Home  |  Βουλή   |  Εκτεθειμένο το Υπουργείο Παιδείας για τις εξετάσεις τετραμήνων

Εκτεθειμένο το Υπουργείο Παιδείας για τις εξετάσεις τετραμήνων

Δήλωση Άντρου Καυκαλιά μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας

Σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας συζητήσαμε την πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΑΚΕΛ για την κατάργηση των εξετάσεων του Α’ τετραμήνου.

Πρόταση, η οποία εδράζεται στη βασική μας θέση ότι δεν θέλουμε ένα σχολείο, στο οποίο οι εξετάσεις να είναι το κυρίως «μενού» και η διαδικασία μάθησης να είναι συμπληρωματική πράξη. Με άλλα λόγια διαφωνούμε με ένα σχολείο όπου θα περιορίζεται επικίνδυνα ο διδακτικός και ωφέλιμος χρόνος για τους μαθητές.

Επιπρόσθετα αδυνατούμε να κατανοήσουμε το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο ενώ ορθώς διαπιστώνει ότι το σημερινό σύστημα είναι εξετασιοκεντρικό, επιμένει στις εξετάσεις τετραμήνων, διατηρώντας ταυτόχρονα τα μεγάλα διαγωνίσματα.

Αλήθεια, πώς η θέση του Υπουργείου Παιδείας συνάδει με την έκθεση της Ειδικής Επιτροπής για αξιολόγηση του μαθητή, στην οποία υπογραμμίζεται ότι «οι δραστηριότητες εκτός της αίθουσας διδασκαλίας σε αντίθεση με τα διαγωνίσματα και τις εξετάσεις είναι εργαλεία αυθεντικής αξιολόγησης» και ότι «έμφαση πρέπει να δίδεται στη διαδικασία μάθησης και όχι σε αυτό καθ’ αυτό το αποτέλεσμα»;

Εκτεθειμένο παραμένει το Υπουργείο Παιδείας και για το λόγο ότι ενώ πριν ένα χρόνο αναγνώριζε ότι έχουν παρεισφρήσει προβληματικά στοιχεία στους κανονισμούς λειτουργίας των δημόσιων σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, που αφορούν τις εξετάσεις των τετραμήνων και ότι υπάρχει ανάγκη να γίνουν τροποποιήσεις στους κανονισμούς, μέχρι σήμερα δεν έχει καταθέσει στη Βουλή οποιεσδήποτε τροποποιήσεις.

Ως ΑΚΕΛ δηλώνουμε για άλλη μια φορά ότι είμαστε έτοιμοι να συμμετέχουμε σε κάθε προσπάθεια που θα αναληφθεί προς όφελος των μαθητών και της εκπαίδευσης μας.

03/07/2019

PREV

Με καθυστέρηση 3 χρόνων η αναθεώρηση του ποσού του επιδόματος ενοικίου στους λήπτες ΕΕΕ

NEXT

Συνάντηση στο Υπ. Μεταφορών για τον δρόμο Δένιας-Αστρομερίτη-Ευρύχου