Home  |  Ενημέρωση   |  Αρθρογραφία   |  Η εναλλακτική φωνή της Αριστεράς, προοπτική για διαφορετική πορεία των λαών της Ευρώπης, του Ηλία Δημητρίου

Η εναλλακτική φωνή της Αριστεράς, προοπτική για διαφορετική πορεία των λαών της Ευρώπης, του Ηλία Δημητρίου

Με πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ, του Πορτογαλικού Κ.Κ. και του Κ.Κ. Ισπανίας, πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες την Τρίτη, 18 Μαρτίου, συνάντηση κομμάτων της Αριστεράς που συμμετέχουν στις επερχόμενες Ευρωεκλογές. Στη Συνάντηση συζητήθηκε η έκδοση Κοινής Διακήρυξης κομμάτων της Αριστεράς ενόψει Ευρωεκλογών και περεταίρω ο συντονισμός των εργασιών τους εντός και εκτός του Ευρωκοινοβουλίου. Στη συζήτηση συμμετείχαν Κόμματα που στηρίζουν την Ομάδας της Ενωτικής Ευρωπαϊκής Αριστεράς/ Βόρειας Πράσινης Αριστεράς ενώ σειρά Κομμάτων εξέφρασαν εκ των προτέρων τη θέληση για συνυπογραφή της Διακήρυξης.

Αποτελεί γεγονός πως οι επερχόμενες Ευρωεκλογές έχουν ιδιαίτερο χαρακτήρα για τους λαούς της Ευρώπης στο πλαίσιο της ευρύτερης πολιτικο-οικονομικής κρίσης του οικοδομήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρά το τεράστιο δημοκρατικό έλλειμμα και την ενίσχυση της επικυριαρχίας των μεγάλων καπιταλιστικών χωρών της Ευρώπης στις υπόλοιπες, ο ρόλος των κομμάτων της Αριστεράς, Κομμουνιστικών και άλλων εντός του Ευρωκοινοβουλίου αλλά και στις χώρες τους υπήρξε πολύ σημαντικός.

Εκτός από τις θεωρίες όμως, ήταν τα ριζοσπαστικά κόμματα της Αριστεράς, που εξέφρασαν μέσα στα τελευταία χρόνια την αντίδραση των λαών απέναντι στις αποφάσεις και τις πολιτικές της Ε.Ε., του ΔΝΤ και των κυβερνήσεων τους οι οποίοι επέβαλαν περεταίρω το απάνθρωπο νεοφιλελεύθερο μοντέλο που άφηνε πίσω του το τεράστιο κοινωνικό κόστος που βιώνουμε μέχρι σήμερα. Ένα νεοφιλελεύθερο μοντέλο που καταργεί σειρά εργατικών και κοινωνικών κεκτημένων που κερδήθηκαν μέσα από αγώνες δεκαετιών.

Ήταν τα κόμματα της Αριστεράς που επιβεβαιώθηκαν και για τις αναλύσεις και προβλέψεις τους για το οικοδόμημα της Ε.Ε. το οποίο ολοένα και ταυτίζεται με την περεταίρω αναδόμηση του κοινωνικού κράτους. Είναι τα ίδια που υπέδειξαν πως η κρίση δεν είναι κάτι άλλο παρά η συγκέντρωση του πλούτου ολοένα και σε λιγότερα χέρια. Συγκέντρωση που προήλθε ακριβώς από την αλόγιστη επιδίωξη περισσότερου κέρδους τεραστίων κολοσσών οι οποίοι την αποτυχία τους, την χρέωσαν στους λαούς μέσω των μηχανισμών της Ε.Ε. επιβάλλοντας ουσιαστικά τα ιδιωτικά χρέη να τα πληρώνουν οι λαοί.

15450_220239305888_813499_nΉταν τα ίδια που επέκριναν τη στρατιωτικοποίηση της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε.. Σε αυτό το πλαίσιο, στάθηκαν δίπλα σε λαούς που αγωνίζονται για απαλλαγή από ξένες στρατιωτικές επιβουλές, για κυριαρχία, για περισσότερη δημοκρατία. Σε αυτό το πλαίσιο τονίζουμε τη συμβολή της Ομάδας της Αριστεράς ΕΕΑ/ΒΠΑ στη βελτίωση στη βάση αρχών των Εκθέσεων προόδου της Τουρκίας, ενισχύοντας τις προσπάθειες για πίεση στην Τουρκία προς την επίλυση του Κυπριακού στη βάση αρχών.

Το ΑΚΕΛ διαθέτει το ίδιο πρωταγωνιστικό όραμα που είχε, για την αναδιάταξη δυνάμεων Πανευρωπαϊκά, με προμετωπίδα την εργατική τάξη, τον διεθνισμό, τους αγώνες των λαών. Η συνεργασία των κομμουνιστικών, εργατικών, προοδευτικών κομμάτων αποτελεί αναγκαιότητα για τους λαούς. Είναι η βάση για την αντίσταση, την αξιοπρέπεια και την προοπτική. Είναι βέβαιο πως στην Ευρώπη αναμετρούνται διαφορετικές φιλοσοφίες τον Μάη. Από τη μια η προοπτική και το όραμα της Ευρώπης της ειρήνης και όχι του πολέμου.  Της πραγματικής αλληλεγγύης, της κυριαρχίας των λαών και όχι της στρατιωτικοποιημένης, νεοφιλελεύθερης, συντηρητικής και ανισομερώς αναπτυσσόμενης Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο χέρι μας είναι να ενισχύσουμε την ελπίδα ώστε η Αριστερά να είναι η δύναμη η οποία θα ανατρέψει τις πολιτικές ισορροπίες και θα οδηγήσει σε προοδευτική κατεύθυνση τους λαούς της Ευρώπης.

Ηλίας Δημητρίου

Μέλος Γραφείου Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κ.Ε. ΑΚΕΛ

PREV

Τουρισμός, ο ζωντανός πνεύμονας της οικονομίας μας, της Νικολέττας Σοφοκλέους

NEXT

Γιατί μαλώνετε τα «καλά παιδιά»; της Χρυστάλλας Καρόλου