Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Ανακοίνωση αναφορικά με την εκδήλωση της ΕΕΑ/ΒΠΑ με θέμα τα μνημόνια και την κοινωνική κατάσταση στην Ευρώπη

Ανακοίνωση αναφορικά με την εκδήλωση της ΕΕΑ/ΒΠΑ με θέμα τα μνημόνια και την κοινωνική κατάσταση στην Ευρώπη

που οργανώθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

 

Το ΑΚΕΛ, η Πλουραλιστική Αριστερά της Ισπανίας, και το Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα υπό την αιγίδα της ΕΕΑ/ΒΠΑ οργάνωσαν κοινή συνάντηση στο Ευρωκοινοβούλιο με θέμα τα μνημόνια και την κοινωνική κατάσταση στην Ευρώπη.  Στην συζήτηση συμμετείχαν συντεχνίες και κοινωνικά κινήματα από την Κύπρο, την Πορτογαλία και την Ισπανία.

Ένας από τους κύριους ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ο οποίος υπογράμμισε πως “η αισιοδοξία οικοδομείται με κοινή δράση και πάλη”, τονίζοντας τη σημασία απόρριψης του δρόμου των μνημονίων και του νεοφιλελευθερισμού. Κύριος ομιλητής ήταν επίσης ο Γενικός Συντονιστής της Πλουραλιστικής Αριστεράς Ισπανίας Κάγιο Λάρα, ο οποίος παρουσίασε την δράση που αναπτύσσουν στην Ισπανία για την διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων. Εκ μέρους του ΚΚ Πορτογαλίας, κύριος ομιλητής ήταν ο Ευρωβουλευτής Ζοάο Φερρέιρα, ο οποίος αναφέρθηκε στα 3 επίπεδα αγώνα που δίνει το κόμμα του (επαναδιαπραγμάτευση του δημόσιου χρέους, ανάκτηση της οικονομικής, δημοσιονομικής και νομισματικής κυριαρχίας στα κράτη-μέλη και δημόσιο έλεγχο επιχειρήσεων και των στρατηγικών τομέων της οικονομίας). Την συζήτηση συντόνιζε ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Νεοκλής Συλικιώτης, ο οποίος στην εισαγωγή του σημείωσε πως η αύξηση της δύναμης των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων στο ΕΚ, σε συνδυασμό με την αύξηση των καθημερινών αγώνων των εργατικών κινημάτων στις χώρες μας, δείχνουν ότι μια άλλη Ευρώπη είναι εφικτή.

Εκ μέρους των συντεχνιών παρέμβαση έκαναν ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης, ο Κάρλος Μπράγα από το Κίνημα χρηστών δημόσιων υπηρεσιών Πορτογαλίας, και το μέλος της ATTAC Ισπανίας Κάρλος Μαρτίνες. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ανάλυσαν τις πιέσεις οι οποίες ασκούνται στους εργαζόμενους και την ανάγκη αλλαγής πλεύσης της ΕΕ. Εκ μέρους των κοινωνικών κινημάτων τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι οργανισμών και κινημάτων από την  Κύπρο όπως η Κίνηση εναντίων των ιδιωτικοποιήσεων, η κίνηση εναντίων των εκποιήσεων, η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών, η ΠΟΒΕΚ, η Παγκύπρια οργάνωση πενταμελούς οικογένειας ΠΟΠΟ, αντιπρόσωποι από τον κλάδο των νοσηλευτών της Παγκύπριας Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων καθώς και από τις Προοδευτικές Κινήσεις καθηγητών, δασκάλων και φοιτητών. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους Ευρωβουλευτές της ΕΕΑ/ΒΠΑ και άλλων πολιτικών ομάδων.

Ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ των ομιλητών και των εκπροσώπων των κοινωνικών κινημάτων, οι οποίοι κατέθεσαν και τις απόψεις των οργανώσεων τους αναφορικά με τις αρνητικές επιπτώσεις που έχουν τα μνημόνια και η λιτότητα στους κοινωνικούς και εργασιακούς τομείς που δραστηριοποιούνται.

14/11/2014

PREV

Ομιλία Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού, στην εκδήλωση καταδίκης της ανακήρυξης του ψευδοκράτους

NEXT

Η κυβέρνηση να ακούσει την κραυγή απόγνωσης των αναπήρων πολέμου