Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες του ΑΚΕΛ

Επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες του ΑΚΕΛ

Δήλωση Σταύρου Γερολατσίτη

επικεφαλής Γραφείου Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΚΕ. ΑΚΕΛ

Κυβερνητικό Νομοσχέδιο  για την Τοπική ΑυτοδιοίκησηΜεταρρύθμιση

 

Το όσα συμβαίνουν στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με αφορμή την Μεταρρύθμιση της, επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες του ΑΚΕΛ, το οποίο είχε εξαρχής επισημάνει τη σοβαρότητα της θεσμικής αυτής αλλαγής. Ενώ είχαμε ανταποκριθεί δημιουργικά σε διάλογο με το Υπουργείο Εσωτερικών και τον ίδιο τον Υπουργό εισπράττοντας σειρά υποσχέσεων και δεσμεύσεων, το αποτέλεσμα δυστυχώς δεν είναι το προσδοκώμενο.

Το κυβερνητικό  νομοσχέδιο για τη Μεταρρύθμιση στην Τ.Α. επιβεβαιώνει τον ετσιθελισμό με τον οποίο το Υπουργείο Εσωτερικών χειρίζεται ένα  τόσο σοβαρό θέμα για το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Συγκαλυμμένα αυτή τη φορά επαναφέρουν τη δημιουργία  πέντε δευτεροβάθμιων οργάνων, στα οποία εκχωρούν βασικές αρμοδιότητες που σήμερα έχουν οι Δήμοι και οι Κοινότητες. Παράλληλα, αναβαθμίζουν την τυπική μέχρι πρότινος παρουσία του Υπουργού σε καθοριστική μετατρέποντας τον σε καθημερινό ελεγκτή μιας κουτσουρεμένης Τ.Α.

Το ΑΚΕΛ επισημαίνει ότι δυστυχώς το νομοσχέδιο κινείται στη λογική των πολιτικών της Τρόικας. Καταγράφουμε την παντελή έλλειψη σεβασμού στο θεσμό και στην προσφορά της Τ.Α. στην κυπριακή κοινωνία. Το νομοσχέδιο οδηγεί σε μια απονευρωμένη Τοπική Αυτοδιοίκηση έξω και πέραν από τις αρχές της επικουρικότητας, της εγγύτητας και της οικονομικής αυτοτέλειας, σε μια εμφανή προσπάθεια απαξίωσης οτιδήποτε κοινωνικού και δημόσιου, συμπεριλαμβανομένης και  της Τ.Α.

 Είχαμε εξ υπαρχής υπογραμμίσει ότι δεν μπορεί να μετατρέπεται ένα όργανο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως τα Επαρχιακά Συμπλέγματα σε δευτεροβάθμιο και να δημιουργείται σχέση ιεραρχίας με την πρωτοβάθμια Τ.Α. Δεν μπορεί να μεταφέρονται στα Επαρχιακά Συμπλέγματα βασικές αρμοδιότητες που μέχρι τώρα είχε η πρωτοβάθμια. Τεκμήριο των όσων αναφέρουμε αποτελεί το γεγονός ότι τα Επαρχιακά Συμπλέγματα θα εκλέγονται και θα υπέχουν χαρακτήρα νομικού προσώπου.

 Όπως πολλές φορές προειδοποιήσαμε αυτή η πρόταση οδηγεί στον ξαφνικό θάνατο της Τ.Α. Η κατάληξη  για πέντε Επαρχιακά Συμπλέγματα, με τον τρόπο που τελικά θα λειτουργούν σύμφωνα με το κυβερνητικό νομοσχέδιο, οδηγεί στη βίαιη συρρίκνωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αυτόματα σημαίνει και αντίστοιχη συρρίκνωση του επιπέδου παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες και των όποιων κοινωνικών και άλλων προγραμμάτων αναπτύσσει η Τ.Α.

 Το ΑΚΕΛ κατηγορηματικά θέλει να τονίσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει το κυβερνητικό νομοσχέδιο εάν δεν αλλάξει η φιλοσοφία του.  Θα αντιταχθεί στη φιλοσοφία που θέλει να περιθωριοποιεί την Πρωτοβάθμια Τ.Α. και να δημιουργεί συγκεντρωτικά υδροκέφαλα όργανα αμφιβόλου προοπτικής και δυνατοτήτων. Πρέπει να υπομνήσουμε στον κ. Υπουργό ότι το κυβερνητικό νομοσχέδιο δεν μπορεί να  βρίσκεται σε σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Χάρτα για την Τ.Α. και το τελικό αποτέλεσμα θα πρέπει να οδηγεί σε μια νέα  αναβαθμισμένη Τοπική Αυτοδιοίκηση, οικονομικά ανεξάρτητη που θα μπορεί να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις των πολιτών με λιγότερο κόστος αλλά με αναβαθμισμένη παροχή υπηρεσιών.

21/07/2015

PREV

Σκανδαλώδης ο τρόπος που ο Γενικός Ελεγκτής χειρίστηκε το θέμα της εκμίσθωσης ιδιωτικών ελεγκτών για τα ΚΣ

NEXT

Το ΑΚΕΛ καταδικάζει τη δολοφονική επίθεση στην πόλη Σουρούτς της Τουρκίας