Home  |  Βουλή   |  Καθυστερήσεις και λίστες αναμονής για στεγαστική χορηγία προς πρόσφυγες

Καθυστερήσεις και λίστες αναμονής για στεγαστική χορηγία προς πρόσφυγες

Γραπτή Δήλωση Σκεύης Κουκουμά για τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Εγκλωβισμένων Αγνοουμένων και Παθόντων

Στη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων εξετάσαμε την πορεία υλοποίησης των στεγαστικών σχεδίων της ΥΜΑΠΕ, όπου παρουσιάστηκε μια εντελώς διαφορετική εικόνα για την εφαρμογή των σχεδίων από αυτή που δίνει καθημερινά ο Υπουργός Εσωτερικών μέσα από ομιλίες και δηλώσεις.

  • Ο κύριος Νουρής δημόσια ανέφερε ότι για φέτος θα διατεθούν μέσα από εξοικονομήσεις €35 εκατομμύρια στα στεγαστικά σχέδια της ΥΜΑΠΕ. Ωστόσο, σήμερα ο Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών και η Διευθύντρια της ΥΜΑΠΕ ανέφεραν ότι το συγκεκριμένο κονδύλι μέσα από εξοικονομήσεις θα φτάσει στα €28 εκατομμύρια.
  • Παρά τις δημόσιες αναφορές του Υπουργού Εσωτερικών ότι το πρόγραμμα δεν αναστέλλεται, σήμερα μας μεταφέρθηκε ότι τα προϋπολογισμένα κονδύλια δεν φτάνουν να καλύψουν τις 2.500 εγκριθείσες αιτήσεις. Και για να σταματήσει η απογοήτευση ανάμεσα στους δικαιούχους πρόσφυγες, μας ανακοίνωσαν ότι θα σταματήσουν να σημειώνουν στις επιστολές των εγκρίσεων ότι δεν μπορεί να καθοριστεί η ημερομηνία καταβολής της χορηγίας, γιατί προκαλείται αναστάτωση στους δικαιούχους.

Παρά την αύξηση του ρυθμού εξέτασης των αιτήσεων και την αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων από την ΥΜΑΠΕ, εντούτοις η κατάσταση στην προσφυγική πολιτική συνεχίζει να είναι αρνητική με εκ νέου καθυστερήσεις και λίστες αναμονής. Μάλιστα, τόση ήταν η αγωνία συγκεκριμένου Βουλευτή του ΔΗΣΥ που καλούσε τους κυβερνητικούς λειτουργούς να μην απαντούν στις ερωτήσεις των Βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Ως ΑΚΕΛ, αναγνωρίζουμε τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας. Πρέπει, όμως, η Κυβέρνηση να αντιληφθεί και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εκτοπισμένοι, αρκετοί από τους οποίους έμειναν εκτεθειμένοι εξαιτίας αυτής της κατάστασης. Θα πρέπει, επιτέλους, με ειλικρίνεια να ενημερώσουν όλους αυτούς τους πρόσφυγες πότε θα πάρουν επιτέλους τις στεγαστικές χορηγίες.

13/10/2020

PREV

Απαράδεκτη καθυστέρηση στη χωροθέτηση βιομηχανικών ζωνών και ζωνών βαριάς/οχληρής βιομηχανίας

NEXT

Μαθητές στοιβαγμένοι σαν σαρδέλες σε αίθουσες διδασκαλίας