Home  |  Βουλή   |  Νέα προσπάθεια ανατροπής του ΓΕΣΥ

Νέα προσπάθεια ανατροπής του ΓΕΣΥ

Δήλωση Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου ΑΚΕΛ- Αριστερά- Νέες Δυνάμεις
με το τέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας

Σήμερα στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής ξεκινήσαμε τη συζήτηση των κανονισμών για τα εργασιακά. Ως ΑΚΕΛ είχαμε καταθέσει σειρά τροπολογιών, αρκετές από τις οποίες έχουν γίνει αποδεκτές από πλευράς Υπουργού Υγείας και άρα θα συμπεριληφθούν στο κείμενο, δεδομένου ότι έχουν τύχει και της στήριξης των υπόλοιπων συναδέλφων. Κι αυτό το κρίνουμε ιδιαίτερα σημαντικό, γιατί ακριβώς θα μπορέσει να διασφαλίσει με αποτελεσματικό τρόπο τα συμφέροντα των εργαζόμενων στον υπό ίδρυση καινούριο οργανισμό, τον αυτονομημένο οργανισμό.

Υπήρξαν βεβαίως και εισηγήσεις μας, οι οποίες δεν έχουν γίνει αποδεκτές και στις οποίες, θέλω να ξεκαθαρίσω, θα επιμένουμε ελπίζοντας ότι θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν πλειοψηφία από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις του Κοινοβουλίου. Εισηγήσεις, οι οποίες επίσης κινούνται στην κατεύθυνση της περαιτέρω διασφάλισης  των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων βρεθήκαμε πολύ ενωρίς ενώπιων μιας μεγάλης έκπληξης. Υπήρχε η πίστη ότι υπήρχε πλήρης ομοφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και στις πολιτικές δυνάμεις στη θέση που είχαμε καταθέσει ως ΑΚΕΛ, ότι θα έπρεπε να συμπεριληφθεί πρόνοια στη σχετική νομοθεσία, ώστε να διασφαλίζεται ότι για μια πενταετία ο αυτόνομος οργανισμός θα τυγχάνει κρατικής στήριξης για όλα τα ελλείματα που θα προκύπτουν στο πλαίσιο της πρώτης πενταετίας. Αυτή η πρόνοια αποτελούσε και αποτελεί προϋπόθεση για να μπορέσει να προχωρήσει απρόσκοπτα η υλοποίηση και της αυτονόμησης και του Γενικού Σχεδίου Υγείας με το οποίο συνδέεται άμεσα. Δυστυχώς, ενημερωθήκαμε από τον Υπουργό ότι η κυβέρνηση δεν έχει υιοθετήσει μια τέτοια πρόνοια και  άρα αυτή δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στο σχετικό νόμο εκτός και αν εγκριθεί ως τέτοια από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Για εμάς είναι προφανές ότι γίνεται ακόμα μια προσπάθεια ανατροπής της μεταρρύθμισης για το ΓΕΣΥ και την αυτονόμηση. Γίνεται μια ακόμα προσπάθεια ανατροπής με τους ίδιους γνωστούς πρωταγωνιστές. Θέλω με αυτή την ευκαιρία να καλέσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπως ο ίδιος αναλάβει την ευθύνη και να προχωρήσει στην υλοποίηση αυτών που έχουμε συμφωνήσει εδώ και πολύ καιρό και έχουμε δημοσιοποιήσει, και ως πολιτικές δυνάμεις και ο Υπουργός Υγείας ο ίδιος και άρα η κυβέρνηση.

Σε ερώτηση αν θέλει να γίνει πιο συγκεκριμένος όταν μιλά για «γνωστούς πρωταγωνιστές», Ο Γιώργος Λουκαΐδης απάντησε:

Επί του παρόντος δεν θέλω να προβώ σε οποιοδήποτε σχόλιο επί τούτου. Θέλω πραγματικά να πω ότι επειδή η έγνοια και η προσπάθεια μας είναι να προχωρήσει η μεταρρύθμιση, θέλουμε να δώσουμε χρόνο και χώρο στο διάλογο. Δεν χρειαζόμαστε αντιπαραθέσεις. Επιτέλους θα πρέπει σε ένα τόσο κεφαλαιώδες ζήτημα να προχωρήσουμε μπροστά με την ελάχιστη δυνατή συναίνεση, που είναι προαπαιτούμενο και να τερματιστούν οι απόπειρες ανατροπής, από όποιους και αν προέρχονται, αυτής της πολύ σημαντικής για το λαό μας μεταρρύθμισης.

Σε ερώτηση αν ο Υπουργός δήλωσε πρόθεση να πάρει στο Υπουργικό Συμβούλιο πρόνοια που να διασφαλίζει ότι για μια πενταετία ο αυτόνομος οργανισμός θα τυγχάνει κρατικής στήριξης για όλα τα ελλείματα που θα προκύπτουν, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ δήλωσε:

Νομίζω ότι πρέπει να υποβάλετε αυτό το ερώτημα στον ίδιο τον Υπουργό. Σαφέστατα εδώ που έχουν έρθει τα πράγματα θα πρέπει να έχουμε, προφανώς έτσι το έχουμε κατανοήσει εμείς, απόφαση Υπουργικού Συμβουλίου. Γι’ αυτό έχουμε καλέσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο ίδιος να αναλάβει και την πρωτοβουλία και την ευθύνη, ώστε να μην δημιουργηθεί κίνδυνος ανατροπής αυτής της τόσο σημαντικής και αναγκαίας μεταρρύθμισης.

Σε διαπίστωση δημοσιογράφου ότι αυτή η πρόνοια δεν είναι καινούργια άρα φαίνεται να υπαναχωρεί η κυβέρνηση, ο Γιώργος Λουκαΐδης δήλωσέ:

Αυτό έχω πει. Ότι όλοι μας είχαμε κατανοήσει ότι αυτή η πρόταση, η οποία έχει κατατεθεί εδώ και καιρό, ήταν αποδεκτή από όλους ανεξαιρέτως. Μαζί και από την κυβέρνηση, τον Υπουργό Υγείας. Γι’ αυτό μίλησα για μια καινούργια ανατροπή.

25/05/2017

PREV

"Ανάγκη για περαιτέρω στήριξη του τομέα της Βιολογικής Γεωργίας"

NEXT

Δήλωση Ά. Δαμιανού μετά τη συνεδρία της Κ.Ε Θεσμών και της Κ.Ε Νομικών