Home  |  Βουλή   |  Επιτακτική η ανάγκη έναρξης κοινωνικού διαλόγου για καθορισμό κατώτατου ορίου μισθών

Επιτακτική η ανάγκη έναρξης κοινωνικού διαλόγου για καθορισμό κατώτατου ορίου μισθών

Δήλωση Αντρέα Φακοντή, Προέδρου της Κ.Ε. Εργασίας

Τέλος Νοεμβρίου του 2019 ολοκληρώνονται οι μελέτες από το Διεθνές Γραφείο Εργασίας και τη Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έπειτα θα κληθούν σε κοινωνικό διάλογο από το ΥΕΠΚΑ οι συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις.

Για το ΑΚΕΛ η νομοθετική ρύθμιση για υιοθέτηση μηχανισμού καθορισμού του κατώτατου μισθού είναι επιτακτική ανάγκη. Ο κατώτατος μισθός πρέπει να αφορά μόνο εκείνους τους εργαζόμενους οι οποίοι εργάζονται σε επιχειρήσεις οι οποίες δεν καλύπτονται από συλλογική σύμβαση. Εκεί και όπου θα καθιερωθεί κατώτατος μισθός, θα πρέπει αυτό να γίνει μέσα από τη διαμόρφωση ενός ελάχιστου πλαισίου εργασιακών δικαιωμάτων μέσα από θεσμοθετημένο κοινωνικό διάλογο, που να αφορά τουλάχιστον το μισθό, το ωράριο και την υπερωριακή εργασία, τις αργίες και το ταμείο προνοίας.

Για τους εργαζόμενους, οι οποίοι καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις και καθορίζεται κατώτατος μισθός, θα πρέπει να νομοθετηθεί η υποχρέωση για καθολική εφαρμογή τους από όλους τους επιχειρηματίες- εργοδότες.

Επαναλαμβάνουμε ότι η καθιέρωση «εθνικού» κατώτατου μισθού, έξω από τα πλαίσια του συστήματος εργασιακών σχέσεων, πολύ πιθανόν να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα, όπως η ισοπέδωση των μισθών στο ύψος του κατώτατου, καθώς και η νομιμοποίηση της καταπάτησης των συλλογικών συμβάσεων από πλευράς των εργοδοτών.

Η συζήτηση για τον κατώτατο μισθό θα πρέπει να αποτελέσει μέρος μιας ευρύτερης συζήτησης για μέτρα κατά της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων. Θα πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα, μέσα από ένα δομημένο κοινωνικό διάλογο στον οποίο να μετέχουν κυβέρνηση, Βουλή των Αντιπροσώπων, συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις.

Ο καθορισμός κατώτατου ορίου μισθού εκεί και όπου οι εργαζόμενοι δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις, καθώς και η λήψη μέτρων για επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας θα πρέπει, επιτέλους, να αποτελέσουν προτεραιότητα για τους κυβερνώντες. Ευελπιστούμε ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη θα ενεργήσει αυτή τη φορά ως κυβέρνηση και των εργαζόμενων, και όχι μόνο των εργοδοτών και των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων.

8/10/2019

PREV

Σχέδιο Ανάπτυξης περιφέρειας Τροόδους: η Κυβέρνηση χάθηκε στις μελέτες

NEXT

Δήλωση Άριστου Δαμιανού μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών