Home  |  Ενημέρωση   |  Αρθρογραφία   |  Τουρισμός, ο ζωντανός πνεύμονας της οικονομίας μας, της Νικολέττας Σοφοκλέους

Τουρισμός, ο ζωντανός πνεύμονας της οικονομίας μας, της Νικολέττας Σοφοκλέους

 Ο λαός μας, από τον περασμένο Μάρτιο και τις αποφάσεις Eurogroup – Αναστασιάδη, περνά δύσκολες μέρες και η κατάσταση διαρκώς επιδεινώνεται. Οι άνεργοι πολλαπλασιάζονται, τα έσοδα του κράτους παρουσιάζουν μείωση και η επανεκκίνηση της οικονομίας είναι μόνο ένα σύνθημα. Μέσα σε όλα αυτά, ο τουρισμός είναι ο μοναδικός πνεύμονας και ο βασικότερος πυλώνας της οικονομίας μας που παραμένει ζωντανός, με προβλήματα μεν, αλλά ζωντανός και αποδοτικός, στο μέτρο των δυνατοτήτων του.

Σύμφωνα με τα δεδομένα κατά την τελευταία συνεδρίαση στην κοινοβουλευτική επιτροπή εμπορίου και βιομηχανίας, το 2013, παρά τη μείωση κατά 1% στις αφίξεις ωστόσο καταγράφηκε 9% αύξηση στα εισοδήματα και θα πρέπει να σημειωθεί η σημαντική συνεισφορά του ΚΟΤ στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος. Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες για κλείσιμο του Οργανισμού και εγκατάστασή του στο Υπ. Εμπορίου, Ενέργειας, Βιομηχανίας και Τουρισμού ως μια ακόμα υπηρεσία, υποβαθμίζοντας έτσι το ρόλο του. Ήδη ο προϋπολογισμός του Οργανισμού είναι φανερά μειωμένος με αποτέλεσμα να διακοπεί η διαφημιστική καμπάνια, που μέχρι σήμερα απέφερε καρπούς. Είναι γενικά παραδεκτό ότι ο Οργανισμός χρειάζεται αναδιοργάνωση, που έχει ήδη ξεκινήσει επί κυβέρνησης Χριστόφια, καθώς επίσης έχουν γίνει μεγάλα βήματα για περιορισμό των δαπανών του. Ωστόσο ο ΚΟΤ διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο και θα πρέπει να διαφυλαχθεί από τις επιβουλές της όποιας πολιτικής δύναμης…

Πολλά είναι αυτά που μπορεί να γίνουν για την ανάπτυξη και την ενίσχυση του τουρισμού αλλά και για τη βελτίωση του τουριστικού μας προϊόντος. Σημαντικό είναι να επιτευχθεί η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου κρατώντας ανοικτά όσο το δυνατό περισσότερα ξενοδοχεία. Με αυτό τον τρόπο θα βοηθηθεί η οικονομία του τόπου και θα καταπολεμηθεί η μάστιγα της ανεργίας. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να αναπτυχθεί ο θεματικός τουρισμός, θρησκευτικός, ιατρικός, συνεδριακός, αθλητικός, τονίζοντας πάντα την ανάγκη δημιουργίας των αναγκαίων υποδομών – ιατρικά κέντρα, χώρους άθλησης στην ύπαιθρο, το Συνεδριακό Κέντρο στη Λεμεσό κ.α.

Αναφορικά με την πολιτική των ανοικτών αιθέρων, αυτή θα πρέπει να εφαρμόζεται κατά ανάλογο τρόπο που έπραξε η κυβέρνηση Χριστόφια, δηλαδή με προσοχή και μέτρο, με μόνο γνώμονα τα εθνικά μας συμφέροντα και βέβαια όχι με τρόπο που να επηρεάζει τον εθνικό μας αερομεταφορέα, τις πολύπαθες Κυπριακές Αερογραμμές, που ήδη αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα επιβίωσης.

Όσον αφορά την απόφαση της κυβέρνησης για δημιουργία καζίνο, είναι μεν σεβαστή αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι αναγκαίο να ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα πρόληψης που απαιτούνται ώστε να προστατευθεί ο κοινωνικός μας ιστός.

Πέραν όμως όλων αυτών, θα πρέπει επιτέλους, μέσα στις δύσκολες συνθήκες που περνούμε με την ανεργία να έχει κτυπήσει κάθε μέσο κυπριακό νοικοκυριό, οι εργοδότες στην τουριστική βιομηχανία και κυρίως οι ξενοδόχοι, να εργοδοτούν Κύπριους. Δυστυχώς, ενώ έγιναν τόσες συζητήσεις για τα σχέδια εργοδότησης ανέργων στην τουριστική βιομηχανία, ενώ οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έκαναν οδυνηρές υποχωρήσεις αναφορικά με τα κεκτημένα των εργαζομένων και τις συλλογικές συμβάσεις, τελικά το ποσοστό εργοδότησης Κυπρίων παραμένει χαμηλότερο από εκείνο των Ευρωπαίων εργαζομένων.

Αυτό που πρέπει να γίνει συνείδηση είναι ότι χρειάζεται σχεδιασμός και πρόγραμμα, συντονισμένες ενέργειες και καλή θέληση για να πετύχουμε. Ιδού η Ρόδος λοιπόν…!

PREV

Αιμορραγεί το νέο σύστημα Δημόσιων Επιβατικών Μεταφορών, της Μαρίας Ιωαννίδου

NEXT

Η εναλλακτική φωνή της Αριστεράς, προοπτική για διαφορετική πορεία των λαών της Ευρώπης, του Ηλία Δημητρίου