Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Δεν είναι η ώρα για επικοινωνιακή διαχείριση του Κυπριακού

Δεν είναι η ώρα για επικοινωνιακή διαχείριση του Κυπριακού

Δήλωση Επικεφαλής Γραφείου Κυπριακού της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Τουμάζου Τσιελεπή

kypriako0901[1]Σκοπός της χθεσινής συνάντησης μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων ήταν να δοθεί ώθηση στη διαπραγματευτική διαδικασία, που χρειάστηκε να περάσουν δεκαπέντε ολόκληροι μήνες για να εισέλθει στην ουσιαστική της φάση.
Τα αποτελέσματα της συνάντησης δεν ήταν ενθαρρυντικά. Ο κ. Έρογλου αφενός διακηρύττει ότι επείγεται για λύση και αφετέρου δεν εννοεί να αντιληφθεί το αυτονόητο. Ότι, δηλαδή, για να μπορέσει η διαπραγματευτική διαδικασία να προχωρήσει στην τρίτη φάση, θα πρέπει προηγουμένως να συζητηθούν διεξοδικά όλα τα κεφάλαια και όλες οι πτυχές τους, περιλαμβανομένων του εδαφικού, των εποίκων και του θέματος της ασφάλειας. Η πεισματική άρνηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη να συζητήσει και αυτά τα ζητήματα, εξ αντικειμένου οδηγεί σε σπατάλη πολύτιμου χρόνου και παρεμποδίζει την ουσιαστική πρόοδο στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων.
Η δυσφορία που εξέφρασε ο κ. Έρογλου για απόσυρση συγκλίσεων, και ειδικότερα της σύγκλισης για την εκ περιτροπής προεδρία, μόνο θυμηδία μπορεί να προκαλεί. Είναι γεγονός ότι η εκ περιτροπής προεδρία ήταν στο τραπέζι των συνομιλιών από τις αρχές της δεκαετίας του’90 και περιλαμβανόταν και στις πέντε παραλλαγές του σχεδίου Ανάν. Είναι, όμως, επίσης γεγονός ότι στη σύγκλιση Χριστόφια – Ταλάτ, την οποία επικαλείται ο κ. Έρογλου, η εκ περιτροπής προεδρία ήταν πακέτο με τη διασταυρούμενη ψήφο. Ήταν ο ίδιος ο κ. Έρογλου που στη συνέχεια απέρριψε τη διασταυρούμενη ψήφο. Ως αποτέλεσμα, ο Δ. Χριστόφιας έθεσε στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων πρόταση που καταγράφεται στη σελίδα 23 του εγγράφου Ντάουνερ με τις συγκλίσεις ως εξής: «Η ελληνοκυπριακή πλευρά απάντησε ότι αν οι Τουρκοκύπριοι δεν επιβεβαιώνουν τη συμφωνία μεταξύ Χριστόφια και Ταλάτ (δηλαδή, να αποδεχθούν τη διασταυρούμενη και σταθμισμένη ψήφο), τότε δεν μπορεί να υπάρξει εκ περιτροπής προεδρία, αλλά μόνο Ελληνοκύπριος Πρόεδρος και Τουρκοκύπριος Αντιπρόεδρος».
Είναι ηλίου φαεινότερο ότι ο κ. Έρογλου μπλοφάρει όταν αναφέρεται σε σεβασμό των συγκλίσεων, εκμεταλλευόμενος την αδυναμία του Προέδρου Αναστασιάδη να ζητήσει ευθαρσώς σεβασμό των συγκλίσεων και συνέχιση των συνομιλιών από εκεί που είχαν μείνει. Με αυτό τον τρόπο ο κ. Έρογλου αφενός επιτυγχάνει τον πάγιο στόχο του για απαλλαγή από τις βασικές συγκλίσεις και αφετέρου φορτώνει την ευθύνη στην ελληνοκυπριακή πλευρά.
Καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η ουσιαστική φάση των διαπραγματεύσεων, δεν είναι η ώρα για επικοινωνιακή διαχείριση του Κυπριακού αλλά για προσήλωση στο στόχο της λύσης στη βάση αρχών. Με αυτή την ευκαιρία επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά ότι το ΑΚΕΛ στηρίζει τη διαπραγματευτική διαδικασία ως τον μόνο προσφερόμενο τρόπο επίλυσης του Κυπριακού, χωρίς αυτό να σημαίνει λευκή επιταγή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

3/6/2014

PREV

Το νέο μνημονίο εντείνει το βάρος που καλείται να επωμιστεί η κοινωνία

NEXT

Aλληλεγγύη στο λαό της Ουκρανίας