Home  |  Βουλή   |  Η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης αποτελεί συλλογική απαίτηση και κοινωνική ανάγκη

Η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης αποτελεί συλλογική απαίτηση και κοινωνική ανάγκη

Δήλωση βουλευτή ΑΚΕΛ Άριστου Δαμιανού μετά την συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών

Εδώ και μερικά χρόνια, αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι το σύστημα απονομής δικαιοσύνης στην Κύπρο βρίσκεται υπό κατάρρευση. Αυτή είναι η εκτίμηση του Ανωτάτου Δικαστηρίου καθώς και της Έκθεσης των Ιρλανδών εμπειρογνωμόνων. Αυτή είναι η άποψη και των λειτουργών της Δικαιοσύνης. Αυτή είναι και η γενικευμένη εκτίμηση των πολιτών. Επομένως, η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης αποτελεί συλλογική απαίτηση και κοινωνική ανάγκη.

Έχει μόλις αρχίσει η συζήτηση των νομοσχεδίων στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής. Το ΑΚΕΛ θα λειτουργήσει -όπως πάντοτε- δημιουργικά και υπεύθυνα. Ωστόσο, εκφράζουμε την απαρέσκεια μας για το γεγονός ότι πέραν μιας γενικής ενημέρωσης για τις αρχικές σκέψεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης, δεν έχει προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος με τις πολιτικές δυνάμεις για αυτή τη σημαντική θεσμική μεταρρύθμιση.

Έχουμε προτάσεις τις οποίες θα καταθέσουμε αλλά και σοβαρούς προβληματισμούς για σειρά προνοιών των νομοσχεδίων. Αν και υπάρχουν και θετικές πρόνοιες, εκφράζουμε την αμφιβολία μας αν το συνολικό περιεχόμενο των νομοσχεδίων απαντά στην καθολική απαίτηση για αποτελεσματική, αμερόληπτη και ταχεία απονομή δικαιοσύνης με διαφάνεια. Αυτή θα είναι η πυξίδα των δικών μας χειρισμών επί των κυβερνητικών προτάσεων με στόχο τον πραγματικό εκσυγχρονισμό προς όφελος του κράτους δικαίου και των πολιτών.

Σημειώνω ότι σοβαρές διαφωνίες επί των κυβερνητικών νομοσχεδίων υπάρχουν ακόμα μεταξύ Ανωτάτου Δικαστηρίου και Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.

16/10/2019

PREV

Δήλωση Άριστου Δαμιανού μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών

NEXT

Επείγει ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τα γυμναστήρια