Home  |  Βουλή   |  Απαράδεκτη καθυστέρηση στη χωροθέτηση βιομηχανικών ζωνών και ζωνών βαριάς/οχληρής βιομηχανίας

Απαράδεκτη καθυστέρηση στη χωροθέτηση βιομηχανικών ζωνών και ζωνών βαριάς/οχληρής βιομηχανίας

Δήλωση Κώστα Κώστα, βουλευτή ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου

Είναι ειλικρινά αδιανόητο το γεγονός ότι η κυπριακή πολιτεία μέχρι σήμερα δεν προχώρησε σε ένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για τη χωροθέτηση βιομηχανικών ζωνών και ζωνών βαριάς/οχληρής βιομηχανίας, με αποτέλεσμα την άναρχη χωροθέτηση εργοστασίων και βιομηχανιών, τις αντιδράσεις των κατοίκων και την καταστροφή του περιβάλλοντος.

Αδειοδοτήσεις οχληρών/βαριών βιομηχανιών με παρέκκλιση ή με έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου δίπλα από κατοικίες, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια και την υγεία των πολιτών. Ανεξέλεγκτη καταστροφή τεράστιων εκτάσεων του φυσικού περιβάλλοντος για τη δημιουργία πάρκων ΑΠΕ. Οικιστικές ζώνες που επεκτάθηκαν και εφάπτονται πλέον σε βιομηχανικές ή κτηνοτροφικές περιοχές ή ζώνες λατόμευσης.

Όλα αυτά, ενώ ακόμα αναμένουμε την εκπόνηση του σχεδίου για τη Νήσο εδώ και 30 χρόνια, το οποίο θα πρέπει να υποβάλει ο Υπουργός Οικονομικών και να εγκρίνει το Υπουργικό Συμβούλιο, σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Η καθυστέρηση στην ετοιμασία ενός μακροπρόθεσμου σχεδιασμού είναι απαράδεκτη. Θα πρέπει η Κυβέρνηση άμεσα να προχωρήσει με την εκπόνηση του σχεδίου για τη Νήσο και να σταματήσει το ένα Υπουργείο να ρίχνει την ευθύνη στο άλλο. Χρειάζεται πολιτική βούληση από την Κυβέρνηση, γι’ αυτό και ως ΑΚΕΛ ζητήσαμε όπως στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής για το θέμα κληθούν οι Υπουργοί Οικονομικών, Εσωτερικών, Εμπορίου, Γεωργίας και ο Υφυπουργός Τουρισμού, αίτημα το οποίο έγινε αποδεκτό.

13/10/2020

PREV

Ειδικό σχέδιο οικονομικής στήριξης για την ελεύθερη Αμμόχωστο

NEXT

Καθυστερήσεις και λίστες αναμονής για στεγαστική χορηγία προς πρόσφυγες