Home  |  Βουλή   |  ” Η παροχή Κυπριακών υπηκοοτήτων σε αλλοδαπούς, από εξαίρεση έγινε κανόνας”

” Η παροχή Κυπριακών υπηκοοτήτων σε αλλοδαπούς, από εξαίρεση έγινε κανόνας”

Δήλωση Βουλευτή ΑΚΕΛ- Αριστερά- Νέες Δυνάμεις, Γιώργου Τ. Γεωργίου

Τα στοιχεία που κατατέθηκαν χθες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών από το Υπουργείο Εσωτερικών και το Τμήμα Αρχείου και Πληθυσμού, καταδεικνύουν ξεκάθαρα ότι η παροχή Κυπριακών υπηκοοτήτων σε αλλοδαπούς πολίτες, από εξαίρεση έγινε κανόνας.

Πιο συγκεκριμένα, τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν παραχωρηθεί συνολικά 3.383 πολιτογραφήσεις (1.730 σε επενδυτές και 1651 σε μέλη των οικογενειών τους).

Στη πράξη αυτό σημαίνει ότι ο παρόν αριθμός αποτελεί πέραν του ενός δευτέρου των συνολικών πολιτογραφήσεων τις οποίες παραχωρεί η Κυπριακή Δημοκρατία. Ενημερωτικά, αναφέρουμε ότι με βάση τα στοιχεία, οι κανονικές πολιτογραφήσεις που έγιναν για αλλοδαπούς σύμφωνα με το άρθρο 111Α του νόμου, τα τελευταία δέκα χρόνια μόλις που ανέρχονται τις 5.848.

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, φαίνεται ότι υπήρξε «ιδιαίτερος ζήλος» και το φαινόμενο αυτό «παραφούσκωσε» την τελευταία πενταετία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία κατά έτος φαίνεται ότι παραχωρήθηκαν την περίοδο 2008-2012 συνολικά 183 υπηκοότητες, ενώ την περίοδο 2013-2018 παραχωρήθηκαν συνολικά 3.200 υπηκοότητες.

Η κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη οφείλει να ενημερώσει το λαό με διαφάνεια και αντικειμενικότητα για όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν τις συγκεκριμένες εξαιρέσεις πολιτογραφήσεων, γιατί ήταν τόσο «απλόχεροι», πως εξυπηρετείτο το δημόσιο συμφέρον και με βάση ποια μετρήσιμα κριτήρια;

Επιπρόσθετα, ρωτούμε την κυβέρνηση ποιο ήταν το μερίδιο των γραφείων, ακριβής αριθμός πολιτογραφήσεων για κάθε δικηγορικό, ελεγκτικό ή άλλο γραφείο παροχής υπηρεσιών;

Το θέμα πλέον είναι πάρα πολύ σοβαρό και χρειάζεται κατεπείγον έρευνα, ώστε να διαπιστωθούν ενδεχόμενες παρατυπίες ή υπερβάσεις εξουσίας.

Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει με υπευθυνότητα την έρευνα και εξέταση του θέματος, ώστε να δοθεί πλήρης διαφάνεια και αλήθεια γύρω από το πολύκροτο αυτό θέμα.

27/02/2018

PREV

Ηχούν οι καμπάνες από Βρυξέλλες για άμεση απομάκρυνση των εγκαταστάσεων υγραερίου

NEXT

"Είσοδος στην ελεύθερη ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού, με πραγματικό όφελος για τους καταναλωτές"