Home  |  Βουλή   |  Η απόφαση της ΕΠΑ επιβεβαιώνει πλήρως τις καταγγελίες του ΑΚΕΛ

Η απόφαση της ΕΠΑ επιβεβαιώνει πλήρως τις καταγγελίες του ΑΚΕΛ

Δήλωση Κώστα Κώστα, αναφορικά με την απόφαση της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού για επιβολή προστίμου σε 4 εταιρείες πετρελαιοειδών

Η απόφαση της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού για επιβολή προστίμου συνολικού ύψους €20.775.630 σε 4 εταιρείες πετρελαιοειδών για παράβαση του άρθρου 3(1)(α) του Νόμου, ως αποτέλεσμα των συμφωνιών μεταξύ της κάθε μιας εταιρείας πετρελαιοειδών, ξεχωριστά, με τους πρατηριούχους της, για ομοιόμορφο καθορισμό λιανικών τιμών στην αγορά λιανικής εμπορίας πετρελαιοειδών, παρακωλύοντας, νοθεύοντας και περιορίζοντας τον ανταγωνισμό, επιβεβαιώνει πλήρως αυτά που ως Κόμμα καταγγέλλουμε εδώ και χρόνια.

Επιβεβαιώνει πλήρως τους ισχυρισμούς μας για νόθευση του ανταγωνισμού από μέρους των εταιρειών με τον καθορισμό ομοιόμορφων τιμών, ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει ανταγωνισμός και ότι τελικά αυτή η κερδοσκοπική τακτική των εταιρειών οδηγεί σε αισχροκέρδεια σε βάρος των καταναλωτών. Επιβεβαιώνει επίσης τη στρέβλωση στη λιανική αγορά των καυσίμων, την οποία δημιουργεί το ιδιωτικό μονοπώλιο όπως ακριβώς και στο Νέο Λιμάνι Λεμεσού μετά το ξεπούλημα του από τη Κυβέρνηση και την τεράστια αύξηση των τελών, την οποία επωμίζονται και σε αυτή την περίπτωση οι πολίτες. Και είμαστε σίγουροι, ότι δυστυχώς αυτό θα γίνει και στην περίπτωση που η Κυβέρνηση καταφέρει τελικά να ξεπουλήσει και τη CYTA, κάτι που αποτελεί ιδεολογικό της στόχο.

Παράλληλα, σημειώνουμε το γεγονός ότι η ΕΠΑ, κατά πλειοψηφία (με 3 ψήφους υπέρ και 2 εναντίον), αποφάσισε ότι δεν στοιχειοθετείται η διατυπωθείσα κατά το στάδιο της Έκθεσης Αιτιάσεων πιθανολογούμενη, εκ πρώτης όψεως, παράβαση του άρθρου 3(1)(α) του Νόμου ως αποτέλεσμα της εναρμονισμένης πρακτικής μεταξύ των 4 εταιρειών πετρελαιοειδών, για ενιαίο, ομοιόμορφο καθορισμό των τιμών λιανικής πώλησης των πετρελαιοειδών, η οποία είχε ως αντικείμενο τον περιορισμό, την παρακώλυση ή νόθευσή του ανταγωνισμού (Οριζόντια σύμπραξη). Σημειώνουμε επίσης το γεγονός ,ότι με 3 ψήφους εναντίον και 2 υπέρ, δεν επιβλήθηκε τελικά από την ΕΠΑ μεγαλύτερο πρόστιμο.

Ως ΑΚΕΛ, θεωρούμε ότι η απόφαση αυτή είναι πάρα πολύ σημαντική αν και η ΕΠΑ έχει καθυστερήσει πάρα πολύ μέχρι να ολοκληρώσει την έρευνα της.

Καλούμε τον αρμόδιο Υπουργό Ενέργειας να την μελετήσει πολύ σοβαρά και να προχωρήσει στην άμεση λήψη μέτρων που θα δημιουργούν υγιείς συνθήκες ανταγωνισμού ο οποίος σήμερα είναι ανύπαρκτος, στη βάση των εισηγήσεων της μελέτης του ίδιου του Υπουργείου.

Υπενθυμίζουμε, ότι ο Υπουργός έχει στα χέρια του ένα πολύ σοβαρό εργαλείο που του έδωσε η Βουλή, αυτό του διατάγματος καθορισμού ανώτερης λιανικής τιμής πώλησης καυσίμων (πλαφόν), στη βάση των νέων κριτηρίων που έχουν υιοθετηθεί σύμφωνα με τη μελέτη του Υπουργείου.

Ως Κόμμα, ελπίζουμε ότι η απόφαση αυτή της ΕΠΑ, θα αναγκάσει την Κυβέρνηση να πάρει επιτέλους μέτρα προστασίας των πολιτών από την αισχροκέρδεια.

16/11/2017

PREV

Δήλωση Άριστου Δαμιανού για τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης

NEXT

«Η Κυβέρνηση παραμένει σταθερή στην αναξιοπιστία της, στις εξαγγελίες κενού περιεχομένου και στις δεσμεύσεις χωρίς αντίκρισμα»