Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Το νέο μνημονίο εντείνει το βάρος που καλείται να επωμιστεί η κοινωνία

Το νέο μνημονίο εντείνει το βάρος που καλείται να επωμιστεί η κοινωνία

Δήλωση Μέλους του Γραφείου Οικονομικών Μελετών της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ
Χάρη Πολυκάρπου 
για το νέο μνημόνιο

kupros-euro-kupriako-mnimonio[1]Η νέα συμφωνία για το μνημόνιο μεταξύ της Κυβέρνησης και της Τρόικα δεν μας προκαλεί καμία έκπληξη, αφού ακολουθεί πιστά την πεπατημένη της σκληρής λιτότητας και των βαθιά αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων. Η Κυβέρνηση αντί να βάζει ως πρόσχημα την Τρόικα για κάθε μεταρρύθμιση που η ίδια επιθυμεί να εφαρμόσει, οφείλει να επιδιώξει να γίνεται λιγότερο αρεστή στην Τρόικα και περισσότερο ωφέλιμη για την κοινωνία.

Είναι πλέον ξεκάθαρο και στους πιο καλόπιστους κριτές της ότι ο στόχος της Κυβέρνησης ΔΗΣΥ – Αναστασιάδη δεν είναι ούτε η κοινωνική ευημερία, ούτε η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, ούτε βέβαια η ουσιαστική αντιμετώπιση της ανεργίας παρά μόνο η πιστή εφαρμογή του μνημονίου, έτσι ώστε κάθε φορά να λαμβάνει τα εύσημα της Τρόικα. Στόχος της είναι η συνειδητή εξυπηρέτηση μιας ισχνής μειοψηφίας μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων εις βάρος του συνόλου του κυπριακού λαού.

Είναι με ανησυχία που διαπιστώνουμε ότι και στο νέο μνημόνιο μια σειρά από αλλαγές εντείνουν το βάρος που καλείται να επωμιστεί η κοινωνία:

  • –    Δημιουργείται ολοένα και πιο ασφυκτικό πλαίσιο για το ξεσπίτωμα νοικοκυριών και επιπλέον εισάγεται πρόνοια ώστε οι εκποιήσεις να είναι αποκλειστικά ιδιωτική διαδικασία.
  • –    Ανοίγει ο δρόμος για μαζικές πωλήσεις δανείων σε κερδοσκοπικά επενδυτικά ταμεία, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο απώλειας περιουσιών για τα νοικοκυριά.
  • –    Αλλάζει ο χαρακτήρας του ΓεΣΥ με την εμπλοκή των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών με αποτέλεσμα τη δραματική επιδείνωση στην παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
  • –    Είναι πλέον ορατό το ενδεχόμενο με την εισαγωγή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος να οδηγηθούμε σε περαιτέρω συρρίκνωση της κοινωνικής πολιτικής και των κοινωνικών παροχών
  • –    Σε σχέση με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Κυβέρνηση έναντι της Τρόικας για την ΑΤΑ σημειώνουμε ότι κινούνται έξω από τα θέσμια των εργασιακών σχέσεων.
  • –    Τέλος, δεν μπορεί να περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι η Κυβέρνηση, παρά τις κατ’ επανάληψη δεσμεύσεις προς τους εργαζόμενους των ημικρατικών οργανισμών, θέτει πλώρη για πλήρη ιδιωτικοποίηση της CYTA μέχρι το τέλος του έτους.

Βρισκόμαστε ξεκάθαρα ενώπιον μιας αργής αλλά σταθερής διαδικασίας πλήρους φιλελευθεροποίησης της οικονομίας, που στόχο έχει να ικανοποιήσει πρώτα και κύρια τις αγορές και τους ξένους κερδοσκοπικούς οργανισμούς, με τίμημα την ολοένα και αυξανόμενη φτωχοποίηση του λαού μας, την αύξηση της ανεργίας, ιδιαίτερα στους νέους, αλλά και το βαθύτερο κούρεμα του κοινωνικού κράτους.

 

02/06/2014

PREV

Χωρίς φραγμούς η προσπάθεια άλωσης του κράτους και των θεσμών

NEXT

Δεν είναι η ώρα για επικοινωνιακή διαχείριση του Κυπριακού