Home  |  Βουλή   |  Δηλώσεις Γιώργου Τ. Γεωργίου, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας

Δηλώσεις Γιώργου Τ. Γεωργίου, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας

Χωρίς εμβόλια γρίπης άφησε το Υπουργείο Υγείας τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού

Ένα από τα θέματα που απασχόλησε την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας είναι η έλλειψη των εμβολίων Γρίπης Α από τα φαρμακεία και ο πανικός που δημιουργήθηκε στους ασθενείς.

Δυστυχώς, οι χθεσινές δηλώσεις της Προέδρου του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου, επιβεβαιώνουν αυτά που το ΑΚΕΛ επεσήμανε από το Μάιο του 2020, για έγκαιρη προετοιμασία σχετικά με την προμήθεια των εμβολίων Γρίπης Α. Με διαβήματα μας στον Υπουργό Υγείας, εκφράζαμε τις ανησυχίες μας και κρούαμε τον κώδωνα, ειδικά για τους κινδύνους που καραδοκούν σε συνδυασμό και με την πανδημία του κορωνοϊού. Κανείς δεν μας εισάκουσε.

Σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας συζητήσαμε το θέμα και αποφασίστηκε ομόφωνα όπως σταλεί κατεπείγον επιστολή στον αρμόδιο Υπουργό για ενημέρωση και για λήψη μέτρων άμεσα. Ο κόσμος είναι σε κατάσταση πανικού και αγωνίας, για να του χορηγηθεί το εμβόλιο γρίπης, λόγω και της πανδημίας του κορωνοιού, με αποτέλεσμα τα αποθέματα στα φαρμακεία να έχουν ήδη εξαντληθεί.

Θα πρέπει ο αρμόδιος Υπουργός να μας απαντήσει ξεκάθαρα πότε αναμένονται να παραλειφθούν τα επόμενα εμβόλια. Τα εμβόλια που ήδη παραλείφθηκαν χάθηκαν εν ριπή οφθαλμού και δεν καλύφθηκαν καν οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, παρόλο που είχε ανακοινωθεί ότι οι ομάδες αυτές θα έμπαιναν σε προτεραιότητα από τους προσωπικούς τους γιατρούς. Θα αναμένουν σε λίστες αναμονής μέχρι να εμβολιαστούν; Επίσης, τι γίνεται με τα άτομα που δεν καλύπτονται από το Πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας για να εμβολιαστούν από τους προσωπικούς τους γιατρούς; Ζητούμε το συντομότερο δυνατό ενημέρωση.

Ο κόσμος έμεινε για ακόμη μια φορά αβοήθητος και εκτεθειμένος από τους πειραματισμούς και τους καθυστερημένους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Είναι τραγικό, επειδή το φαινόμενο αυτό παρατηρείται επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια. Εμείς είχαμε προειδοποιήσει ότι τα εμβόλια ειδικά της Γρίπης Α θα έπρεπε έγκαιρα να προμηθεύονταν και να χορηγούνταν σε όλα τα φαρμακεία, όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να παλεύει μαζί με τους ασθενείς, όπως κάνουμε άλλωστε πάντα για τα θέματα της δημόσιας υγείας.

Χωρίς γιατρό η κοινότητα Κελλακίου

Σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, η Κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ έθεσε το πρόβλημα που υπάρχει στην Κοινότητα Κελλακίου από την απουσία γιατρού.

Δυστυχώς, εδώ και πολύ καιρό, η Κοινότητα Κελλακίου και ολόκληρο το διαμέρισμα της γύρω περιοχής, έχουν μείνει χωρίς γιατρό, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι της περιοχής να παραμένουν χωρίς ιατρική φροντίδα. Ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι άνθρωποι που κατοικούν στην Κοινότητα ταλαιπωρούνται και έχουν φτάσει σε απόγνωση, αφού δεν είναι εύκολο να μετακινηθούν προς την πόλη για να ικανοποιήσουν τις βασικές του ιατρικές ανάγκες.

Ήδη το ΑΚΕΛ, έχει αποστείλει επιστολή, τόσο προς τον Υπουργό Υγείας, όσο και προς τον Πρόεδρο και Διευθυντή του ΟΚΥΠΥ, για να τοποθετηθεί το συντομότερο δυνατό γιατρός για τις ανάγκες της Κοινότητας.  Σήμερα κατόπιν συζήτησης στην Επιτροπή Υγείας, αποφασίστηκε ομόφωνα όπως σταλεί κατεπείγον επιστολή στον αρμόδιο Υπουργό και στον Διευθυντή και Πρόεδρο του ΟΚΥΠΥ για ενημέρωση και για λήψη άμεσα μέτρων για επίλυση του προβλήματος.

Κενά και αδυναμίες στο νομοσχέδιο για συνεργασία Ιατρικών Σχολών με Νοσηλευτήρια

Σήμερα, δυστυχώς δεν κατέστη δυνατό να προχωρήσουμε στην κατ’ άρθρο συζήτηση στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, του νομοσχέδιου που αφορά τη συνεργασία των Πανεπιστημίων και Οργανισμού/ Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων Νόμο του 2020.  Οι λόγοι οφείλονται σε σωρεία αλλαγών και τροποποιήσεων που κατατέθηκαν από εμπλεκόμενους φορείς.  Φαίνεται, να μην έχει προηγηθεί η ανάλογη και δέουσα διαβούλευση.  Δεν έγινε τέτοιος διάλογος, από το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας, ώστε να ξεπεραστούν προβλήματα, ελλείψεις και αδυναμίες.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποσκοπεί στη δημιουργία νομοθετικού πλαισίου, το οποίο θα ρυθμίζει τη συνεργασία των Ιατρικών Σχολών των Πανεπιστημίων με τα Νοσηλευτήρια για την κλινική εκπαίδευση σε αυτά, των φοιτητών των Ιατρικών Σχολών.  Ταυτόχρονα, αποσκοπεί να ρυθμίσει την άσκηση κλινικού έργου από μέρους του ακαδημαϊκού προσωπικού των Πανεπιστημίων, καθώς και την άσκηση διδακτικού και ερευνητικού έργου από γιατρούς και άλλο προσωπικό των Νοσηλευτηρίων.

Το ΑΚΕΛ, δηλώνει την ετοιμότητα του να συζητήσει κάθε θεσμικό πλαίσιο, το οποίο αναβαθμίζει την παροχή υπηρεσιών υγείας προς τους ασθενείς.  Πρωταρχική επιδίωξη μας είναι η προσφορά υψηλού επιπέδου ιατρικών υπηρεσιών στο λαό μας.

22/10/2020

PREV

Με σοβαρά κενά η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, το Υπουργείο Παιδείας το χαβά του

NEXT

Η πολιτεία να στηρίξει έμπρακτα τα οροθετικά άτομα