Home  |  Βουλή   |  Επειγόντως η Βουλή να προχωρήσει σε ενίσχυση της νομοθεσίας για το «Πόθεν Έσχες»

Επειγόντως η Βουλή να προχωρήσει σε ενίσχυση της νομοθεσίας για το «Πόθεν Έσχες»

Δήλωση Άριστου Δαμιανού, Βουλευτή ΑΚΕΛ, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως

Η εισήγηση που κατέθεσε η ΕΔΕΚ και συζητήθηκε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, με βάση την οποία θα πρέπει να ψηφιστεί απόφαση που θα υποχρεώνει μέλη του Κοινοβουλίου να παραδώσουν έγγραφα στην Αστυνομία, φαίνεται να δημι8ουργεί σοβαρά νομικά, θεσμικά και πολιτικά ζητήματα, γι’ αυτό έχει συμφωνηθεί ότι θα ανατεθεί στο Νομικό Τμήμα της Βουλής για να γνωματεύσει.

Ως εκ τούτου, επιφυλαχθήκαμε να μιλήσουμε επί της ουσίας, αν και μπορούμε να πούμε πάρα πολλά πράγματα για το ποια είναι η ουσία του συγκεκριμένου ζητήματος, σχετικά με το θέμα των διαρροών και τι πρέπει να ερευνήσει η Αστυνομία, μάλιστα με την αίσθηση του επειγόντως.

Αναφορικά με τις πολλές προτάσεις νόμου που είναι κατατεθειμένες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, έχουμε εισηγηθεί και έχει γίνει ομόφωνα αποδεκτό όπως συσταθεί μια υποεπιτροπή, η οποία θα επεξεργαστεί το σύνολο των προτάσεων, ούτως ώστε μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας που αφορά τον Κώδικα Δεοντολογίας για τα μέλη του Κοινοβουλίου, τον οποίο επεξεργάζεται η Επιτροπή Θεσμών, να ασχοληθούμε επειγόντως με τα ζητήματα του «Πόθεν Έσχες», με στόχο στις επόμενες βουλευτικές εκλογές να υπάρχει ένα επικαιροποιημένο και ακόμα πιο αποτελεσματικό πλαίσιο λειτουργίας του «Πόθεν Έσχες».

Να υπενθυμίσω πως η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ έχει κατατεθειμένες δύο προτάσεις νόμου, οι οποίες σχετίζονται άμεσα και με ζητήματα τα οποία η κοινωνία συζητεί αυτή την περίοδο. Η μια είναι η υποχρέωση που δημιουργείται στα ελεγχόμενα πρόσωπα να αποκαλύπτουν συμφέροντα σε εταιρίες, επενδυτικά ταμεία, επιχειρήσεις κοκ, εκεί όπου δεν εμφανίζονται οι ίδιοι προσωπικά, αλλά είναι οι τελικοί ιδιοκτήτες. Και σε περίπτωση που διαφανεί ότι απέκρυψαν περιουσιακά στοιχεία ή συμφέροντα σε επιχειρήσεις ή άλλες δραστηριότητες, να ενεργοποιείται η νομοθεσία για το ξέπλυμά βρώμικου χρήματος, με αποτέλεσμα να μπορεί η Δημοκρατία να προχωρήσει σε δήμευση περιουσίας. Είναι δύο προτάσεις, οι οποίες μαζί και με άλλες προτάσεις από τα άλλα κόμματα, θα συμβάλλουν πολύ αποτελεσματικά και θα ενισχύσουν το υφιστάμενο πλαίσιο της νομοθεσίας για το «Πόθεν Έσχες».

11/11/2020

PREV

Εξ αποστάσεως εκπαίδευση: Εννέα μήνες μετά και το Υπουργείο Παιδείας ακόμη «ψάχνεται»

NEXT

Αλυσιδωτές επιπτώσεις προκαλεί η δραματική κατάσταση στην τουριστική βιομηχανία