Home  |  Βουλή   |  Νομοσχέδιο για τη λήψη έκτακτων μέτρων για αντιμετώπιση της πανδημίας

Νομοσχέδιο για τη λήψη έκτακτων μέτρων για αντιμετώπιση της πανδημίας

Δήλωση Αντρέα Φακοντή, Βουλευτή ΑΚΕΛ Πάφου και Προέδρου της Κ.Ε. Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Ενημερωθήκαμε σήμερα από την Υπουργό Εργασίας για το νομοσχέδιο, το οποίο προνοεί τη λήψη έκτακτων μέτρων για αντιμετώπιση της πανδημίας του Ιού COVID-19. Το εν λόγω νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος την ερχόμενη Παρασκευή, 09 Οκτωβρίου 2020.

Σκοπός του προτεινόμενου νομοσχεδίου είναι η επέκταση της περιόδου εφαρμογής των ειδικών διατάξεων της νομοθεσίας από τις 12/10/2020 στις 31/03/2021, περίοδος κατά την οποία παρέχονται προσωρινές εξουσίες στην Υπουργό Εργασίας, ώστε να αποφασίζει άμεσα για ορισμένα θέματα που αποσκοπούν στην καλύτερη διαχείριση της πανδημίας, καθώς και να τροποποιεί διατάξεις του περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμου. Με την προτεινόμενη ρύθμιση θα μπορεί να συνεχιστεί τόσο η εφαρμογή έκτακτων μέτρων και πολιτικών αναφορικά με τη διαχείριση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης λόγω της πανδημίας, όσο και για την παροχή των ειδικών επιδομάτων που προβλέπονται στον υπό αναφορά νόμο. Επίσης, θα μπορέσει το αρμόδιο Υπουργείο να προχωρήσει στην πίστωση των εισφορών στο ΤΚΑ τόσο για τους μισθωτούς και τους αυτοτελώς εργαζόμενους για την περίοδο που λάμβαναν ειδικά επιδόματα, όσο και για τους συνταξιούχους, οι οποίοι ενώ λαμβάνουν σύνταξη συνεχίζουν να εργάζονται. Τέλος, με την προτεινόμενη ρύθμιση και την πίστωση των εισφορών των εργαζομένων στο ΤΚΑ, η περίοδος κατά την οποία κάποιος ήταν δικαιούχος σε ειδικό επίδομα θα θεωρείται ως συνεχής απασχόληση για σκοπούς ανεργιακού επιδόματος και άλλων εργασιακών ωφελημάτων.

Το ΑΚΕΛ υπεύθυνα και εποικοδομητικά συνέβαλε στη διαμόρφωση των ειδικών σχεδίων στήριξης των μισθωτών, των αυτοτελώς εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Και έτσι θα συνεχίσουμε με τις παρεμβάσεις μας να ασκούμε πίεση προς τους κυβερνώντες για βελτίωση, στο μέτρο του δυνατού, των ειδικών σχεδίων και λήψη πρόσθετων μέτρων για άμβλυνση των προβλημάτων που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού σε μισθωτούς, αυτοτελώς εργαζόμενους και επιχειρήσεις.

06.10.2020

PREV

«Εξαιρετικά σοβαρό το φαινόμενο εξαφάνισης παιδιών από τις κρατικές δομές φροντίδας»

NEXT

Νέα καθυστέρηση στη λειτουργία της ελεύθερης, ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού