Home  |  Ενημέρωση   |  Αρθρογραφία   |  Η κυβερνητική πολιτική στο Κυπριακό ϕυλλοροεί, του Στέϕανου Στεϕάνου

Η κυβερνητική πολιτική στο Κυπριακό ϕυλλοροεί, του Στέϕανου Στεϕάνου

image

Έχει παρέλθει ενάμιση χρόνος από την εκλογή Αναστασιάδη στην προεδρία και περίπου ένας χρόνος από τότε που επανάρχισαν οι προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού. Έχουμε πλέον ένα ικανοποιητικό δείγμα προς αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της πολιτικής των κυβερνώντων στο Κυπριακό.

Το συμπέρασμα από αυτή την αξιολόγηση είναι ότι ο πολυδιαϕημισμένος κυβερνητικός σχεδιασμός στο Κυπριακό ϕυλλοροεί. Το ένα μετά το άλλο τα διάϕορα στοιχεία της κυβερνητικής πολιτικής αποδεικνύονται είτε αναποτελεσματικά είτε επικίνδυνα.

Κοινό ανακοινωθέν: Διαϕήμισε ο Πρόεδρος ότι θα πετύχει ένα κοινό ανακοινωθέν το οποίο θα περιελάμβανε με ξεκάθαρο τρόπο τη βάση λύσης και δεν θα άϕηνε κανένα περιθώριο στην τουρκική πλευρά να παρερμηνεύει τις πρόνοιες του. Έπειτα από τέσσερις ολόκληρους μήνες κατέληξε σε ένα κοινό ανακοινωθέν, το οποίο στο κρίσιμο θέμα της κυριαρχίας, είναι κατώτερο από αυτό που περιλαμβανόταν στα κοινά ανακοινωθέντα Χριστόϕια – Ταλάτ. Η τουρκοκυπριακή πλευρά δε, καθημερινά παρερμηνεύει πρόνοιες του ανακοινωθέντος.

Περίοδος διερεύνησης θέσεων (screening): Αποδείχθηκε σπατάλη χρόνου και η λεγόμενη διερεύνηση θέσεων οδήγησε σε διεύρυνση της απόστασης ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Χιαστοί συναντήσεις: Ο Πρόεδρος έλεγε ότι με τις χιαστοί συναντήσεις θα θέσει την Τουρκία ενώπιον των ευθυνών της. Επί του παρόντος έχει γίνει μια υποβαθμισμένη συνάντηση μεταξύ των διαπραγματευτών και των αντίστοιχων υπουργείων εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας. Οι μόνοι που ισχυρίζονται ότι μ’ αυτό τον τρόπο η Τουρκία τίθεται ενώπιον των ευθυνών της, είναι οι κυβερνώντες. Στο μεταξύ, η τουρκοκυπριακή κοινότητα έχει ενισχύσει τη διεθνή δραστηριότητά της.

Εμπλοκή Ε.Ε. στις συνομιλίες: Θα κάνουμε αυτό που δεν έκαναν άλλοι, λέει ο Πρόεδρος, και θα εμπλέξουμε την Ε.Ε. στις συνομιλίες. Οι δηλώσεις Φούλε προσγείωσε όλους όσοι νομίζουν ότι η Ε.Ε. θα δεχθεί να ϕορτωθεί το πρόβλημα. Δεν πρόκειται να το κάνει για πολλούς και διάϕορους λόγους. Είναι καλό να επιδιώκεται η εμπλοκή της Ε.Ε. στο Κυπριακό, αλλά είναι διπλά ωϕέλιμο να γνωρίζουμε μέχρι πού μπορεί να το πάει η Ένωση. Και, δυστυχώς, δεν το πάει πέρα από εκεί που το πήγαινε και επί προηγούμενης κυβέρνησης, όταν διορίστηκε ειδικός αντιπρόσωπος του Προέδρου της Κομισιόν.

Επί της ουσίας ο Πρόεδρος, εγκλωβισμένος στις προεκλογικές δεσμεύσεις για απόσυρση προτάσεων και νέα στρατηγική στο Κυπριακό που γενναιόδωρα μοίραζε προς πρόσκαιρους συμμάχους του, προχώρησε στις διαπραγματεύσεις από μηδενική βάση. Με αυτό τον τρόπο όμως ο Πρόεδρος απεγκλωβίζει την τουρκοκυπριακή πλευρά από τις σημαντικές συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν στη διετία 2008 – 2010, τις οποίες ο κ. Έρογλου προηγουμένως απέρριπτε. Επιπρόσθετα, η πολιτική του Προέδρου επιτρέπει στην τουρκική πλευρά να  κάνει επικοινωνιακό παιγνίδι και να προβάλλει σαν αδιάλλακτη πλευρά την ελληνοκυπριακή.

Η εμπειρία έχει αποδείξει ότι η αντιμετώπιση της ουσιαστικής ϕάσης των διαπραγματεύσεων με τη λογική της μηδενικής βάσης μόνο σε αχρείαστες και επικίνδυνες περιπέτειες οδηγεί. Ο δρόμος είναι μόνο ένας. Η συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που τις διέκοψε η τουρκοκυπριακή πλευρά το Μάρτιο 2012, γεγονός που θα διαϕυλάξει τις σημαντικές συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν. Αλλιώς, οι συνομιλίες με μαθηματική ακρίβεια θα τελματώσουν και είτε θα επιμεριστούν και στην ελληνοκυπριακή ευθύνες είτε κάποιος τρίτος θα «προθυμοποιηθεί» να θέσει ένα δικό του σχέδιο στο τραπέζι.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης καλείται να προχωρήσει με αποϕασιστικότητα θέτοντας πάνω απ’ όλα το εθνικό συμϕέρον.

Ιούνιος 2014

PREV

Ενισχυμένη και με νέα δυναμική η Ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο, του Νεοκλή Συλικιώτη

NEXT

Ενοχοποίηση και αποενοχοποίηση σε διατεταγμένη υπηρεσία, του Γιαννάκη Κολοκασίδη