Home  |  Βουλή   |  Ηχούν οι καμπάνες από Βρυξέλλες για άμεση απομάκρυνση των εγκαταστάσεων υγραερίου

Ηχούν οι καμπάνες από Βρυξέλλες για άμεση απομάκρυνση των εγκαταστάσεων υγραερίου

Δήλωση Βουλευτών ΑΚΕΛ Λάρνακας, Γιώργου Κ. Γεωργίου και Ευανθίας Σάββα

Το ΑΚΕΛ Λάρνακας με διάφορες πρωτοβουλίες του εντός και εκτός Βουλής, οι κάτοικοι και περιβαλλοντικές οργανώσεις της πόλης,  το Δημοτικό Συμβούλιο μαζί με την Επιτροπή Ανάπτυξης, έγκαιρα και αποφασιστικά καυτηριάζαμε τον αυταρχικό και επικίνδυνο τρόπο με τον οποίο η Κυβέρνηση εγκατέστησε βαριές βιομηχανίες στο λιμάνι της Λάρνακας καθώς και στην περιοχή Αραδίππου.

Οι διαμαρτυρίες μας απευθύνονταν σε ώτα μη ακουόντων. Ομάδες κατοίκων αναγκάστηκαν να προσφύγουν στην Ομάδα Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η οποία επισκέφτηκε την Κύπρο και έλαβε ιδία γνώση τον περασμένο Σεπτέμβρη. Οι συστάσεις της, που εκδόθηκαν χτες, αποτελούν καταπέλτη για τους κυβερνητικούς χειρισμούς.

Η Επιτροπή Αναφορών συστήνει άμεση απομάκρυνση των εγκαταστάσεων υγραερίου επισείοντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την ασφάλεια και υγεία των κατοίκων, όπως προκύπτει από την οδηγία Σεβέζο της Ε.Ε.. Καλεί δε την Κυβέρνηση σε ενισχυμένο δημόσιο διάλογο με τους εμπλεκομένους και ορισμό καταληκτικής ημερομηνίας απομάκρυνσής τους.

Επιπλέον, αναφορικά με το λιμάνι Λάρνακας, ασκεί κριτική στις εθνικές αρχές για την παροχή ελάχιστων πληροφοριών σχετικά με τις δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν εκεί, καταγράφει έντονες ανησυχίες για τις επιπτώσεις από τη λειτουργία του στην ασφάλεια, και υγεία των πολιτών και στο περιβάλλον και εισηγείται πληρέστερη διαφάνεια για μελλοντικές αναπτυξιακές στρατηγικές τόσο για το λιμάνι όσο και για την περιοχή της Αραδίππου.

Πέρα από τη δικαίωση των Λαρνακέων για τις δίκαιες ανησυχίες τους, επιβάλλεται η Κυβέρνηση να αφουγκραστεί την αγωνία μας, να απεγκλωβίσει τη πόλη από τις επικίνδυνες πρακτικές της και να δρομολογήσει εξελίξεις για την απρόσκοπτη οικονομική ανάπτυξη της πόλης και της επαρχίας, σεβόμενη την υγεία και ασφάλεια των κατοίκων καθώς και του περιβάλλοντος.

23.02.2018

PREV

Δήλωση Βουλευτή Χριστάκη Τζιοβάνη μετά την συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών

NEXT

" Η παροχή Κυπριακών υπηκοοτήτων σε αλλοδαπούς, από εξαίρεση έγινε κανόνας"