Home  |  Βουλή   |  Με καθυστέρηση 3 χρόνων η αναθεώρηση του ποσού του επιδόματος ενοικίου στους λήπτες ΕΕΕ

Με καθυστέρηση 3 χρόνων η αναθεώρηση του ποσού του επιδόματος ενοικίου στους λήπτες ΕΕΕ

Δήλωση Ανδρέα Φακοντή, Προέδρου της Κ.Ε. Εργασίας

            Συζητήθηκαν σήμερα ενώπιον της Κ.Ε. Εργασίας οι προτεινόμενοι κανονισμοί για αναθεώρηση του ποσού που παραχωρείται ως επίδομα ενοικίου ή τόκων στεγαστικού δανείου στους δικαιούχους ΕΕΕ. Οι αυξήσεις που προτείνονται βασίζονται στη νέα μελέτη του 2019 για το κόστος στέγασης.

Βεβαίως χαιρετίζουμε την απόφαση για αύξηση του ποσού του επιδόματος ενοικίου, δεν μπορούμε όμως να μη σημειώσουμε τη σοβαρή καθυστέρηση που παρατηρήθηκε όλα αυτά τα χρόνια σε σχέση με την αναθεώρηση του επιδόματος ενοικίου.

Συγκεκριμένα, το ΑΚΕΛ, με αλλεπάλληλες επιστολές του, από τις 6 Ιουλίου 2017, υπέδειξε την ανάγκη επικαιροποίησης της ειδικής μελέτης του 2014, ώστε να μπορέσει να προωθηθεί από το αρμόδιο Υπουργείο η αναθεώρηση του επιδόματος ενοικίου στη βάση του αυξημένου κόστους στέγασης ανά επαρχία.

Λόγω της κωλυσιεργίας που επέδειξε το αρμόδιο Υπουργείο, αλλά και της συνεχούς αύξησης των τιμών των ενοικίων τα τελευταία χρόνια, που σήμερα φτάνει μέχρι και το 70% σε μη προνομιούχες περιοχές, οι λήπτες ΕΕΕ βρέθηκαν αντιμέτωποι με τεράστια προβλήματα.

Πολλοί εξ αυτών κινδυνεύουν με έξωση, ενώ για πρώτη φορά στην Κύπρο παρουσιάστηκε το φαινόμενων των αστέγων. Επίσης, πολλοί άλλοι, οι οποίοι καταβάλλουν κανονικά το ενοίκιο που οφείλουν δεν έχουν χρήματα ούτε για τα απαραίτητα διαβίωσης.

Ευελπιστούμε ότι η αύξηση στο ποσό του επιδόματος ενοικίου, η οποία θα επέλθει από τον ερχόμενο Αύγουστο, θα συμβάλει στην αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος που αντιμετωπίζουν χιλιάδες συμπολίτες μας, τον κίνδυνο έξωσης.

Ως ΑΚΕΛ καλούμε την αρμόδια Υπουργό να υιοθετήσει την εισήγηση που είχαμε θέσει από το 2014, όταν συζητείτο στη Βουλή η βασική νομοθεσία, και να προχωρήσει στην τροποποίηση της νομοθεσίας ώστε υποχρεωτικά να εκπονείται ανά δύο χρόνια σχετική μελέτη τόσο για το κόστος της στέγασης, όσο και για το Καλάθι Διαβίωσης, του ποσού δηλαδή, που παραχωρείται τους λήπτες ΕΕΕ για κάλυψη των βασικών τους αναγκών.

02.07.2019

PREV

Δήλωση Άντρου Καυκαλιά για την νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική μετά το 2020

NEXT

Εκτεθειμένο το Υπουργείο Παιδείας για τις εξετάσεις τετραμήνων