Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Η επικαιροποιημένη συμφωνία δείχνει ακόμα μια φορά τη προσήλωση της Κυβέρνησης στις πολιτικές λιτότητας

Η επικαιροποιημένη συμφωνία δείχνει ακόμα μια φορά τη προσήλωση της Κυβέρνησης στις πολιτικές λιτότητας

Δήλωση Αναπληρωτή Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις Σταύρου Ευαγόρου για τη νέα συμφωνία Κυβέρνησης και Τρόικας

Η επικαιροποιημένη συμφωνία Κυβέρνησης και Τρόικας είναι και πάλι αποτέλεσμα μονομερών ενεργειών της Κυβέρνησης. Σ’ αντίθεση με τα όσα απαιτούσε όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση, σήμερα με τις αποφάσεις της δεσμεύει το κράτος και τους δημόσιους φορείς χωρίς να προηγηθεί κανένας πολιτικός και κοινωνικός διάλογος.

Ως ΑΚΕΛ, έχουμε καταγράψει αρκετές αλλαγές σε σχέση με το προηγούμενο μνημόνιο για τις οποίες θα τοποθετηθούμε ολοκληρωμένα τις επόμενες μέρες.

Η επικαιροποιημένη συμφωνία δείχνει ακόμα μια φορά τη προσήλωση της Κυβέρνησης στις πολιτικές λιτότητας. Ενώ στις υπόλοιπες χώρες γίνεται προσπάθεια εξασφάλισης περιθωρίων ευελιξίας για να διευκολυνθούν οι πολιτικές ανάπτυξης, στην Κύπρο η Κυβέρνηση μετατρέπεται σε «τροϊκανότερη» της Τρόικα θέτοντας ακόμα πιο σκληρούς για το Λαό στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα. Ο στόχος για €522 εκ επιπλέον εξοικονομήσεις για το 2015 σφίγγει ακόμα περισσότερο το ζωνάρι μεταφέροντας περισσότερα βάρη στις πλάτες της κοινωνίας.

Η ένταση της λιτότητας για τη δημιουργία μαξιλαριού αφαιρεί από την οικονομία σημαντικούς πόρους για την ανάπτυξη.

Επιπρόσθετα, μέσα από τις δεσμεύσεις για πρωτογενή πλεονάσματα 3% το 2017 και 4% το 2018 που αναλαμβάνει η Κυβέρνηση, επιβεβαιώνει ότι η πολιτική λιτότητας θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση ακόμα και μετά από την τυπική έξοδο από το μνημόνιο. Τυπική διότι τόσο οι οικονομικές πολιτικές όσο και η εποπτεία θα παραμείνουν σε ισχύ και μετά το 2016.

Ως ΑΚΕΛ επαναλαμβάνουμε ότι όσο η πολιτική της Κυβέρνησης ακολουθεί το δρόμο της λιτότητας, μακριά από πολιτικές ανάπτυξης, η πραγματική οικονομία θα συνεχίσει να παραπαίει.

 

12/06/2015

PREV

Η αναλγησία της κυβέρνησης Αναστασιάδη στο αποκορύφωμα της

NEXT

Καταπάτηση Δημοκρατικών Αξιών και Αξιοκρατίας