Home  |  Βουλή   |  Δήλωση Άριστου Δαμιανού μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών

Δήλωση Άριστου Δαμιανού μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών

Συνταγματική τροποποίηση για την ασυλία Βουλευτών

Συζητήσαμε στην Επιτροπή Νομικών νομοσχέδιο που αφορά τον περιορισμό του συνταγματικού δικαιώματος των Βουλευτών σε ασυλία. Στη δική μας αντίληψη η ασυλία των Βουλευτών είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ελεύθερη πολιτική δράση εντός και εκτός Βουλής και την ελεύθερη έκφραση άποψης εντός και εκτός Βουλής. Αυτή η σοφή συνταγματική επιταγή δεν αποτελεί ασφαλώς προνόμιο μόνο των Βουλευτών στην Κυπριακή Δημοκρατία. Δια μέσου των αιώνων αυτή η ρύθμιση έχει κατοχυρωθεί, γιατί οι αντιπρόσωποι του λαού πρέπει να δρουν ελεύθερα και όχι κάτω από το φόβο της δίωξης, της σύλληψης ή της έγερσης της οποιασδήποτε αστικής αγωγής.

Η πρόταση που είχαμε σήμερα ενώπιον μας πρέπει να πούμε ότι δεν καλύπτει αυτή την κοινωνική και πολιτική αναγκαιότητα και λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι κατατέθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης χωρίς να προηγηθεί ο αναγκαίος διάλογος με τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Ούτε ο Πρόεδρος της Βουλής έχει ερωτηθεί από τον τέως Υπουργό, ο οποίος προχώρησε σε αυτή την πρόταση, αλλά ούτε και έγινε διάλογος με τον νυν Υπουργό. Την ίδια ώρα δεν έχει γίνει διάλογος με τις πολιτικές δυνάμεις, ο οποίος εκ των πραγμάτων θα διεξαχθεί στα πλαίσια της Επιτροπής.

Επί της ουσίας λοιπόν, θεωρούμε ότι όπως έχει κατατεθεί η πρόταση έχει σημαντικά κενά. Δεν επιτρέπεται το Σύνταγμα να έχει αμφισημίες, να προκαλεί αμφιβολίες και να συντηρεί κενά, ιδιαίτερα για ζητήματα που έχουν να κάνουν με δικαιώματα. Επομένως θα αναμένουμε να υπάρξει μια διαφοροποίηση σε ό,τι αφορά το κείμενο.

Εμείς ξεκαθαρίζουμε ότι η ασυλία δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για αδικήματα του κοινού ποινικού κώδικα. Ωστόσο, αυτό που έχουμε μπροστά μας σήμερα είναι μια περιστολή, μια αλλοίωση αυτού του δικαιώματος, το οποίο είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του Κοινοβουλίου.

Συνταγματικές τροποποιήσεις ΑΚΕΛ για θητείες και πολιτική αμεροληψία Εισαγγελέα και Ελεγκτή

Θέλουμε να εκφράσουμε την ικανοποίηση μας για το γεγονός ότι ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας ανάλωσε χρόνο για να μελετήσει τις δύο προτάσεις νόμου, που έχουμε καταθέσει ως ΑΚΕΛ αναφορικά με τη ρύθμιση του διορισμού της λειτουργίας και της θητείας του Γενικού και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα και Γενικού και Βοηθού Γενικού Ελεγκτή.

Μας έχει πει και στην Επιτροπή ο κ. Κληρίδης αλλά το έχει πει και δημόσια ότι μπορεί ενδεχομένως να θεωρηθεί ότι υπάρχει παραβίαση του άρθρου 112(1), εννοώντας  τον περιορισμό των επιλογών του Προέδρου της Δημοκρατίας αναφορικά με τα πρόσωπα τα οποία θέλει να διορίσει. Εμείς είχαμε ως αφετηρία μια κοινωνική αναγκαιότητα. Αυτή της πολιτικής αμεροληψίας στο διορισμό αυτών των ανεξάρτητων αξιωματούχων. Θεσμοί, οι οποίοι στο πρόσφατο παρελθόν έχουν ταλαιπωρηθεί και έχουν εκτεθεί από πολιτικές ή άλλες σκοπιμότητες που αφορούσαν διορισμούς.

Λαμβάνουμε υπόψη αυτά που έχει καταθέσει ο Γενικός Εισαγγελέας. Θα μελετήσουμε περαιτέρω αυτά τα οποία έχει πει, γιατί πρέπει να πω ήταν μια εκτενής ανάλυση αυτή που μας έγινε – για την οποία εκφράζω ξανά την ικανοποίηση μας- και στην πορεία των συζητήσεων θα κρίνουμε και θα ενεργήσουμε αναλόγως.

Συνταγματική τροποποίηση για οικονομική αυτονομία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας

Σε ό,τι αφορά τώρα την πρόταση νόμου για συνταγματική τροποποίηση, η οποία αφορά στην οικονομική αυτονομία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας είναι δεδομένο ότι υπάρχει αυτή η αναγκαιότητα, είναι δεδομένη και η τάση που υπάρχει σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο. Κατά ανάλογο τρόπο με την Ελεγκτική Υπηρεσία συζητούμε και τα ζητήματα που αφορούν και τη Νομική αλλά και τη Δικαστική Εξουσία. Έχουν εγερθεί κάποια επί μέρους ζητήματα που αφορούν την πρόταση νόμου, η οποία συνυπογράφεται και από συνάδελφο της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας. Εμείς θα συνεχίσουμε τη συζήτηση για να καταλήξουμε σε ένα κείμενο που να ικανοποιεί όλες τις ανησυχίες, για να μπορέσει να οδηγηθεί στην ολομέλεια της Βουλής. Και εδώ καθοριστικό στοιχείο είναι η πολιτική αμεροληψία, η οποία πρέπει να συνδυάζεται με την οικονομική ανεξαρτησία. Γι’ αυτό και καταθέσαμε και τις προτάσεις νόμου που αναφέρθηκαν προηγουμένως.

09.10.2019

PREV

Επιτακτική η ανάγκη έναρξης κοινωνικού διαλόγου για καθορισμό κατώτατου ορίου μισθών

NEXT

Η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης αποτελεί συλλογική απαίτηση και κοινωνική ανάγκη