρία της Κ.E Ενέργειας και Εμπορίου και Ενέργειας