Home  |  Βουλή   |  Αλυσιδωτές επιπτώσεις προκαλεί η δραματική κατάσταση στην τουριστική βιομηχανία

Αλυσιδωτές επιπτώσεις προκαλεί η δραματική κατάσταση στην τουριστική βιομηχανία

Δηλώσεις Κώστα Κώστα, Bουλευτή ΑΚΕΛ, μετά την εξέταση του προϋπολογισμού του Υφυπουργείου Τουρισμού για το έτος 2021

Επαναλάβαμε και σήμερα στον Υφυπουργό Τουρισμού ότι από την πρώτη στιγμή που προέκυψε η κρίση στην τουριστική βιομηχανία λόγω της πανδημίας, ως ΑΚΕΛ προσπαθήσαμε να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση της.

Γι’ αυτό και στις 19/5/2020 δώσαμε στη δημοσιότητα τη δέσμη εισηγήσεων μας για την αντιμετώπιση της κατάστασης, μια σοβαρή και ολοκληρωμένη μελέτη όλων των δεδομένων, η οποία παραδόθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον ίδιο τον Υφυπουργό.

Η πρόταση μας βασιζόταν στην προώθηση της Κύπρου ως ασφαλούς προορισμού, αναφορικά με την αντιμετώπιση του COVID-19, με την προστασία της υγείας των πολιτών από την μεταφορά του ιού στη χώρα από τουρίστες που θα έρχονταν μέσω αεροδρομίων, λιμανιών και μαρίνων και στην προώθηση του εγχώριου τουρισμού, με την παροχή κινήτρων κυρίως για τον κοινωνικό τουρισμό.

Ενώ με τις θυσίες του λαού μας καταφέραμε να μηδενίσουμε τα κρούσματα, έχουμε σήμερα έξαρση της επιδημίας γιατί οι φορείς του ιού, τουρίστες αλλά και Κύπριοι, που επέστρεφαν από τις διακοπές τους δεν εντοπίστηκαν από τις αρμόδιες αρχές, λόγω των ανεπαρκών ελέγχων.

Παράλληλα, δεν δόθηκαν κίνητρα για την προώθηση του εγχώριου τουρισμού, ενώ οι Κύπριοι ήθελαν να κάνουν διακοπές στη χώρα τους.

Και βέβαια, παρόλες τις εκκλήσεις μας προς τους ξενοδόχους που άνοιξαν τα ξενοδοχεία τους να μειώσουν τις τιμές τους λόγω της κρίσης, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων οι τιμές δεν μειώθηκαν καθόλου.

Στον κ. Υφυπουργό εκφράσαμε σήμερα την έντονη ανησυχία μας για τη κατάσταση, η οποία πλήττει σοβαρά την οικονομία του τόπου, με αλυσιδωτές δραματικές επιπτώσεις. Και δυστυχώς είναι φανερό ότι λόγω της πανδημίας η κατάσταση θα χειροτερεύσει.

Τονίσαμε και σήμερα, ότι εμείς είμαστε εδώ, για να βοηθήσουμε για το καλό του τόπου. Να βοηθήσουμε όχι αόριστα αλλά με προτάσεις, τις οποίες ελπίζουμε ότι έστω και τώρα, η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει.

Όσο αφορά την πορεία υλοποίησης της νέας Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού 2030, επαναλάβαμε ότι αναμένουμε ότι η Στρατηγική θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα σοβαρά προβλήματα του τομέα.

Αναμένουμε, επίσης, την εκπόνηση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και της Μελέτης Υπολογισμού της Φέρουσας Ικανότητας, μελέτες τις οποίες απαιτούσαμε επίμονα ως κόμμα, αφού δεν ήταν αναγκαία υποχρέωση στην αρχική μελέτη και οι οποίες είναι απαραίτητες για την προστασία του περιβάλλοντος και χρήσιμα εργαλεία για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.

Δεν διαφωνούμε με την εξαγγελθείσα πρόθεση της κυβέρνησης για ποιοτική αναβάθμιση των παραλιών, η οποία αναφέρεται μέσα στην Εθνική Στρατηγική Τουρισμού και κυρίως για τη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών για την υγεία των πολιτών και τη καθαριότητα.

Εκφράσαμε, όμως, τον προβληματισμό μας για το πιλοτικό πρόγραμμα θεματικών παραλιών και ζητήσαμε όπως το συντομότερο κατατεθεί στη Βουλή ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός, γιατί ανησυχούμε μήπως τελικά η κυβέρνηση προχωρήσει με τη δημιουργία ιδιωτικών παραλιών, στις οποίες η πρόσβαση των πολιτών δεν θα επιτρέπεται.

Επαναλάβαμε ότι ως ΑΚΕΛ θα παρακολουθούμε πολύ στενά την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού και κυρίως τις δράσεις που περιλαμβάνονται σε αυτή και ότι δεν θα διστάσουμε να σταματήσουμε δράσεις, όταν θα πρέπει να εγκριθεί η χρηματοδότηση τους από τη Βουλή, αν αυτές θα είναι επιζήμιες για την οικονομία ή το περιβάλλον ή θα εξυπηρετούν τα όποια συμφέροντα.

Τέλος, τονίσαμε ότι το Υφυπουργείο θα πρέπει να αντιμετωπίσει δραστικά τα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η τουριστική μας βιομηχανία, όπως η εποχικότητα, η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, η προώθηση του αειφόρου/βιώσιμου τουρισμού, η προσβασιμότητα, η προσέλκυση τουριστών και από άλλες αγορές, η πάταξη της αισχροκέρδειας και της παρανομίας, τα πολύ ψηλά τέλη των αεροδρομίων μας, τα πολύ ψηλά λιμενικά τέλη στο Λιμάνι Λεμεσού μετά την ιδιωτικοποίηση του, η δημιουργία νέων σχεδίων κατάρτισης προσωπικού, αλλά και η ενίσχυση των υφιστάμενων σχεδίων και κλάδων, η ετοιμασία και κατάθεση στη Βουλή το συντομότερο δυνατόν των νομοσχεδίων και κανονισμών, που θα εκσυγχρονίζουν όλες τις τουριστικές νομοθεσίες κ.ά.

12/11/2020

PREV

Επειγόντως η Βουλή να προχωρήσει σε ενίσχυση της νομοθεσίας για το «Πόθεν Έσχες»

NEXT

Απροβίβαστο παίρνει η Κυβέρνηση στην παιδεία και τον πολιτισμό