Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Δεν αναιρούνται αυτόματα τα τετελεσμένακαι οι χλιαρές τοποθετήσεις μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Δεν αναιρούνται αυτόματα τα τετελεσμένακαι οι χλιαρές τοποθετήσεις μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου Κ.Ε. ΑΚΕΛ Γιώργου Λουκαΐδη
για το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

 

Ως ΑΚΕΛ, θέλουμε να εκφράσουμε την ικανοποίησή μας και να χαιρετίσουμε το ισχυρό πολιτικό μήνυμα που έστειλε χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην Τουρκία. Παρά τις συντονισμένες προσπάθειες που κατέβαλε η Άγκυρα για να αποτρέψει την έγκριση του εν λόγω ψηφίσματος ή/ και να αλλοιώσει το περιεχόμενό του, οι προσπάθειές της έπεσαν στο κενό.

Σε συντονισμό με τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες και μέσα από τη συλλογικότητα και ομοψυχία που επέδειξαν οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές, με το ΑΚΕΛ και την Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά να διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στον καθορισμό του περιεχομένου του ψηφίσματος,  κατέστη δυνατή η επιτυχής έκβαση αυτής της σημαντικής πρωτοβουλίας. Στο ισχυρό αυτό ψήφισμα καταδικάζεται η Τουρκία για τις προκλητικές ενέργειες στις οποίες προβαίνει, παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Περιλαμβανομένης της εξεύρεσης και εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου, που όπως διευκρινίζεται «θα είναι προς όφελος και των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, αν καταστεί δυνατόν να εξευρεθεί μια βιώσιμη λύση».  Διευκρίνιση που μας παραπέμπει στις επιτευχθείσες συγκλίσεις Χριστόφια- Ταλάτ για τις θαλάσσιες ζώνες, τους φυσικούς πόρους και την κατανομή των σχετικών εσόδων. Με τις οποίες αποδεικνύεται ότι οι διαπραγματεύσεις επιλύουν ταυτόχρονα και το ζήτημα του φυσικού αερίου.

Η χθεσινή επιτυχία, αποτελεί προφανώς ένα σημαντικότατο εργαλείο διεθνώς για αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας. Σε καμιά όμως περίπτωση, τέτοιες πολιτικές επιτυχίες δεν πρέπει να προκαλούν εφησυχασμό, δεδομένου ότι δεν αναιρούν αυτόματα ούτε τα τετελεσμένα, ούτε και τις χλιαρές τοποθετήσεις μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Με αφορμή και το χθεσινό ψήφισμα, καλούμε εκ νέου την Τουρκία να αποκλιμακώσει την ένταση που η ίδια δημιούργησε, ώστε να καταστεί εφικτή η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο την όσο το δυνατό πιο σύντομη επίτευξη συνολικής λύσης. Η οποία παραμένει πρωταρχική επιδίωξη και προτεραιότητά μας.   

14/11/2014

PREV

Η κυβέρνηση να ακούσει την κραυγή απόγνωσης των αναπήρων πολέμου

NEXT

Να τερματιστεί η θεσμική παραδοξότητα διατήρησης της προεδρίας της Kοινοβουλευτικής Επιτροπής Παρακολούθησης Σχεδίων Ανάπτυξης και Ελέγχου Δημοσίων Δαπανών, από βουλευτή κυβερνώντος κόμματος