Home  |  Βουλή   |  Δηλώσεις Κώστα Κώστα, μετά τη συνεδρία της Κ.E Ενέργειας και Εμπορίου και Ενέργειας

Δηλώσεις Κώστα Κώστα, μετά τη συνεδρία της Κ.E Ενέργειας και Εμπορίου και Ενέργειας

Α. Αναφορικά με τa προβλήματα των βιομηχανικών περιοχών:

Ως Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου, συζητήσαμε το συγκεκριμένο θέμα 6 φορές τους τελευταίους μήνες, αναδεικνύοντας τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στις βιομηχανικές περιοχές , συμβάλλοντας σημαντικά στην επίλυση κάποιων από αυτά όπως η τοποθέτηση υδροστομίων πυρόσβεσης όπου δεν υπήρχαν.

Σημειώνουμε τη συμφωνία στην οποία κατέληξε το Υπουργείο Εμπορίου με το ΚΕΒΕ και την ΟΕΒ, αναφορικά με τη νέα πολιτική διαχείρισης-μεταβίβασης συμβάσεων μισθώσεων,  η οποία υλοποιεί κάποιες από τις εισηγήσεις του Γενικού Ελεγκτή.

Ως ΑΚΕΛ, καλούμε το Υπουργείο Εμπορίου, να προχωρήσει στην επίλυση όλων των ζητημάτων που δεν έχουν επιλυθεί αναφορικά με το θέμα αυτό και να είναι πολύ προσεκτικό με το ευαίσθητο θέμα της μεταβίβασης συμβάσεων ,κυρίως σε τράπεζες.

Σήμερα στην Επιτροπή, ακούσαμε πολύ σοβαρά παράπονα για την έλλειψη χώρων στάθμευσης και την αδυναμία του Υπουργείου να διαμορφώσει τους χώρους που ήδη υπάρχουν και οι οποίοι σήμερα είναι άδεια οικόπεδα, σε χώρους στάθμευσης. Ως Κόμμα, καλέσαμε το αρμόδιο Υπουργείο να προχωρήσει στην επίλυση αυτού του χρόνιου προβλήματος.

Αναφορικά με τη χρονοβόρα διαδικασία αλλαγής χρήσης σε βιομηχανικές περιοχές, επαναλάβαμε και σήμερα ότι θα πρέπει τα αρμόδια Υπουργεία Εμπορίου και Εσωτερικών, Εργασίας και με την Ένωση Δήμων να συνεργασθούν έτσι ώστε να πάρουν εκείνες τις αποφάσεις ,κυρίως σε πολιτικό επίπεδο, για να σταματήσει η ταλαιπωρία όλων όσων θέλουν να αλλάξουν τη χρήση στα υποστατικά τους χωρίς να δημιουργηθούν διακρίσεις και χωρίς επιπτώσεις σε θέματα ασφάλειας.

Β. Καθυστέρηση στην κατάθεση των εναρμονιστικών νομοσχεδίων για τη Συλλογική Διαχείριση Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων:

Ως ΑΚΕΛ, αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια σε συνεδρίες της Επιτροπής Εμπορίου και σε δηλώσεις μετά από αυτές αλλά και τον περασμένο Οκτώβριο από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής , εκφράσαμε την έντονη δυσαρέσκεια και απογοήτευσή μας γιατί η Κυβέρνηση εκπρόθεσμα και λίγο πριν την επιβολή προστίμου από το Δικαστήριο της Ε.Ε, καταθέτει εναρμονιστικά, πολυσέλιδα νομοσχέδια με απαίτηση να ψηφιστούν άμεσα από τη Βουλή.

Αυτή η απαράδεκτη και εκβιαστική πρακτική της Κυβέρνησης, δυστυχώς συνεχίζεται. Δεν είναι δυνατό, η Επιτροπή Εμπορίου, να πρέπει σε μία συνεδρία να εξετάσει νομοσχέδια τα οποία έπρεπε να κατατεθούν πριν 2 σχεδόν χρόνια, με κίνδυνο να γίνει κάποιο λάθος , το οποίο βεβαίως θα φορτωθεί στη Βουλή.

Η σχετική Οδηγία της Ε.Ε. του 2014 για τα Πνευματικά Δικαιώματα ενώ έπρεπε να μεταφερθεί στο εθνικό μας δίκαιο το αργότερο μέχρι τις 10 Απριλίου 2016 , τα σχετικά νομοσχέδια κατατέθηκαν στη Βουλή στις 31 Μαρτίου 2017 , ένα χρόνο δηλαδή μετά.

Και ενώ από τη μια η Εκτελεστική Εξουσία μας καλεί άρον άρον να ψηφίσουμε και αυτή τη φορά, στη σημερινή συνεδρία διαπιστώσαμε για πολλοστή φορά ότι η Νομική Υπηρεσία έχει σοβαρές ενστάσεις και ζητά σημαντικές αλλαγές στα κείμενα ενώ παράλληλα κάποια από τα εμπλεκόμενα μέρη, διαμαρτυρήθηκαν ότι ουσιαστικά δεν έγινε διαβούλευση.

Τονίζουμε εμφαντικά, ότι υπάρχουν ξεκάθαρα ευθύνες για αυτό που συμβαίνει και θα πρέπει επιτέλους κάποτε να αποδοθούν. Κάποτε σε αυτό το τόπο, κάποιοι θα πρέπει να πληρώσουν είτε για την ολιγωρία τους είτε για την ανικανότητα τους. Και οι ευθύνες βεβαίως δεν βαραίνουν μόνο τους αρμόδιους λειτουργούς αλλά βαραίνουν και τις Διευθύνσεις Υπουργείων ή Υπηρεσιών και βεβαίως τους πολιτικούς τους προϊσταμένους.

Ως ΑΚΕΛ , για ακόμα μια φορά, καλούμε τη Κυβέρνηση να σταματήσει να φορτώνει στη Βουλή τις δικές της ευθύνες και να τις αναλάβει, με το να σταματήσει να θεωρεί ότι η Βουλή θα λειτουργεί πρόχειρα λόγω εκβιαστικών χρονοδιαγραμμάτων. Επί της ουσίας των νομοσχεδίων, θα τοποθετηθούμε στην επόμενη συνεδρία.

25 Απριλίου 2017

PREV

Οι ευάλωτες ομάδες έχουν δικαίωμα στην αξιοπρεπή διαβίωση

NEXT

Δηλώσεις Ά. Δαμιανού για το νομοθετικό πλαίσιο για πάταξη της διαφθοράς στην Αστυνομία