Home  |  Βουλή   |  Η πολιτεία να στηρίξει έμπρακτα τα οροθετικά άτομα

Η πολιτεία να στηρίξει έμπρακτα τα οροθετικά άτομα

Δήλωση Σκεύης Κουκουμά, βουλευτού ΑΚΕΛ, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Αντρών και Γυναικών

Αποκαρδιωτικά και απογοητευτικά είναι τα συμπεράσματα της συζήτησης που κάναμε στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αναφορικά με την στήριξη των οροθετικών ατόμων.

Ενώ υπάρχει ένα πλέγμα επαγγελματιών υγείας με πλούσια εμπειρία, ιδέες, προτάσεις και όρεξη να προχωρήσουν τα πράγματα αναφορικά με τις δομές, τις υποδομές, τα πρωτόκολλα και τα προγράμματα που αφορούν τους οροθετικούς, εντούτοις καταγράφουμε μια αδικαιολόγητη στασιμότητα.

Πρώτο, έχει παρουσιαστεί σοβαρό πρόβλημα στελέχωσης της Γρηγόριου Κλινικής, το οποίο -δυστυχώς- το Υπουργείο Υγείας δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει, φέρνοντας την ΠΑΣΥΚΙ στο σημείο να δρομολογήσει στάση εργασίας.

Δεύτερο, επιμένουν στην παροχή ενός ιδιαίτερα χαμηλού ποσού ως μέτρο στήριξης και κίνητρο για να συνεχίζουν οι οροθετικοί την θεραπεία και την παρακολούθηση από την Γρηγόριο κλινική. Δυστυχώς, ούτε και στο φετινό προϋπολογισμό υπάρχει οποιαδήποτε αναφορά για αύξηση αυτού του ποσού.

Τρίτο, δεν έχει προωθηθεί η συνταγογράφηση φαρμάκων που θα λειτουργούν προληπτικά και ούτε περιλαμβάνονται στο ΓΕΣΥ. Τέτοιες αποφάσεις θα συμβάλουν στην αποφυγή της διάδοσης

Τέταρτο, ενώ παραδεχόμαστε ότι συνεχίζει να υπάρχει το στίγμα στα οροθετικά άτομα, εντούτοις παρατηρούμε την απαράδεχτη απαίτηση από τον ΟΚΥΠΥ να ζητά εξετάσεις για HIV για σκοπούς πρόσληψης. Ιδιαίτερα ο ΟΚΥΠΥ θα έπρεπε να ήταν διπλά και τριπλά προσεκτικός για τα μηνύματα που στέλνονται με τέτοιες απαιτήσεις, εφόσον θα αποτελέσει αρνητικό προηγούμενο και για άλλους οργανισμούς που ίσως θέσουν τέτοια προαπαιτούμενα.

Στα θετικά βρίσκεται η ουσιαστική δράση των ΜΚΟ που καλούνται να καλύψουν τα κενά και τις αδυναμίες της πολιτείας.

Καλούμε την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας να κατανοήσουν ότι η στήριξη των οροθετικών ατόμων, η διασφάλιση της ποιότητας της ζωής τους, η αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρονται και τα διάφορα προγράμματα πρόληψης δεν πρέπει να μπουν στον πάγο, με πρόσχημα τις προσπάθειες αντιμετώπισης της πανδημίας.

21/10/2020

PREV

Δηλώσεις Γιώργου Τ. Γεωργίου, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας

NEXT

Χωρίς εξαιρέσεις να δοθεί η ειδική παροχή προς όλους τους θαλασσαιμικούς άνω των 50 ετών