Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Η κυβέρνηση να ακούσει την κραυγή απόγνωσης των αναπήρων πολέμου

Η κυβέρνηση να ακούσει την κραυγή απόγνωσης των αναπήρων πολέμου

Γραπτή δήλωση βουλευτή ΑΚΕΛ- Αριστερά- Νέες Δυνάμεις Κώστα Κώστα
αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ανάπηροι πολέμου

Κατά τη συζήτηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ανάπηροι πολέμου στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής, ακούσαμε κραυγή αγωνίας, απόγνωσης και διαμαρτυρίας από αυτούς τους ανθρώπους, λόγω της αντιμετώπισης που τυγχάνουν από την Πολιτεία. Οι ανάπηροι πολέμου εδώ και 40 χρόνια ταλαιπωρούνται τόσο από σωματικά, όσο και ψυχολογικά τραύματα από τις μάχες για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και της Νομιμότητας από τους πραξικοπηματίες και της ελευθερίας της Κύπρου από τον Τούρκο εισβολέα. Σε αυτούς τους ανθρώπους η Πολιτεία οφείλει ευγνωμοσύνη, σεβασμό και τιμές και όχι απαξιωτική συμπεριφορά η οποία προσβάλλει την αξιοπρέπεια τους.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι πολλά και απαιτείται η άμεση προώθηση και επίλυση τους από μέρους της Επιτροπής Ανακουφίσεως Παθόντων και των αρμοδίων Υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας, Υγείας και Άμυνας.
Δεν είναι δυνατόν το Κράτος να οφείλει λεφτά εδώ και καιρό, στην εταιρεία από το εξωτερικό που προμηθεύει τους αναπήρους που έχασαν μέλη του σώματος τους με τεχνητά μέλη, με αποτέλεσμα η εταιρεία τώρα να αρνείται να δώσει νέα τεχνητά μέλη σε αναπήρους.
Δεν είναι δυνατόν να χρειάζεται άμεσα αλλαγή το τεχνητό μάτι αναπήρου και οι υπηρεσίες του Κράτους να του λένε ότι θα πρέπει να περάσει από ιατροσυμβούλιο σε 6 μήνες για να εγκριθεί ή όχι η αλλαγή.
Δεν είναι δυνατόν η αρμόδια Επιτροπή Ανακουφίσεως Παθόντων να μην συνεδριάζει συχνά για να μελετά τα προβλήματα των αναπήρων και να δίνει λύσεις, αλλά να απαιτείται περίοδος κάποιων μηνών για να συνεδριάσει.
Δυστυχώς, οι ανάπηροι πολέμου σήμερα καταβάλλουν νοσήλια και αγοράζουν τα φάρμακα τους για θεραπείες λόγω των τραυμάτων τους στα κρατικά νοσηλευτήρια, εξαιτίας της άδικης απόφασης της Κυβέρνησης και της Τρόικας να μην τους εξαιρέσουν από τους όρους του μνημονίου.
Επίσης οι ανάπηροι πολέμου είναι υποχρεωμένοι ως παθόντες, παρόλο που η χορηγία που τους παραχωρείται δεν υπολογίζεται ως εισόδημα, να υποβάλουν αίτηση για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και να υπόκεινται σε μεγάλη ταλαιπωρία.
Ως ΑΚΕΛ για μια ακόμα φορά καλούμε την Κυβέρνηση να εξαιρέσει τους αναπήρους πολέμου από την υποχρέωση υποβολής αίτησης για το ΕΕΕ και από την καταβολή νοσηλίων και την αγορά των φαρμάκων από τα κρατικά νοσηλευτήρια.
Καλούμε την Κυβέρνηση να ακούσει την κραυγή απόγνωσης των αναπήρων πολέμου και να ασχοληθεί επιτέλους σοβαρά με τα προβλήματα τους. Η Πολιτεία δεν πρέπει να ξεχνά ότι οι ανάπηροι πολέμου είναι ήρωες εν ζωή.

14/11/2014

PREV

Ανακοίνωση αναφορικά με την εκδήλωση της ΕΕΑ/ΒΠΑ με θέμα τα μνημόνια και την κοινωνική κατάσταση στην Ευρώπη

NEXT

Δεν αναιρούνται αυτόματα τα τετελεσμένακαι οι χλιαρές τοποθετήσεις μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ