Home  |  Βουλή   |  Η λειτουργία του λιμανιού Λεμεσού επηρέασε δραματικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων Ζακακίου

Η λειτουργία του λιμανιού Λεμεσού επηρέασε δραματικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων Ζακακίου

Δήλωση Κώστα Κώστα μετά τη συζήτηση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος

Οι κάτοικοι της νότιας περιοχής της ενορίας Ζακακίου του Δήμου Λεμεσού, ειλικρινά εδώ και αρκετούς μήνες αγωνίζονται για το αυτονόητο. Να έχουν λίγη ησυχία την ώρα που θα ξεκουραστούν, το βράδυ που θα κοιμηθούν.

Μόνο αν πας στη περιοχή, την ώρα που φορτώνονται ή ξεφορτώνονται εμπορευματοκιβώτια από τα πλοία στο νέο μώλο, μερικές δεκάδες μέτρα από τα σπίτια, μπορείς να καταλάβεις το πρόβλημα.

Μόνο αν πας τις βραδινές ώρες (αφού οι εργασίες εκτελούνται  επί 24ώρου βάσεως), συνειδητοποιείς αυτό που λένε οι κάτοικοι, ότι δηλαδή έχουν χάσει τον ύπνο τους.

Οι κάτοικοι φωνάζουν εδώ και μήνες. Κάνουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.  Προτείνουν μέτρα στις διάφορες συσκέψεις, για, έστω, περιορισμό του προβλήματος, όπως η διακοπή των εργασιών από τις 11 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί, η τοποθέτηση ψηλών ηχοπετασμάτων κ.α.

Ζήτησαν, επίσης, να γίνει μια επιστημονική μελέτη επιπτώσεων από τον υπερβολικό θόρυβο, το Τμήμα Περιβάλλοντος, αντί να αναλάβει την εκπόνηση μιας τέτοιας μελέτης, το ανάθεσε στη διαχειρίστρια εταιρεία, η οποία και προκαλεί το πρόβλημα.

Ως Kόμμα, θεωρούμε αυτό αδιανόητο. Θα έπρεπε βέβαια, μια μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων αλλά και άλλων επιπτώσεων όπως ο θόρυβος, να είχε γίνει πριν την ανάθεση των εργασιών στους διαχειριστές του λιμανιού.

Βεβαίως, αυτή δεν είναι η μοναδική «παράλειψη» στα περιβόητα συμβόλαια! Αν διαβάσει κάποιος την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για την ιδιωτικοποίηση του Λιμανιού Λ/σού, θα διαπιστώσει το ότι κάποιοι έτρεχαν να το ξεπουλήσουν και δεν τους ενδιάφερε τίποτε άλλο.

Σήμερα στην Επιτροπή, η εκπρόσωπος του Τμήματος Περιβάλλοντος, δήλωσε ότι η μελέτη της εταιρείας είναι ελλιπής και ότι έχει αποσταλεί στην εταιρεία επιστολή με παρατηρήσεις, τις οποίες αν δεν υλοποιήσει η εταιρεία, το Τμήμα κάνει σκέψεις να αναλάβει την εκπόνηση της μελέτης, κάτι το οποίο ζητήσαμε επίμονα και σήμερα.

Δυστυχώς στη συνέχεια, γίναμε μάρτυρες αλληλο – επίρριψης ευθυνών μεταξύ του Υπουργείου Μεταφορών, του Τμήματος Περιβάλλοντος και της εταιρείας αλλά και άρνησης από όλους να αναλάβουν το κόστος μιας τέτοιας μελέτης.

Σημειώνουμε με ικανοποίηση, ότι ο Δήμαρχος Λ/σού, δήλωσε ότι ο Δήμος θα καταβάλει το ποσό που απαιτείται για τη διενέργεια μελέτης από το Τμήμα Περιβάλλοντος και θα απαιτήσει την ανάκτηση του από την κυβέρνηση.

Ως ΑΚΕΛ καλούμε την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα για να προστατεύσει τους πολίτες. Να σταματήσει αυτή την απαράδεκτη κατάσταση, η οποία έχει επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων Ζακακίου.

Λύσεις υπάρχουν, φτάνει η κυβέρνηση να αποφασίσει να τις προωθήσει.

05/02/2020

PREV

Οι Ναυτικοί Όμιλοι βρίσκονται στα όρια τους!

NEXT

Εύλογα ερωτήματα και συνειρμούς προκαλούν οι τροπολογίες του ΔΗΚΟ για την Ενιαία Υπηρεσία Επιθεωρήσεων