Home  |  Βουλή   |  «Εξαιρετικά σοβαρό το φαινόμενο εξαφάνισης παιδιών από τις κρατικές δομές φροντίδας»

«Εξαιρετικά σοβαρό το φαινόμενο εξαφάνισης παιδιών από τις κρατικές δομές φροντίδας»

Δήλωση βουλευτού ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις, Ευανθίας Σάββα, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας

Το φαινόμενο της εξαφάνισης παιδιών από τις κρατικές δομές φροντίδας συζητήσαμε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, μετά από την εγγραφή σχετικού θέματος από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ.

Η εξαφάνιση παιδιών δεν είναι, βέβαια, σημερινό φαινόμενο. Τα τελευταία τρία χρόνια, όμως, παρατηρείται έξαρση φυγής παιδιών και η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή.

Όταν μιλάμε για κρατικές δομές φροντίδας, δεν εννοούμε μόνο στέγη και τροφή. Τα παιδιά αυτά, τα οποία το κράτος θέτει υπό την προστασία του, είναι παιδιά που έχουν μετακινηθεί από την βιολογική τους οικογένεια, λόγω σοβαρών τραυματικών βιωμάτων ή/και συναισθηματικών ελλειμμάτων. Οι συνθήκες αυτές καθιστούν τα παιδιά ευάλωτα και ομάδα υψηλού κινδύνου, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης.

Στοιχεία τα οποία έχουν κατατεθεί στην Επιτροπή προκαλούν ανησυχία για το μέγεθος του προβλήματος, Ενδεικτικά, αναφέρθηκε η περίπτωση παιδιού, το οποίο το 2018 εγκατέλειψε τη Στέγη 78 φορές! Εξίσου σημαντική η περίπτωση 18 ασυνόδευτων παιδιών που από το 2006 μέχρι σήμερα εγκατέλειψαν την Στέγη στην οποία διέμεναν και δεν έχουν ακόμα εντοπιστεί.

Σχετικά με τα μέτρα που προτίθενται να λάβουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, μας έχει αναφερθεί ότι από το 2019 υπάρχει εντατική συνεργασία με την Αστυνομία και εκπονείται συγκεκριμένο πρωτόκολλο, επίκειται αγορά υπηρεσιών συνοδών και ψυχολόγων, έχει συσταθεί κεντρική πολυθεματική ομάδα και επιπλέον εξειδικευμένη δομή με την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου.

Το ΑΚΕΛ θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και  θα αναμένει τα αποτελέσματα των ενεργειών των αρμόδιων υπηρεσιών, ενώ σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, θα επαναφέρει το θέμα προς συζήτηση.

06.10.2020

PREV

Επίσκεψη Βουλευτών στα Γραφεία Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων

NEXT

Νομοσχέδιο για τη λήψη έκτακτων μέτρων για αντιμετώπιση της πανδημίας