Home  |  Βουλή   |  Δήλωση Ά. Δαμιανού μετά τη συνεδρία της Κ.Ε Θεσμών και της Κ.Ε Νομικών

Δήλωση Ά. Δαμιανού μετά τη συνεδρία της Κ.Ε Θεσμών και της Κ.Ε Νομικών

Επιτροπή Θεσμών

Σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με την Επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων μια σειρά από ζητήματα που αφορούν τον τομέα δραστηριότητας της . Έχουμε εκφράσει την εκτίμηση μας για τη διαχρονική       δραστηριότητα του θεσμού. Είναι ένας θεσμός ο οποίος άπτεται σημαντικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένου και του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή. Είναι επίσης γενικά αναγνωρισμένο ότι σε πολλές περιπτώσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία, είτε από εταιρείες είτε από το Δημόσιο, παρουσιάζονται κρούσματα παραβίασης σε ότι αφορά στη συλλογή και επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, γι’ αυτό και έχουμε παρακαλέσει την κυρία Επίτροπο όπως συνεχίσει την προσπάθεια η οποία είναι σημαντική ακριβώς για να μειωθεί ο όγκος των παραβιάσεων και στο μέτρο του δυνατού  να γίνουμε ένα κράτος δικαίου .

Δύο ζητήματα έχουμε θέσει ως Κοινοβουλευτική Ομάδα. Το ένα  αφορά στη λειτουργία  καμερών ή κλειστών κυκλωμάτων σε δημόσιους χώρους . Έχουμε υποβάλει μια σειρά από ερωτήματα και έχουμε πάρει συγκεκριμένες απαντήσεις. Είναι η θέση μας ότι η έλλειψη νομοθετικού πλαισίου οδηγεί σε αυθαιρεσία και είναι κάτι που θα μας απασχολήσει και πιο επισταμένα ως Κοινοβουλευτική Ομάδα και το δεύτερο ζήτημα  αφορά τη συλλογή βιομετρικών χαρακτηριστικών, δηλαδή των δακτυλικών αποτυπωμάτων και της ίριδας του ματιού για σκοπούς έκδοσης διαβατηρίων και ταυτοτήτων της Δημοκρατίας. Έχουμε την πεποίθηση ότι αυτά τα ζητήματα αφορούν τον σκληρό πυρήνα της   προσωπικότητας του ατόμου και γι αυτό θα διερευνήσουμε μέσω του Κοινοβουλευτικού ελέγχου κατά πόσο αυτές οι πρακτικές είναι σύννομες, συνταγματικές ή κατά πόσο επηρεάζονται συνταγματικά δικαιώματα του ατόμου.

Επιτροπή Νομικών

Με πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ αλλά και τη σύμφωνο γνώμη των υπολοίπων κομμάτων έχουμε  επανεξετάσει σήμερα την εφαρμογή της νομοθεσίας που αφορά τη θεραπεία κατηγορουμένων χρηστών ή ουσιοεξαρτημένων ατόμων. Έχουμε εντοπίσει δυσλειτουργία στην εφαρμογή του νόμου, που αφορά  τον τρόπο με τον οποίο έπρεπε να λειτουργεί αλλά δεν λειτούργησε η Συμβουλευτική Επιτροπή,  με αποτέλεσμα οι δικαιούχοι πολίτες του δικαιώματος που δόθηκε – αντί να εκτείουν ποινή φυλάκισης  στις φυλακές  να ακολουθούν πρόγραμμα για απεξάρτησης – να μην μπορούν να απολαύουν αυτού του δικαιώματος. Για μας τα ανθρώπινα δικαιώματα και των εγκλεισμένων ατόμων είναι ανθρώπινα δικαιώματα  και βεβαίως επεξεργαζόμαστε μια πρόταση με βάση την οποία θα διαφοροποιηθεί η σύνθεση της  Επιτροπής για να καταστεί λειτουργική και να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία της νομοθεσίας γενικά. Έχουμε δώσει ένα περιθώριο μερικών ημερών ούτως ώστε όλοι οι εμπλεκόμενοι να καταθέσουν τελεσίδικες απόψεις . Η πρόθεση μας είναι μέσα στο Ιούνιο να ψηφίσουμε διαφοροποιημένη νομοθεσία γιατί  είναι προτεραιότητα μας αυτός ο νόμος να λειτουργήσει αποτελεσματικά.

31 Μαΐου 2017

PREV

Νέα προσπάθεια ανατροπής του ΓΕΣΥ

NEXT

Το ΑΚΕΛ ενέγραψε στη Επιτροπή Ελέγχου θέμα για τη μεταφορά καταδίκου σε θεραπευτικό κέντρο